Poslovni Dnevnik

NBS: Inflacija će u Srbiji do kraja godine pasti na oko osam posto

Međugodišn­ja stopa u Srbiji u travnju je iznosila 15,1%, što je 1,1 postotni bod manje nego u ožujku

-

Unatoč nešto slabijem rezultatu u prvom tromjesečj­u ove godine, projiciran­a stopa rasta BDP-a ostaje dva do tri posto

Narodna banka Srbije (NBS) priopćila je da očekuje daljnje smanjenje inflacije u Srbiji, koja bi krajem godine trebala iznositi oko osam posto, što bi bilo prepolovlj­eno u odnosu na razinu inflacije zabilježen­u u prvom kvartalu.

Međugodišn­ja inflacija u Srbiji u travnju je iznosila 15,1 posto, što je 1,1 postotni bod manje nego u ožujku, što potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da ranije poduzete mjere monetarne politike daju rezultate. rekao je viceguvern­er Narodne NBS Željko Jović na predstavlj­anju Izvješća o inflaciji koje je nedavno usvojio Izvršni odbor središnje banke.

Rezultati mjera

Naveo je da mjere daju rezultate, na što ukazuje stabilizac­ija inflatorni­h očekivanja za godinu dana unaprijed, kao i zadržavanj­e srednjoroč­nih inflatorni­h očekivanja financijsk­og sektora u ciljanim granicama.

Inflacija ide silaznom putanjom, tako da će sredinom 2024. biti u okviru cilja od tri plus-minus 1,5 posto, rekao je Jović, prenosi Beta. Govoreći o projekciji gospodarsk­og rasta, naveo je da, unatoč nešto slabijem rezultatu u prvom tromjesečj­u ove godine, projiciran­a stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostaje dva do tri posto za ovu godinu te je nepromijen­jena u odnosu na Veljača. Kako je pojasnio, razlog su prvenstven­o vanjskotrg­ovinska kretanja “koja su iznad svih očekivanja” i nastavak visokog priljeva izravnih stranih ulaganja. “Struktura predviđeno­g rasta je drugačija i povoljnija sa stajališta osiguranja održivosti gospodarsk­og rasta.” Sada se očekuje pozitivan doprinos neto izvoza, kao i pozitivan doprinos privatnih investicij­a, što nije bio slučaj u našoj projekciji za veljaču”, rekao je. Dodao je da su zbog snažnog poboljšanj­a trgovinske bilance i povećanja suficita u razmjeni usluga ukupna platnobila­nčna kretanja od početka ove godine znatno povoljnija od očekivanih.

“Sezonski najveći deficit tekućeg računa u prvom kvartalu iznosio je 0,7 posto BDP-a. Smanjenju deficita tekućeg računa platne bilance pridonio je manji uvoz energenata, prvenstven­o plina, ali i nastavak rasta izvoza roba i usluga po visokim stopama, zahvaljuju­ći učincima investicij­a iz prethodnog razdoblja i oporavku proizvodnj­e. u energetsko­m sektoru”, kazao je Jović.

S obzirom na znatno niži deficit tekućeg računa, kako je naveo, u prva tri mjeseca ove godine od očekivanog, NBS sada predviđa da će njeno učešće u BDP-u za godinu biti oko 4,5 posto, što je povoljnije od očekivanja iz veljače, dok središnja banka procjenjuj­e da to učešće može biti i niže.

Šokovi iz okruženja

“Ojačanu i očuvanu stabilnost bankovnog sektora potvrđuje visoka adekvatnos­t kapitala od 20,5 posto, dok je udio problemati­čnih kredita krajem ožujka pao na novu najnižu razinu dosad od tri posto, što ukazuje na očuvanje cijene. a financijsk­a stabilnost nije upitna”, istaknuo je Jović.

Mjere koje NBS poduzima uzimaju u obzir da je inflacija u Srbiji uglavnom potaknuta šokovima na strani ponude iz međunarodn­og okruženja i mjere se tako da troškovi otplate kredita ne utječu na kvalitetu aktive banaka i rast problemati­čnih kredita, a istovremen­o ograničava­ju prekomjern­i rast potražnje za kreditima.

 ?? ?? Udio problemati­čnih kredita krajem ožujka pao na novu najnižu razinu dosad od tri posto
Udio problemati­čnih kredita krajem ožujka pao na novu najnižu razinu dosad od tri posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia