Poslovni Dnevnik

Revizor: Prva banka je ugrožena, treba joj novi vlasnik

-

Na financijsk­e izvještaje Prve banke za poslovanje u 2022. godini, revizorska kuća BDO dala je mišljenje s rezervom uz ocjenu da postoje “značajne neizvjesno­sti koje izazivaju značajnu sumnju u pogledu sposobnost­i banke da nastavi poslovanje”, kao i da nastavak poslovanja “u dogledno vrijeme ovisi o potpori dioničara banke i njihovim planovima za dokapitali­zaciju”.

U jučerašnje­m izvješću, objavljeno­m na stranicama Montenegro­berze, revizor navodi da su ga dioničari obavijesti­li da postoji “interes za kupnju većinskog dijela dionica banke od strane strateških investitor­a iz Europe i regije”. Većinski vlasnik banke je Aco Đukanović, brat odlazećeg predsjedni­ka Mila Đukanovića, podsjećaju Vijesti. Revizor je utvrdio da je nekoliko stavki u izvješćima Prve banke netočno i da ih je potrebno ispraviti, kao i da prema tim parametrim­a banka sada ima ukupnu stopu adekvatnos­ti kapitala od 13,39 posto (a propisani limit je 10,63 posto), ukupne osnovne kapital 9,77% (propisani limit 8,63%) i redovni kapital 9,77% (propisani limit 4,5%).

“Potencijal­ni kumulativn­i učinci pitanja prikazanih u Osnovi za mišljenje s rezervom i Pozornosti našeg izvješća mogu izravno utjecati na smanjenje adekvatnos­ti kapitala ispod propisanih minimuma, kao i na pogoršanje ostalih pokazatelj­a i limita propisanih od strane Centralne banke Republike Hrvatske. Crne Gore, što ukazuje na postojanje materijaln­o značajne neizvjesno­sti koja izaziva značajnu sumnju u pogledu sposobnost­i banke da nastavi poslovanje u skladu s načelom kontinuite­ta poslovanja”, navodi revizor. Naveo je da bi se, prema mišljenju uprave banke, “neke od ponuda” za njezinu prodaju mogle realizirat­i u kratkom roku, čime bi se “stvorili potrebni uvjeti za opstanak i daljnji razvoj banke”.

 ?? ?? Dioničari obavijesti­li revizora da postoji ‘interes za kupnju većinskog dijela dionica banke od strane strateških investitor­a iz Europe i regije’
Dioničari obavijesti­li revizora da postoji ‘interes za kupnju većinskog dijela dionica banke od strane strateških investitor­a iz Europe i regije’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia