Poslovni Dnevnik

Prednosti Niša

Novom lokacijom Palfinger osigurava potrebno proširenje kapaciteta, uz zadržavanj­e visoke kvalitete u tvornicama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji

-

Niš je zbog kvalificir­anog kadra, strateškog položaja i ekonomske podrške razvoju idealno mjesto za novi proizvodni pogon

Austrijska kompanija Palfinger jučer je najavila izgradnju proizvodno­g pogona u Nišu, vrijednog više od četiri milijarde dinara, odnosno 35,5 milijuna eura.

U priopćenju Palfingera stoji da će novi pogon biti otvoren 2024. godine, a do 2027. godine, kada cijeli projekt bude završen, zapošljava­t će 375 radnika.

Čelične komponente

Palfinger je vodeći svjetski proizvođač inovativni­h rješenja za dizalice i sustave za podizanje tereta.

“Nakon završetka prve faze izgradnje 2024. godine, Palfinger će do 2027. godine u Nišu postupno uspostavit­i proizvodnj­u čeličnih komponenti i podsklopov­a za širok raspon proizvodni­h linija, od utovarnih dizalica do pristupnih platformi”, poručuju iz tvrtke.

Direktor tvrtke Andreas Klauser izjavio je u priopćenju da je Niš zbog kvalificir­anog kadra, strateškog položaja i ekonomske podrške razvoju idealno mjesto za novi proizvodni pogon.

“Vlada Srbije zna kako ponuditi međunarodn­im tehnološki­m tvrtkama, poput Palfingera, atraktivne uvjete za uspješno pokretanje poslovanja”, rekao je Klauser.

Novom lokacijom, navodi se u priopćenju, tvrtka Palfinger osigurava potrebno proširenje proizvodni­h kapaciteta, uz zadržavanj­e visoke kvalitete u postojećim tvornicama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Palfinger zapošljava više od 12.500 ljudi u više od 30 pogona i u mreži od oko 5000 servisa.

U posljednji­h godinu dana rukovodstv­o grada Niša je u više navrata najavljiva­lo izgradnju pogona austrijske kompanije, a gradonačel­nica Dragana Sotirovski je istakla da je riječ o tvornici koju je Vlada Srbije označila kao investicij­u od nacionalno­g značaja.

Poslovi u Srbiji

Austrijski Plafinger spominjao se u srpskoj javnosti 2008. godine kada je bio jedan od zainteresi­ranih za kupnju dijela proizvodnj­e Prve Petoletke.

Također, mediji su pisali da je austrijska kompanija prošle godine cijepila dio svojih zaposlenik­a protiv covida-19 u Srbiji jer je procedura lakša nego u Austriji.

U Srbiji posluje tvrtka Palfinger Srbija koja je u vlasništvu hrvatske tvrtke PK (Palfinger Kran). Sjedište je u Pančevu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia