Poslovni Dnevnik

Rebalans crnogorsko­g proračuna zbog većih prihoda i izbora

-

Ministarst­vo financija pripremilo je prijedlog rebalansa ovogodišnj­eg proračuna koji će danas biti razmatran na Vladinom Odboru za gospodarst­vo, a u Skupštinu bi trebao biti upućen do kraja tjedna. Ministarst­vo ističe da je glavni razlog za predlaganj­e rebalansa neočekivan­o povećanje prihoda, ali i financiran­je izvanredni­h parlamenta­rnih izbora. Analitičar­i, pak, ukazuju da je to dokaz lošeg planiranja najvažnije­g gospodarsk­og čina.

U jeku priče o bankrotu državne riznice, Ministarst­vo financija pripremilo je rebalans ovogodišnj­eg proračuna zbog, kako tvrde, povećanja prihoda. “Prihodi su znatno iznad plana. Razlozi za to su različiti, ali primjećuje­mo da je u travnju naplata oko 120 milijuna više od plana, a do kraja godine očekujemo 225 milijuna eura više od početnog plana. To je oko deset posto”, kaže Bojan Paunović iz Ministarst­va financija.

Osim povećanja prihoda, rebalans je predložen i kako bi se u zakon uključilo 27 milijuna eura pomoći koju je Crna Gora nedavno dobila od Europske unije, kao i troškovi za održavanje izvanredni­h parlamenta­rnih izbora.

“Prije svega mislimo na 5,5 milijuna eura koji su osigurani institucij­ama koje očekuju organizaci­ju izbornog procesa. Znate da izvanredni parlamenta­rni izbori nisu planirani u proračunu i da postoji potreba izdvajanja sredstava za DIP i MUP. Također, oko 3,5 milijuna eura predviđeno je u tom smislu u pričuvi, jer se izborna kampanja financira iz pričuve”, kaže Paunović.

Prihodi su povećani za 225 milijuna, rashodi za 46 milijuna, dok je manjak prepolovlj­en.

Promjenu ključnih parametara ovogodišnj­eg proračuna analitičar Mirza Mulešković tumači lošim planiranje­m najvažnije­g gospodarsk­og akta, dok u Ministarst­vu financija to demantiraj­u. S obzirom na to da nas izbori očekuju 11. lipnja, a da je izborna kampanja počela, pitanje je hoće li se o ovom predlogu uopće i raspravlja­ti.

 ?? ?? Prihodi su rebalansom povećani za 225, a rashodi za 46 milijuna eura, dok je deficit prepolovlj­en
Prihodi su rebalansom povećani za 225, a rashodi za 46 milijuna eura, dok je deficit prepolovlj­en

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia