Poslovni Dnevnik

Otkazan sastanak Quada zbog Bidena

Čelnici Australije, Sjedinjeni­h Država, Indije i Japana umjesto toga sastat će se na skupu G7 u Japanu Američkom predsjedni­ku važnije rješavanje krize s limitom zaduživanj­a

-

ustralski premijer Anthony Albanese rekao je u srijedu da se samit skupine Quad neće održati sljedeći tjedan u Sydneyu bez američkog predsjedni­ka Joea Bidena, koji je odgodio svoj put u Australiju zbog pregovora o gornjoj granici duga u Washington­u. Albanese je rekao da će se čelnici Australije, Sjedinjeni­h Država, Indije i Japana umjesto toga sastati na skupu G7 u Japanu ovaj vikend, nakon što je Bi

Aden otkazao put u Sydney u drugom dijelu svojeg predstojeć­eg putovanja u Aziju, koje je također trebalo uključivat­i posjet Papui Novoj Gvineji.

“Sastanak čelnika Quada neće se sljedeći tjedan održati u Sydneyu. Raspravu između čelnika Quada održat ćemo u Japanu”, rekao je Albanese na konferenci­ji za novinare. Bilateraln­i program u Sydneyju s indijskim premijerom Narendrom Modijem mogao bi se održati sljedeći tjedan, rekao je Albanese. Albanese nije komentirao hoće li japanski premijer Fumio Kishida ipak posjetiti Sydney sljedeći tjedan. Biden je rekao novinarima da je telefonski razgovarao Albaneseom kako bi objasnio svoju odluku. “Neplaćanje duga jednostavn­o nije opcija”, rekao je Biden koji je u pregovorim­a s republikan­cima u Kongresu. ‘’To je dodatni dokaz da nas domaća disfunkcio­nalnost SAD-a slabi u inozemstvu’’, rekao je Gregory Poling, stručnjak za Aziju pri washington­skom Centru za strateške i međunarodn­e studije.

Quad je neformalna skupina koja promovira otvoreni Indo-Pacifik. Peking to vidi kao pokušaj odbijanja njegova rastućeg utjecaja u regiji. Viši suradnik Instituta za politiku azijskog društva Richard Maude rekao je da bi otkazivanj­e Bidenova posjeta Papui Novoj Gvineji, što bi bio prvi posjet jednog američkog predsjedni­ka neovisnoj pacifičkoj otočnoj državi, moglo unazaditi bitku Washington­a za utjecaj s Pekingom u regiji.

“Mantra u regiji je samo pojaviti se. Pojaviti se znači pola uspjeha. Kina se stalno pojavljuje...”, rekao je Maude, bivs ši čelnik australske obavještaj­ne službe, na panel raspravi o Quadu u srijedu. Indija i Australija nisu dio skupine sedam bogatih država G7 - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjeni­h Država - ali su pozvane da prisustvuj­u samitu u Japanu.

 ?? ?? Američki predsjedni­k
Joe Biden otkazao je put u Sydney u drugom dijelu svojeg predstojeć­eg putovanja u Aziju
Američki predsjedni­k Joe Biden otkazao je put u Sydney u drugom dijelu svojeg predstojeć­eg putovanja u Aziju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia