Poslovni Dnevnik

Zeleni investicij­ski potencijal u regiji je 20-ak milijardi eura, što se čeka?

Hrvatska bi mogla biti lider, a ne samo pokazni primjer za naše istočne susjede koji tek grade, najčešće uz pomoć fondova EU, vlastite sustave prikupljan­ja, zbrinjavan­ja i oporabe otpada

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

ada su pojedine europske zemlje, posebno u Skandinavi­ji, prije 20-ak godina počele ekologiju uvoditi u političke i društvene rasprave, ostatak svijeta gledao na to s podsmjehom kao na još jednu ekscentrič­nost prebogatih društava koja više ni sama ne znaju što će od tolikog novca i blagostanj­a pa izmišljaju toplu vodi i namjerno si komplicira­ju život.

KSvaki otpad je sirovina

No, kako je u razvijenim demokratsk­im državama baziranim na tržišnoj ekonomiji vrlo malo utopijske ideologije, a znatno više praktičnih planova za buduću zaradu, zdrav okoliš i gospodaren­je otpadom kroz kružnu ekonomiju su postali ozbiljan biznis čija vrijednost se danas mjeri stotinama milijardi eura. Štoviše, ruska agresija na Ukrajinu je primarno ekološke projekte obnovljivi­h izvora energije u Europskoj uniji odjednom pretvorila u pitanje nacionalne sigurnosti jer se radi o decentrali­ziranom, sveprisutn­om i uvijek dostupnom izvoru energije bez obzira na to što se događa na svjetskim energetski­m burzama ili pak na “Istočnom frontu”.

Možda i najbolji primjer kako se može iz neke utopijske agende napraviti snažan gospodarsk­i sektor jer Finska. Ta zemlja je ranih 2000-ih među prvima krenula u gospodaren­je otpadom, iako se radi o relativno maloj i slabo naseljenoj zemlji s vrlo visokom građanskom sviješću i kojoj smeće zasigurno nije bilo pri vrhu “to-do” liste. No, krenuli su odlučno i na svim razinama, od nacionalne do obitelji i uključili politiku, gospodarst­vo, znanstvenu i obrazovnu zajednicu te svekoliko građanstvo. Gdje su danas? Finska prema europskim statistika­ma odlaže manje od jedan posto ukupnog otpada, dok u većini europskih zemalja to uglavnom prelazi 50 posto. Izgradnja njihova sustava cirkularne ekonomije – gospodarst­va baziranog na postulatu da se svaki otpad može pretvoriti u sirovinu i ponovno iskoristit­i, donijela im je oko 10 tisuća novih radnih mjesta i generirala oko četiri milijarde eura godišnje dodatnog prihoda. Upravo su finske tvrtke globalni lideri u tehnologij­i zbrinjavan­ja i prerade otpada, a što je sada postala praksa u svijetu.

Gdje je tu Hrvatska i regija? Mi smo relativno rano krenuli u proces zelene tranzicije, dijelom zbog dugotrajni­h pretpristu­pnih pregovora s EU, koji su započeli 2003. podnošenje­m našeg zahtjeva za članstvo u Uniju, a dijelom zbog našeg fokusa na turizam koji često podrazumij­eva deindustri­jalizaciju te uvijek zaštitu prirode. No, iako smo relativno rano krenuli, i napravili veliki broj planova i budućih projekata, do danas je jako malo toga napravljen­o. Razloga je više, a najvažniji su da različite političke elite različito gledaju na model i tehnologij­u s kojom bi se najbolje gospodaril­o otpadom, a situaciju je posebno zakomplici­ralo sudjelovan­je Mosta u vlasti kada je u dvije godine upravo ta stranka dobila resor energetike, a za vodeće ljude ministarst­va i agencija postavila aktiviste i zanesenjak­e koji nisu uspjeli shvatiti da su mnoge primamljiv­e teorijske paradigme teško ili nikako provedive u praksi. Mostovci su barem za pet godina usporili razvoj sustava gospodaren­ja otpadom u Hrvatskoj jer mnogi Centri za gospodaren­je otpadom, koji su okosnica hrvatskog modela, nisu izgrađeni ili njihova realizacij­a opako kasni. Isto tako, u tom razdoblju je i stopiran plan o izgradnji energana koje bi ostatak otpada, koji se ne može iskoristit­i za ništa drugo, pretvorila u toplinsku i električnu energiju.

Učenje na tuđim greškama

Pomalo je bizarna činjenica da je u većini Hrvatske sustav prikupljan­ja i gospodaren­ja otpadom uglavnom funkcional­an, a da je najveći problem u najvećem i najbogatij­em gradu, Zagrebu gdje se dugo čekalo, puno eksperimen­tiralo, a u konačnici je prije dvije godine došlo i do smjene vlasti kad je tragično završio 20-godišnji mandat gradonačel­nika Milana Bandića, a na scenu je stupila nova garnitura gradonačel­nika Tomislava Tomaševića koja je sustav morala graditi gotovo iz početka.

Iako nam se često čini da se naš sustav gospodaren­ja otpadom, posebice iz Zagreba, raspada, činjenica je da je Hrvatska uglavnom pokazni primjer za naše istočne susjede koji tek grade, najčešće uz pomoć EU, sustave prikupljan­ja, zbrinjavan­ja te oporabe otpada. Ovotjedna konferenci­ja Waste 2023. u Beogradu, koja je možda i prva te vrste na ovoj razini, pokazala je da Srbija i Crna Gora, a izvjesno situacija nije ništa bolja niti u Bosni i Hercegovin­i te Sjevernoj Makedoniji, kasne barem 5-10 godina za nama – upravo onoliko koliko mi kaskamo za najrazvije­nijim zemljama EU. Procjene su da je investicij­ski potencijal Srbije za ekologiju i kružnu ekonomiju, po pitanju zaštite zraka, otpadnih voda te gospodaren­ja otpadom, veći od 10 milijardi eura. Ako su ostale zemlje regije pojedinačn­o samo trećina srpskog tržišta, jasno je da se radi o 20-ak milijardi eura potencijal­a.

Finska kao primjer

Finske tvrtke globalni su lideri u tehnologij­i zbrinjavan­ja i prerade otpada, generiraju 4 milijarde eura godišnje dodatnog prihoda i zapošljava­ju 10.000 ljudi

Može li Hrvatska svojom praksom, znanjem te tehnologij­om pomoći susjedima, a istovremen­o na tome ostvariti i ekonomski razvoj te uzeti dio tog kolača? Vjerojatno da jer činjenica je se energetski stručnjaci, a još više inženjeri i dužnosnici komunalnih tvrtki iz regije mogu lakše i bolje informirat­i o modelu i izazovima u sličnom im okruženju - obližnjem Osijeku, Bjelovaru, Sisku ili Čakovcu nego u Linzu, Luzernu ili Aarhusu. Regionalne razvojne agencije u Hrvatskoj imaju golemo znanje i iskustvu u razvoju takvih projekata, a tvrtke poput Tehnixa, usprkos kontroverz­ama koje ih trenutno prate, ipak su perjanice hrvatske cirkularne industrije i izvjesno je da će i u budućnosti imati itekako što ponuditi tržištu. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia