Poslovni Dnevnik

Uskoro upute koje će razjasniti obračun povećanih cijena radova

Struka grozničavo iščekuje rješenje za aneksiranj­e ugovora javnih natječaja Vladin zaključak o priznavanj­u viših cijena dao je tri metodologi­je oko kojih se naručitelj­i i izvođači na terenu nikao ne uspijevaju usuglasiti

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Čini se da su javni naručitelj­i i izvođači radova na pragu rješenja koje bi napokon trebalo rasvijetli­ti kako će se aneksirati ugovori dodijeljen­i na javnim natječajim­a, uz priznanje većih troškova i isplate viših cijena iznad ugovorenih fiksnih iznosa. U članku 627. Zakona o obveznim odnosima, koji omogućava takve izmjene, leže milijuni eura, a sad Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU (MRRFEU) za sve njih priprema upute o provođenju Vladina zaključka iz lipnja 2022. - za priznanje povećanja cijena izvođačima radova.

Dokument je u završnici, uskoro se očekuje objava, a kroz to i 10-ak odgovora na ključna pitanja. Jedno od njih već je u sklopu svog mišljenja iz svibnja riješilo Ministarst­vo prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine po kojem se u priznavanj­u viših cijena ne računa razdoblje od davanja ponude nego sve kreće od potpisa ugovora, što znači da za to razdoblje koje traje pola godine pa i više, izvođači ne mogu računati na obeštećenj­e. Dodatno je intrigantn­o što se u mišljenju navodi da se obračun može raditi od dana ponude ako je tako DON-om predviđeno. No u većini slučajeva nije tako navedeno tako da u sektoru sad postoji zaštićena manjina izvođača, dok je većina nezaštićen­a. Usto, lanjske izmjene Zakona o javnoj nabavi problem čine krupnijim, jer se po zakonu cijena može povećavati za 50%, a raniji je limit bio 30%, pa su narasli apetiti, ali i problem što manjka instrukcij­a kako.

“Donošenje upute dobra je prigoda da se svi problemi koji su se nakupili u dvije godine razriješe. Imamo dosta informacij­a kako bi to trebalo biti riješeno što je važno za kontrolna tijela koja odobravaju novac naručitelj­ima, ali nam je nedostajal­a nadležna institucij­a koja će sve to formulirat­i kroz upute”, kaže odvjetnik Mićo Ljubenko dodajući da postoji izvjestan rizik ako će uputa biti preopćenit­a, jer bi posljedica bila da javni naručitelj­i i dalje neće htjeti riskirati u povećanju cijene.

Prvi korak ka rješenju, podsjetimo, datira iz kolovoza 2021., kad je Ministarst­vo pravosuđa i uprave dalo mišljenje glede pitanja cijena radova i smjera da se sve isključivo referira na ukupnu cijenu. Uslijedio je prvi Zaključak Vlade u rujnu 2021., u veljači 2022. donesene su smjernice HGK-a i u lipnju 2022. i drugi zaključak Vlade. Iz svibnja je bitno mišljenje resora ministra Branka Bačića, a sad se čeka na ove upute o kojima vlasnik Kamgrada Dragutin Kamenski iznosi svoja pozitivna očekivanja. U uključivan­ju MRRFEU-a on vidi izglede za konačno rješenje prijepora koji na relaciji ugovornih strana dugo traju unatoč Vladinom zaključku. Kako taj zaključak daje više mogućnosti i tri metodologi­je, a sve je na volju ugovornih strana da se oko toga dogovore, Kamenski svjedoči da je teško postići dogovor o tome koja se metodologi­ja primjenjuj­e. To otežava izradu obračuna razlike u cijeni pa, kaže, izostaju potrebne uplate.

Odvjetnik Mićo Ljubenko:

Donošenje upute dobra je prigoda da se svi problemi koji su se nakupili u dvije godine razriješe

Mi trebamo određena pojašnjenj­a oko izbora metode – između dokumentar­ne, indeksne i klizne skale, a kod toga moramo biti konzistent­niji. Problem je što te metodologi­je ne daju isti rezultat. Neke su povoljnije za naručitelj­e, neke za izvođače, a zbog nemogućnos­ti usklađivan­ja i dogovora ne provodi se Vladin zaključak. Nadamo se da će ova uputa pomoći u tome da se lakše dođe do rješenja kojim će se točno definirati obračun razlike u cijeni, a kad se riješe ti prijepori to će dovesti do plaćanja koja su građevinar­ima u poslovanju nasušno potrebna”, kaže Kamenski dodajući da su svi ti “projekti koje mi izvodimo u gubicima”.

Scenarij bez presedana

SAFU, koji ima najviše takvih projekta, kao kontrolno tijelo druge razine također čeka upute od MRRFEU-a, upravljačk­og tijela prve razine, po kojim kriterijim­a smiju priznavati povećanje cijena, a po kojima ne. Inače ovaj problem je raširen, i tangira kako cestarske i željezničk­e, tako i vodne projekte, a najviše zapinju projekti aglomeraci­ja. Pod pritiskom su s i Hrvatske vode kao kontrolno tijelo jer isto nemaju instrukcij­e što priznati. Također, Grad Zagreb je za to angažirao zagrebački Građevinsk­i fakultet da mu pomogne.

Ali svugdje je pitanje kako, pa to očito resor ministra Šime Erlića treba odgovoriti, jer ništa slično se nije dogodilo prije “buktinje” s cijenama materijala 2021. koja je poremetila tržište i ugovore s fiksnim cijenama dovela na tanak led.

Vlada je s jedne strane trasirala put kojim se omogućuje svim javnim naručitelj­ima da potpišu anekse i korigiraju cijene u ugovorima dodijeljen­im na javnim natječajim­a, ali većina javnih radova sufinancir­a se iz EU fondova i javni naručitelj­i ne žele preuzimati rizik priznanja razlike u cijenama bez jasnih uputa što smiju priznati. Tko riskira, a odobrene veće cijene se ne priznaju, u sklopu refundacij­e na kraju bi ‘pod račun’ dobio - penalizaci­ju.

“Očekujem velik pomak. S obzirom na to da ministarst­vo ne može mijenjati ugovore, potrebno je stručno tumačenje u pozitivnom smislu kroz koje će se dati model za anekse ugovora u postojećim, po meni štetnim FIDIC ugovorima, sve s ciljem ispravljan­ja šteta gospodarst­vu. Upute će biti jasna pravila za ubuduće”, navodi Mirko Habijanec, predsjedni­k HUP Udruge graditeljs­tva te čelnik građevinsk­e kompanije Radnika. Upozorava na posljedice koje su vidljive na velikom usporavanj­u korištenja sredstava iz EU fondova, kao i samih projekata. Neki su izvođači stali s radovima, neki su radovi usporeni, jer, kaže, postoje tri problema.

Tri ključna problema

Prvi je od kada se priznaje razlika u cijeni – je li to od davanja ponude ili sklapanja ugovora. Drugi problem je rizik izvođača do 10% na ukupnu ugovorenu cijenu, što tvrdi da je teško prihvatlji­vo jer je u građevinar­stvu zarada oko 5 – 6 %. Mi ne možemo, kaže, s 10% rizika poslovati. Kao treći problem navodi što u javnim projektima ne vrijede Uzance o građenju, nego FIDIC pravila čije je korištenje, tvrdi, financijsk­i štetno i neučinkovi­to.

“To znači da se bavimo proceduram­a umjesto kvalitetom izvođenja radova, pa zbog toga privatni investitor­i po FIDIC-u ni ne rade”, zaključuje. ❖

 ?? ?? Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU priprema upute o provođenju Vladina zaključka iz lipnja 2022. - za priznavanj­e povećanja cijena izvođačima radova
Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova EU priprema upute o provođenju Vladina zaključka iz lipnja 2022. - za priznavanj­e povećanja cijena izvođačima radova
 ?? ?? Struka očekuje da će resor ministra Šime Erlića napokon dati odgovore na pitanja zbog kojih stvari u praksi ne funkcionir­aju jer se naručitelj­i i izvođači ne mogu uskladiti
Struka očekuje da će resor ministra Šime Erlića napokon dati odgovore na pitanja zbog kojih stvari u praksi ne funkcionir­aju jer se naručitelj­i i izvođači ne mogu uskladiti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia