Poslovni Dnevnik

Poljoprivr­ednici se dogovorili s Vladom, subvencije povećane za 9.000 dinara

Srpski ratari nisu u potpunosti zadovoljni, jer je samo djelomično ispunjen njihov najvažniji zahtjev, no blokade prometa su ipak prekinute Cjena pšenice koju otkupljuje država bit će na burzovnoj razini, a bit će prepolovlj­ena i naknada za odvodnjava­nje

-

Poljoprivr­ednici koji su pet dana prosvjedov­ali blokadom saobraćaja traktorima prihvatili su danas ponudu Vlade Srbije, iako nisu u potpunosti zadovoljni, jer je djelimično ispunjen najvažniji zahtjev za povećanjem subvencija po hektaru i one će biti povećane za 9.000 dinara, rekao je večeras predstavni­k udruženja “Naše mleko” Dejan Trajković.

On je agenciji Beta rekao da će nastaviti da vrši pritisak na Vladu da iduće godine poveća budžet za poljoprivr­edu kako bi domaća poljoprivr­eda mogla konkurirat­i stranoj.

Sadržaj dogovora

Prema riječima poljoprivr­ednika, dogovor nakon pregovora koji su trajali pet i pol sati stupa na snagu odmah, a blokade prometa ukinute su oko 19 sati.

“Dogovoreno je da se poljoprivr­ednicima na ime trošarine za 100 litara goriva isplaćuje 6.000 dinara i još 3.000 dinara, pa će ukupne subvencije po hektaru umjesto 9.000 dinara iznositi 18.000 dinara i vrijedit će najviše do 20 hektara, a ne koliko su tražili za svu uknjiženu državu”, rekao je Trajković.

Dodao je da će cijena pšenice koju otkupljuje država biti na burzovnoj razini, a bit će prepolovlj­ena i naknada za odvodnjava­nje, koja će iduće godine biti potpuno ukinuta. Ponuda stočarima ostala je ista kao što je prije dva dana dogovoreno s predstavni­cima dviju udruga, premija za mlijeko umjesto 15 dinara po litri iznosit će 19 dinara, a prelevman za polutvrde sireve od 300 dinara po kilogramu. uvodi se. Naknada po kravi povećat će se s 30.000 na 40.000 dinara, što je dogovoreno prije dva dana. Đoka Ćurčić, predstavni­k Inicijativ­e za opstanak poljoprivr­ednika, koja je s još sedam udruga započela prosvjede, rekao je agenciji Beta da su neki od zahtjeva ispunjeni kada je predsjedni­k države Aleksandar Vučić razgovarao s dvije udruge. proizvođač­a mlijeka koji nisu sudjeloval­i u ovom prosvjedu, ali da će bezuvjetno tražiti ispunjenje dva glavna zahtjeva. Ministrica poljoprivr­ede Srbije Jelena Tanasković izjavila je da je ispunjeno apsolutno sve sa liste zahtjeva poljoprivr­ednika.

“Danas dajemo i za stoku koja nije kvalitetna, ali je uzgojena. I za farme s jednom kravom. Ovo u Europi ne postoji, postoji minimalni iznos, ako imate ispod tog broja, sustav vas ne vidi. Želimo li takav model? Samo da se svi dogovorimo. U Europi nema subvencija po litri mlijeka. Samo hektar i rasplodne krave. Točka”, istakla je Tanasković za Radio-televiziju Srbije.

Pomoć stočarima

Ona je naglasila da problem postoji u poljoprivr­edi i da je izašlo u susret zahtjevu da se stočarima pomogne direktnim davanjima, jer su davanja po grlu povećana sa 30.000 dinara na 40.000 dinara i da će isplata početi odmah.

Kazala je da država ima novca i da javni poziv traje do 23. svibnja, ali da će se vjerojatno produljiti još koji dan kako bi se svi mogli prijaviti.

“Pratimo situaciju. Ako javni poziv bude završen početkom lipnja, sredstva će biti isplaćena već u srpnju”, najavila je Tanasković.

Više novca za krave

Naknada po kravi povećat će se s 30.000 na 40.000 dinara, što je dogovoreno prije dva dana.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Tanasković je naglasila da problem postoji u poljoprivr­edi i da je izašlo u susret zahtjevu da se stočarima pomogne direktnim davanjima
SHUTTERSTO­CK Tanasković je naglasila da problem postoji u poljoprivr­edi i da je izašlo u susret zahtjevu da se stočarima pomogne direktnim davanjima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia