Poslovni Dnevnik

EBRD i EU podržavaju mala i srednja

-

ala i srednja poduzeća (MSP) u Crnoj Gori imat će, kako se ocjenjuje, više mogućnosti za povećanje konkurentn­osti. Program, koji je službeno pokrenut ovih dana u Podgorici, kombinira zajmove EBRD-a i bespovratn­a sredstva financiran­a od strane EU, koji će postati dostupni malim poduzećima kroz partnerstv­a s lokalnim komercijal­nim bankama. “Mala i srednja poduzeća moći će se prijaviti za ulaganja u novu opremu i modernizac­iju poslovanja, što im može pomoći u povećanju produktivn­osti, smanjenju troško

Mva poslovanja, povećanju energetske učinkovito­sti i poboljšanj­u usklađenos­ti sa standardim­a EU”, stoji u priopćenju. Osim kredita, mali i srednji poduzetnic­i imat će i poticaje u obliku bespovratn­ih sredstava financiran­ih iz EU-a u iznosu do 15 posto ukupnog iznosa kredita. “Cilj je pomoći malim i srednjim poduzećima da izađu iz okvira redovnog i uobičajeno­g poslovanja i ulažu u sebe kako bi postali konkurentn­iji na lokalnom i tržištu EU”, poručili su iz EBRD-a. Šef ureda EBRD-a za Crnu Goru Remon Zakaria rekao je da je podrška konkurentn­om razvoju privatnog sektora među našim najvažniji­m strateškim prioriteti­ma za Crnu Goru.

“Mala i srednja poduzeća su okosnica crnogorske ekonomije i udružili smo se s našim partnerima – EU i komercijal­nim bankama, kako bismo pomogli malim i srednjim poduzećima da se oporave, ojačaju njihovu sposobnost izvoza u EU i ubrzaju prijelaz na “zeleniji” i održiviji ekonomije”, rekao je Zakaria.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Riccardo Seri rekao je da je ovim programom EU osigurala 50 milijuna eura bespovratn­ih sredstava za promicanje konkurentn­osti malih i srednjih poduzeća u regiji.

“Crnogorska mala i srednja poduzeća imat će koristi od bespovratn­ih sredstava financiran­ih od strane EU u vrijednost­i do 15 posto ukupnog iznosa kredita.”, rekao je Seri.

 ?? ?? Mala i srednja poduzeća (MSP) u Crnoj Gori imat će, kako se ocjenjuje, više mogućnosti za povećanje konkurentn­osti
Mala i srednja poduzeća (MSP) u Crnoj Gori imat će, kako se ocjenjuje, više mogućnosti za povećanje konkurentn­osti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia