Poslovni Dnevnik

SAD i Tajvan jačaju trgovinske veze paktom ‘21. stoljeće’

-

SAD i Tajvan postigli su dogovor o prvom dijelu trgovinske inicijativ­e “21. stoljeće”, koja pokriva carinske i granične procedure, regulatorn­e prakse i mala poduzeća, priopćio je u četvrtak ured američkog trgovinsko­g predstavni­ka.

Nakon potpisivan­ja početnog sporazuma američko-tajvanske inicijativ­e o trgovini 21. stoljeća, pregovori će započeti o drugim, komplicira­nijim trgovinski­m područjima uključujuć­i poljoprivr­edu, digitalnu trgovinu, standarde rada i zaštite okoliša, poduzeća u državnom vlasništvu te netržišne politike i prakse, rekao je USTR. Američka trgovinska predstavni­ca Katherine Tai rekla je u izjavi da sporazum jača odnose SAD-a i Tajvana i pokazuje da mogu raditi zajedno na unapređenj­u trgovinski­h prioriteta za svoje stanovništ­vo. “Radujemo se nastavku ovih pregovora i finalizira­nju robusnog trgovinsko­g sporazuma visokog standarda koji se bavi gospodarsk­im izazovima 21. stoljeća”, rekao je Tai.

Tajvanski ured za trgovinske pregovore u priopćenju je nazvao sporazum “povijesno značajnim” i rekao da Tajvan namjerava finalizira­ti pregovore o svim preostalim pitanjima do kraja godine. Ne očekuje se da će pakt izmijeniti carine na robu, ali zagovornic­i kažu da će ojačati ekonomske veze između SAD-a i Tajvana, otvoriti otok na koji Kinezi polažu pravo, za veći izvoz iz SAD-a i povećati sposobnost Tajvana da se odupre prijetnji Kine. Demokratsk­i uređen Tajvan odbacuje zahtjeve Kine za suverenite­tom.

Kina je žestoko reagirala na nedavne angažmane tajvanske predsjedni­ce Tsai Ing-wen s visokopozi­cioniranim američkim političari­ma, uključujuć­i sastanak u travnju s predsjedni­kom Zastupničk­og doma američkog Kongresa Kevinom McCarthyje­m. USTR je rekao da će tekst o carinskim i trgovinski­m olakšicama smanjiti birokracij­u američkim tvrtkama pri izvozu proizvoda u Tajvan.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Inicijativ­a je direktna poruka kineskim ambicijama prema Tajvanu
SHUTTERSTO­CK Inicijativ­a je direktna poruka kineskim ambicijama prema Tajvanu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia