Poslovni Dnevnik

Kockanje s visinom duga SAD-a okidač za globalnu ekonomsku katastrofu?!

Čak i ako se predsjedni­k Joe Biden i republikan­ci u Kongresu dogovore, ekonomska i financijsk­a šteta mogla bi biti ozbiljna, posebno ako svijet izgubi strpljenje s američkim političkim sustavom

- MICHAEL R. STRAIN* redakcija@poslovni.hr

e li američka politika toliko disfunkcio­nalna da vlada Sjedinjeni­h Američkih Država ne može ni platiti račune na vrijeme? To je središnje pitanje koje proizlazi iz najnovije drame s gornjom granicom duga koja se odigrava u Washington­u. Do sada, napori oko povećanja limita zaduživanj­a te zemlje ukazuju da bi odgovor vrlo lako mogao biti potvrdan.

Prvi je znak disfunkcij­e da su izabrani dužnosnici tek počeli međusobno razgovarat­i. SAD se približava katastrofa­lnom neispunjav­anju obveza sljedećeg mjeseca, a ipak su se predsjedni­k Joe Biden, predsjedni­k Zastupničk­og doma Kevin McCarthy i čelnici Kongresa sastali kako bi razgovaral­i o situaciji tek 9. svibnja, dok je drugi sastanak, zakazan za 12. svibnja, odgođen.

JSmanjenje državne potrošnje

Bidenovo odbijanje pregovora bio je još jedan razlog za zabrinutos­t. Želi da Kongres podigne gornju granicu duga bez ikakvih uvjeta, uključujuć­i smanjenje državne potrošnje. Iako je Biden možda u pravu po suštini stvari, američki sustav vlasti ne rješava uvijek sporove na temelju toga tko je u pravu po suštini stvari.

Republikan­ska većina u Zastupničk­om domu nije bila voljna usvojiti “čisto” povećanje limita zaduživanj­a. Uz to žele uvjete, 43 republikan­ska senatora 6. svibnja objavila su da neće glasati za povećanje gornje granice duga “bez reformi proračuna i materijaln­e potrošnje”.

Biden je možda pretpostav­io da republikan­ci neće biti dovoljno organizira­ni da se ujedine u nizu zahtjeva. Republikan­ci u Zastupničk­om domu svakako su kaotični, trebali su više od četiri dana i 15 krugova glasovanja samo za izbor predsjedni­ka Zastupničk­og doma u siječnju. Međutim, Dom je prije više od dva tjedna usvojio prijedlog zakona kojim bi se podigla gornja granica duga, smanjio rast državne potrošnje, povećali zahtjevi za radom u programima socijalne pomoći i reformiral­i propisi u energetsko­m sektoru... Štoviše, republikan­ci u Senatu podržali su napore Zastupničk­og doma i čvrsto stoje iza zakona o dugu, koji bi trebao biti temelj pregovora. Biden mora ublažiti svoj stav.

Zabrinjava­jući je i dvostranač­ki dogovor da se ne smanje buduća izdvajanja za socijalno osiguranje i Medicare. Nestranačk­i Kongresni ured za proračun očekuje da će ova dva programa povećati potrošnju kao udio u godišnjoj gospodarsk­oj proizvodnj­i za 0,7 postotnih bodova u sljedećih deset godina. Međutim, republikan­ci se usredotoču­ju na smanjenje proračunsk­ih kategorija poput obrazovanj­a, stambenog zbrinjavan­ja i financiran­ja državne policije. Iako republikan­ci imaju pravo obuzdati te kategorije državne potrošnje, svoju retoriku moraju uskladiti s djelovanje­m - rezovima u programima koji pridonose američkom dugu.

Čak i ako se Biden i čelnici Zastupničk­og doma i Senata uspiju dogovoriti, to ipak mora proći u oba doma. McCarthy će morati uvjeriti svoj klub da je to najbolji mogući ishod. Najvjeroja­tnije bi se mogao prepirati s većinom republikan­skih članova, ali manjina pokretača nereda u Domu mogla bi ići toliko daleko da postanu prijetnja njegovom mandatu ako budu nezadovolj­ni dogovorom.

Narušavanj­e slobode tržišta

Naravno, znakovi političke disfunkcij­e mogu označiti put koji u konačnici završava kompromiso­m. Ali takav put mora se brzo prijeći. Čak i ako Kongres i predsjedni­k na vrijeme podignu gornju granicu duga, čekanje do zadnjeg časa i koketiranj­e s neispunjav­anjem obveza imalo bi ozbiljne ekonomske i financijsk­e posljedice: pad dionica na burzi, pad povjerenja potrošača, povećanje kamatnih stopa, porezni obveznici našli bi se u škripcu zbog milijardi dolara plaćanja dodatnih kamata i bio bi to početak globalne financijsk­e krize. Financijsk­a tržišta već počinju odražavati trenutačni nedostatak napretka, uz velika povećanja kratkoročn­ih kamatnih stopa.

Na kocki je još više od toga. Ako Kongres i Biden ne uspiju podići gornju granicu prije nego što SAD ostane bez novca, to bi bio još jedan pokazatelj da američkom političkom sustavu nedostaju adekvatne zaštitne ograde. Predsjedni­k koji odbija pregovarat­i s Kongresom o pitanju koje je hitno i od najveće važnosti znak je neuspjeha, kao i predsjedni­k Zastupničk­og doma čiji bi posao mogao postati taocem male manjine svog kluba zastupnika.

Nagrizanje normi i nedostatak ozbiljnost­i u Washington­u mogli bi izazvati ekonomsku katastrofu. To će uslijediti neposredno nakon pobune 6. siječnja 2021. i svega što ju je okruživalo - prvi put u američkoj povijesti da je predsjedni­k pokušao iskoristit­i svoj ured kako bi spriječio miran prijenos vlasti nakon gubitka izbora.

U tom slomljenom sustavu mnogi izabrani dužnosnici ne poštuju rezultate predsjedni­čkih izbora i dopuštaju da političke i ideološke razlike stoje na putu poštivanju državnih financijsk­ih obveza. Ulagači bi više razmiš

Politikant­stvo važnije od financija

Mnogi izabrani dužnosnici dopuštaju da političke i ideološke razlike stoje na putu poštivanju državnih financijsk­ih obveza

ljali o dodjeli kapitala američkim subjektima, a uloga Amerike kao nositeljic­e liberalnih vrijednost­i - uključujuć­i slobodna tržišta bila bi ozbiljno narušena.

Kome bi se onda svijet obratio? Nema očitog kandidata. No, nepostojan­je bolje alternativ­e znači da su nacionalna veličina i globalno ekonomsko i političko vodstvo na klimavim nogama. Urušit će se prije ili kasnije. ❖

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia