Poslovni Dnevnik

Crnogorski deficit u prva dva mjeseca 18,5 milijuna eura

-

Uprva dva mjeseca ove godine, uzimajući u obzir ostvarenje prihoda i rashoda, proračunsk­i manjak ostvaren je u iznosu od 18,5 milijuna eura ili 0,3 posto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarst­va financija. U veljači je ostvaren deficit potrošnje od 34,3 milijuna eura ili 0,5 posto BDP-a. U najnovijem izvješću Ministarst­va o izvršenju proračuna navodi se da su proračunsk­i prihodi za prva dva mjeseca iznosili 333,9 milijuna eura ili 4,7 posto procijenje­nog BDP-a.

“U odnosu na planirane, ostvareni prihodi veći su za 27 milijuna ili 8,8 posto, a u odnosu na prva dva mjeseca prošle godine veći su za 23,9 milijuna ili 7,7 posto”, navodi se u izvješću. Ako se iz ukupnih prihoda prošle i ove godine izuzmu jednokratn­i prihodi, ukupni prihodi za prva dva mjeseca ove godine veći su za 59,8 milijuna eura ili 22 posto.

“U promatrano­m razdoblju, unatoč značajnoj naplati jednokratn­ih prihoda u prošloj godini, prihodi za razdoblje siječanj – veljača ove godine ostvarili su snažan rast u odnosu na spomenuto razdoblje”, kažu u Ministarst­vu. U prva dva mjeseca prošle godine naplata jednokratn­ih prihoda iznosila je oko 42 milijuna eura. Za prva dva mjeseca ove godine jednokratn­i prihodi iznosili su 5,8 milijuna eura.

“U smislu navedenog, prihodi za razdoblje siječanj – veljača ove godine ostvarili su snažan rast u omjeru koji je dominantno rezultat dobre naplate kategorija koje su pokazatelj rasta potrošnje, zaposlenos­ti, gospodarsk­e aktivnosti, smanjenja sive ekonomije i slično”, pojašnjava­ju iz Ministarst­va.

Krajem veljače prikupljen­o je ukupno 173,6 milijuna eura prihoda od poreza na dodanu vrijednost (PDV), što je 13,1 milijun ili 8,1 posto više od plana, te 32,7 milijuna ili 23,2 posto više u odnosu na usporedno razdoblje lani godina. “Rast prihoda od PDV-a najvećim je dijelom rezultat rasta potrošnje, što je djelomično rezultat povećanja minimalne mirovine”, navodi se u izvješću.

 ?? ?? Proračunsk­i prihodi u prva dva mjeseca iznosili su 333,9 milijuna eura
Proračunsk­i prihodi u prva dva mjeseca iznosili su 333,9 milijuna eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia