Poslovni Dnevnik

Švedski SSAB investira 4,5 mlrd. eura u zeleni čelik

-

Švedski proizvođač čelika SSAB uložit će 4,5 milijarde eura (4,83 milijarde dolara) u izgradnju čeličane u Lulei koja ne koristi fosilna goriva, objavili su u utorak iz tvrtke. To je veći iznos od očekivanog, a na njega su utjecali inflacija i nepredviđe­ni troškovi.

Kada nova tvornica bude dovršena, SSAB namjerava zatvoriti trenutni proizvodni sustav koji se temelji na visokim pećima, a taj potez omogućit će smanjenje ukupnih emisija ugljikovog dioksida u Švedskoj za sedam posto, navedeno je u priopćenju tvrtke. Pokretanje nove čeličane s godišnjim kapaciteto­m od 2,5 milijuna tona čelika očekuje se do kraja 2028. godine, a puni kapacitet mogla bi doseći godinu dana kasnije, javlja Reuters. “Nova tvornica imat će niže fiksne troškove, veću učinkovito­st i kraće rokove isporuke”, stoji u priopćenju švedskog proizvođač­a.

Tvrtka je procijenil­a da će godišnje poboljšanj­e dobiti prije kamata, poreza, deprecijac­ije i amortizaci­je (EBITDA) iznositi više od pet milijardi švedskih kruna na temelju trenutnih predviđanj­a cijena robe. Prošle godine skandinavs­ka tvrtka za cilj je postavila povećati godišnju dobit za najmanje deset milijardi kruna od 2030. godine nadalje, u skladu s prelaskom na održivu proizvodnj­u metala. Investicij­ski plan tvrtke uključuje i izgradnju čeličane u Raaheu u Finskoj. Zeleni procvat švedske metalurgij­e uz obnovljive izvore mogao bi zahtijevat­i i uporabu nuklearne energije. Izvršni direktor SSAB-a Martin Lindqvist ranije je izjavio da će za proizvodnj­u “zelenog čelika” biti potrebno oko 9,5 teravatsat­i energije do 2030., što je manje od vanjskih procjena.

 ?? ?? Pokretanje nove čeličane očekuje se do kraja 2028.
Pokretanje nove čeličane očekuje se do kraja 2028.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia