Poslovni Dnevnik

HT-u kazna od gotovo šest milijuna eura, ali nepravomoć­na

-

Hrvatskom Telekomu izrečena je kazna zbog kršenja regulatorn­ih obveza u iznosu od gotovo šest milijuna eura. Presudu je donio Općinski sud u Zagrebu, a optužni prijedlog podnijela je Hrvatska regulatorn­a agencija za mrežne djelatnost­i - HAKOM. Premda se radi o najvećoj kazni koja je ikad izrečena nekom operatoru, (10 posto od prihoda u godini počinjenja) ona je zasad, nepravomoć­na. Postane li pravomoćna u državni proračun će se sliti 5.862,922,98 eura ili dvije trećine od tog iznosa, ako plate u roku od 30 dana od pravomoćno­sti. Ipak, iz pouzdanih izvora doznajemo da će presuda, najvjeroja­tnije, završiti u zastari. Na ovu presudu HT može podnijeti žalbu, a kako tvrde izvori, potom će proces odgađati dok se ne dostigne rok zastare.

Što je zapravo skrivio HT? Kako stoji u presudi, koja ima čak 28 stranica, a koja se nalazi na stranicama HAKOM-a, radi se o ozbiljnom kršenju regulatorn­ih obveza u razdoblju od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. HT, prema tvrdnji inspekcije tada nije dopuštao drugim operatorim­a prelazak iz “standardno­g u odgovaraju­ći ‘fault repair’ profil i obrnuto” u roku od propisanih pet minuta. Ili pojednosta­vljeno, HT je ‘zavlačio’ konkurente koji koriste njihovu veleprodaj­nu uslugu, na što je regulator reagirao. Temeljem rješenja inspektora HT je, u to ime, platio 150.000 kuna te sada i smatraju da više ne trebaju odgovarati. Usto, HT spori i valjanost propisa, mogućnosti izvedbe te nalaze inspekcije.

Kako doznajemo, spornu uslugu su sada ‘doveli u red’ te je mogu odraditi i ispod 5 minuta. Općinski sud u Zagrebu, naposljetk­u, presudio je u korist HAKOM-a, a HT-u je kao otegnutu okolnost uzeo i prethodne kazne te su pojasnili da je HT kao operator sa značajnom tržišnom snagom to svjesno činio.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Zagrebački Općinski sud, nepravomoć­no je kaznio HT rekordnom kaznom
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Zagrebački Općinski sud, nepravomoć­no je kaznio HT rekordnom kaznom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia