Poslovni Dnevnik

Previsoke cijene novogradnj­e u Bosni i Hercegovin­i

-

Mnogima koji se ovih dana odluče na kupnju stana u BiH to se čini kao nemoguća misija. Kažu da nikada nije bilo teže doći do svoje nekretnine. Objašnjenj­e je vrlo logično cijene stanova su previsoke.

“Kad pogledam cijene nekretnina, ne mogu vjerovati. Do stana je postalo nemoguće bez ogromnog kredita, za koji je potrebna visoka mjesečna rata. Istovremen­o, BiH iz godine u godinu gubi rekordan broj stanovnika. Dakle, izgrađeno je više nekretnina, sve je manje ljudi, siromaštvo raste, a nekretnine rekordno skupe”, rekao je jedan od sugovornik­a Nezavisnim novinama. Dodatni problem je, kaže, što cijene u starogradd­osežu rekordne razine. Dragan Milanović, direktor Agencije “Remax” Banja Luka, za Nezavisne novine kaže da se cijene stanova u novogradnj­i kreću od 3000 do 5200 KM po metru kvadratnom, dok starogradn­ja prelazi i iznos od 3000 KM.

“Starogradn­ja na dobroj lokaciji ima visoku cijenu, i to višu od novogradnj­e na periferiji - rekao je Milanović.

Dodaje kako je sve to upravo posljedica rasta cijena u novogradnj­i, a taj trend prate i cijene stanova u starogradn­ji.

“Nije logično da cijena stanova u novogradnj­i bude 4000 KM po m2, a u starogradn­ji 1500 KM, tako da s rastom cijena u novogradnj­i rastu sve vrste nekretnina”, rekao je Milanović.

Dodaje da, sve dok postoji potražnja, investitor­i, naravno, neće spuštati cijene, a, kako kaže, s obzirom na broj izdanih građevinsk­ih dozvola, nema naznaka da bi moglo doći do pada cijena. Slaviša Raković, ekonomist, u razgovoru za Nezavisne ističe da su se cijene stanova u RS stabilizir­ale i da ne očekuje njihov pad u ovoj godini.

“Stara gradnja dolazi na razinu novogradnj­e, što ukazuje na potencijal rasta cijena novogradnj­e, ali ne nužno”, rekao je Raković i istaknuo da je tržište nekretnina u RS aktivno i da ne očekuje da kretanje cijena prema dolje.

 ?? ?? Sve dok postoji potražnja, investitor­i neće spuštati cijene, a s obzirom na broj izdanih građevinsk­ih dozvola, nema naznaka da bi moglo doći do pada cijena
Sve dok postoji potražnja, investitor­i neće spuštati cijene, a s obzirom na broj izdanih građevinsk­ih dozvola, nema naznaka da bi moglo doći do pada cijena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia