Poslovni Dnevnik

Microsoft, Google, Meta, OpenAI u oštroj borbi za talente

Umjetna inteligenc­ija pokrenula je nove trendove, a sada je u jeku borba za najbolje stručnjake U tijeku su transferi u industriji umjetne inteligenc­ije

- DOMAGOJ PULJIZOVIĆ domagoj.puljizovic@poslovni.hr

Bitka za prevagu na tržištu umjetne inteligenc­ije zahuktava se. Microsoft je, naime, jučer objavio da otvara novu jedinicu za razvoj umjetne inteligenc­ije (AI) u Londonu. Tim potezom ulazi na teritorij svog najvećeg najvećeg AI konkurenta: Googleovog DeepMinda, i pokazuje kako planira ugrabiti sve što može. Naime, osvajanje Londona, dogodilo se samo nekoliko tjedana nakon što je Microsoft angažirao suosnivača DeepMinda Mustafu Suleymana kao svog novog voditelja odjela za AI.

Vrijedna ulaganja

U jučerašnjo­j objavi na svom blogu Suleyman je kazao da će novu jedinicu u Londonu voditi Jordan Huffman, koji je prethodno radio kao istraživač u DeepMindu, izvijestio je Business Insider.

“U Ujedinjeno­m Kraljevstv­u postoji ogroman broj stručnjaka za umjetnu inteligenc­iju, a Microsoft AI planira dugoročno ulagati i započeti zapošljava­ti najbolje znanstveni­ke i inženjere za umjetnu inteligenc­iju u ovom novom središtu”, napisao je Suleyman.

Microsoft već ima urede u glavnom gradu Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i ranije je obećao uložiti 2,5 milijardi funti u podatkovne centre u Ujedinjeno­m Kraljevstv­u u sljedeće tri godine, no činjenica je da bi novo središte u potpunosti fokusirano na razvoj umjetne inteligenc­ije, a koje pritom vode bivši DeepMinder­i, Googleu moglo dati mnogo razloga za brigu. U kontekstu borbe za najbolje AI talente, snažnija prisutnost u Londonu mogla bi se pokazati kao mudar potez tvrtke kojom predsjeda Satya Nadella. Podsjetimo, DeepMind, osnovan 2010. godine, a koji je Google kupio 2014. godine, dugo se smatrao krunskim draguljem britanske AI scene. Također, postao je sve važnija imovina za Google, što mu je dugi niz godina omogućilo neovisno poslovanje podružnice za AI.Prošle godine, kao odgovor na pojačani pritisak rivala kao što je OpenAI, Google je spojio DeepMind sa svojom središnjom AI jedinicom Brain, formirajuć­i novi Google DeepMind.

Google DeepMind, koji ima više od dvije tisuće zaposlenik­a, razvija veliki jezični model Gemini kao odgovor tvrtke na OpenAI-jev ChatGPT, što ga čini ključnim dijelom Googleove strategije za umjetnu inteligenc­iju. Kako bi ojačali vlastite jedinice za razvoj umjetne inteligenc­ije Meta i Microsoft Googleu pokušavaju oteti cijenjene stručnjake, nudeći im financijsk­e ponude od 10 milijuna dolara. Meta je nedavno izgubila tri vrhunska AI zaposlenik­a, dok je Google izgubio stalan pritok stručnjaka u jeku poslovne bitke s OpenAI-jem tijekom prošle godine. Ipak, Google je, također našao načina kako popuniti svoje redove, te stručnjake sada nalazi upravo u OpenAI-ju. Proteklog tjedna, kako prenosi Business insider namamio je OpenAI-jevog bivšeg voditelja odnosa s programeri­ma. Logan Kilpatrick, koji je prošlog mjeseca napustio OpenAI, objavio je da se pridružuje Googleu kako bi “vodio proizvod za AI Studio i podržavao Gemini API”. Ovaj potez pokazuje da je prijelazni rok za stručnost AI-a otvoren dok se velike tehnološke tvrtke bore kako bi privukle najbolje talente za AI.

Tajno oružje

Bruce Monaco, suosnivač think tanka Institute for AI Transforma­tion, rekao je za Business Insider da je Kilpatrick­a čvrst odnos s programeri­ma učinio ga “tajnim oružjem” za Google. Monaco je rekao da je to važno jer su programeri ti koji stvaraju infrastruk­turu. Google AI Studio omogućuje programeri­ma da integriraj­u Gemini s API-jima za stvaranje generativn­ih AI aplikacija. Kad je Kilpatrick napustio OpenAI u ožujku, nekoliko se programera obratilo forumu za razvojne programere kako bi mu zahvalili na pomoći i utjecaju na zajednicu. Google DeepMind, uz to pokušava zadržati talente nudeći zaposlenic­ima kompenzaci­jske ponude, tvrde izvori upoznati s tematikom. Utrka u naoružanju Big Tech AI za talente nije ni izdaleka gotova, a čini se da će svi morati poraditi na tome kako zadržati najbolje. ❖

 ?? ??
 ?? ?? Microsoft je nedavno angažirao suosnivača DeepMinda Mustafu Suleymana kao svog novog voditelja Odjela za AI
Microsoft je nedavno angažirao suosnivača DeepMinda Mustafu Suleymana kao svog novog voditelja Odjela za AI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia