Poslovni Dnevnik

Šljiva za sušenje

-

“Već smo se pokušavali sa smrznutom malinom probiti, ali neuspješno. Ni Čileanci, koji su veliki izvoznici, nisu imali neke značajnije rezultate te na kinesko tržište u većim količinama izvoze samo trešnju”, kazao je Leposavić.

Sa suhom šljivom, ako se statističk­i promatra, šanse bi mogle biti veće jer je Srbija, prema službenim podacima, peti najveći izvoznik u svijetu.

“Mislim da je Kina veliko tržište za nas i tamo cijena igra značajnu ulogu. Jesmo peti izvoznik, ali to je nizak udjel u ukupnom svjetskom izvozu”, ističe međunarodn­i konzultant za izvoz hrane Aleksandar Jovanović, koji je na ovim poslovima angažiran i u Srpskoj nacionalno­j

Srbija nema rasprostra­njenu namjensku proizvodnj­u šljive za sušenje, dok na Zapadu i u Južnoj Americi postoje takvi moderni nasadi

hektara

asocijacij­i proizvođač­a suhe šljive. Kako ističe, tek u rijetkim godinama Srbija je uspjela izvesti više od 6000 tona i to su trenutno maksimalni dometi. A ovo su relativno male količine ako se zna da primjerice Čile i SAD izvoze u prosjeku oko 60.000 do 70.000 tona, Argentina 30.000 do 40.000 tona, Francuska oko 30.000.

Interes proizvođač­a je jasan, ističe Jovanović, ukoliko im je ponuđena niska cijena oni će je prije prodati za rakiju ili za preradu u koncentrir­ani pire od šljive, koji se izvozi najviše u Njemačku. Prema njegovim riječima, otežavajuć­i faktor je i to što se u Srbiji za sušenje isključivo koristi stanley, jedina sorta koja je u dovoljnoj mjeri zastupljen­a da se može otkupiti u dovoljnim količinama i da bude ujednačena u sušenju. Ta sorta je tolerantna na virus šarke šljive, ali u smislu isplativos­ti nije pogodtoč na za sušenje, zato što je potrebno četiri kilograma, a nekad i više, da se dobije kilogram sušene šljive od svježe. Istodobno, kaže, konkurenci­ja koristi isključivo aženku – najpoznati­ju šljivu za sušenje na svijetu, koja ima neke karakteris­tike slične srpskoj sorti požegača.

Podići konkurentn­ost

Dakle, kaže, bilo bi mnogo toga potrebno uraditi u smislu i od samog asortimana i nadalje da bismo bili konkurentn­i s ovim proizvodom. Dostupnost kineskog tržišta u perspektiv­i mogla bi biti motiv za voćarske kompanije koje imaju kapacitete i interes da ulože u suvremene zasade.

“Sada u samom startu nismo dovoljno profitabil­ni, zato što nam je potrebno više svježe šljive za sušenje u odnosu na konkurenci­ju”, kaže Aleksandar Jovanović. ❖

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia