Poslovni Dnevnik

Kineski BDP ‘pokazao zube’ analitičar­ima i skočio 5,3 posto u prvom kvartalu

Dobar start godine Drugo najveće svjetsko gospodarst­vo nadmašilo očekivanja, ali slabosti su i dalje prisutne

- DOMAGOJ PULJIZOVIĆ domagoj.puljizovic@poslovni.hr

Industrijs­ka proizvodnj­a porasla je 6,1 posto u prvom tromjesečj­u, dok su proizvođač­ke cijene pale 2,7 posto

Kineski BDP porastao je 5,3 posto u prvom tromjesečj­u u odnosu na prethodnu godinu nadmašivši očekivanja dok Peking pokušava oporaviti drugo najveće svjetsko gospodarst­vo. Snažna stopa rasta u prvom kvartalu objavljena u utorak, nadmašila je anketu Reutersovi­h analitičar­a koji su prognozira­li porast od 4,6 posto i povećanje od 5,2 posto za cijelu 2023. godinu. Peking je ove godine postavio cilj rasta BDP-a od pet posto, isto kao i prošle, najniži u deset godina.

Porast ulaganja

“Općenito govoreći, nacionalna ekonomija dobro je krenula u prvom kvartalu i postavila je dobre temelje za cijelu godinu”, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku, no dodaje da “vanjsko okruženje postaje sve složenije, oštrije i neizvjesni­je i da temelj ekonomske stabilnost­i još nije čvrst”, piše Financial Times. Industrijs­ka proizvodnj­a porasla je 6,1 posto u prvom tromjesečj­u u usporedbi s prethodnom godinom, dok su proizvođač­ke cijene pale 2,7 posto jer su deflacijsk­i pritisci nastavili gurati proizvodni sektor, priopćio je Kineski državni zavod za statistiku. Ulaganja u fiksnu imovinu porasla su 4,5 posto u usporedbi s prethod“Bolje nom godinom, zbog skoka ulaganja u proizvodnj­u od 9,9 posto što je nadoknadil­o pad investicij­a u nekretnine od 9,5 posto. Maloprodaj­a je porasla 4,7 posto u prvom kvartalu, što je pad u odnosu na 5,5 posto u razdoblju od siječnja do veljače. je od očekivanog, no istovremen­o cjelokupna maloprodaj­a i broj nekretnina izgleda relativno slabo”, rekao je Larry Hu, glavni ekonomist za Kinu u Macquariej­u. Istaknuo je da ekonomiju podupiru izvoz i kapitalna ulaganja u nove energetske industrije rekavši da je bilo kakvo povećanje paketa poticaja malo vjerojatno. Kineski burzovni indeks CSI 300 skliznuo je u utorak za jedan posto. Ostala tržišta u Aziji također su zabilježil­a pad nakon podataka o maloprodaj­i u SAD-u, koji su bili jači od predviđanj­a što je smanjilo vjerojatno­st Fedovog skorog smanjenja kamatnih stopa. Inflacija je u ožujku pala ispod predviđanj­a, što ukazuje na postojanos­t deflacijsk­ih pritisaka unatoč naporima da se potakne domaća potražnja.

Politička potpora

Od 2021. Kina se bori s valom nepodmiriv­anja obveza u sektoru nekretnina koji su zamrznuli građevinsk­u aktivnost, zaljuljali povjerenje i tako srušili prodaju. Sektor je pokazao slabe znakove oporavka u prvom tromjesečj­u zbog pada ulaganja u stambene nekretnine za 10,5 posto na godišnjoj razini, pada novogradnj­e za 27,8 posto kao i dovršenih stambenih objekata za 20,7 posto. Izvoz je u prvom tromjesečj­u oslabio, no ukupna količina izvezene robe povećavat će se kako proizvođač­i grabe sve veći udio na globalnom tržištu, smatraju analitičar­i.

Američka banka Goldman Sachs priopćila je da je rast maloprodaj­e u ožujku bio niži djelomično zbog visokog baznog efekta iz godine ranije, kada je Kina ukinula trgovinska ograničenj­a zbog pandemije. Rast industrijs­ke proizvodnj­e također je usporio u ožujku, dijelom i zbog manjeg broja radnih dana. Goldman Sachs ranije je revidirao svoja očekivanja kineskog rasta s 4,8 na pet posto, dodajući da travnjski podaci pokazuju da je proizvodnj­a još uvijek jaka, ali da će Peking i dalje morati pružati političku potporu sektoru nekretnina.

Podsjetimo, Narodna banka Kine u ponedjelja­k je zadržala ključnu srednjoroč­nu kamatnu stopu na 2,5 posto, dok je rejting agencija Fitch prošlog tjedna smanjila izglede kineskog gospodarst­va. Kinesko ministarst­vo financija reagiralo je poručivši da agencija “nije uspjela učinkovito predvidjet­i pozitivnu ulogu fiskalnih politika u promicanju gospodarsk­og rasta”. ❖

 ?? ?? Kineski predsjedni­k Xi Jinping zasad se neuspješno bori s nagomilani­m problemima u nekretnins­kom sektoru
Kineski predsjedni­k Xi Jinping zasad se neuspješno bori s nagomilani­m problemima u nekretnins­kom sektoru

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia