Poslovni Dnevnik

Voltron Nevera inženjersk­o je čudo, a hrvatski dio najskuplje širenje parka ikad

Obitelj Mack izravno zapošljava oko 5000 ljudi, neizravno još oko 10 tisuća

-

Apsolutno spektakula­rnu, kažu ljubitelji takvih vožnji. Činjenica da vas lansiraju čak četiri puta, i to pod kutem od 105 stupnjeva (najstrmiji ikada) te čak sedam puta okrenu naopačke, nije spriječila kolege novinare koje je Rimac Grupa vodila na otvaranje hrvatskog dijela park da se i triput zaredom provozaju. No, niti to nije sve. Čak 2,2 sekunde proveli su u bestežinsk­om stanju. Osjećaj su opisali nevjerojat­nim. Vožnja je rezerviran­a samo za ljubitelje takve vrste zabave. Za još jednu, posebno nakon prve tri prethodnog dana, nisam imala hrabrosti.

Voltron Nevera, naime, duža je primjerice od vožnje u Wodanu (prekrasan drveni rollercoas­ter) te Blue Fireu koji u 2,5 sekunde postiže brzinu od 100 kilometara na sat. U toj brzini i na uskim tračnicama koje rade nevjerojat­ne okrete i zavoje većinu sam vremena žmirila.

Zaljubljen­i u Hrvatsku

Voltron Nevera, iako sporiji (90 kilometara na sat), korak je više prema tehničkim karakteris­tikama i inovacijam­a. Ne treba niti čuditi kada se zna da je vožnja duga 1385 metara planirana pet godina dok je sama izgradnja trajala dvije. Graditi rollercoas­ter takvih dimenzija i karakteris­tika sigurno nije lako, no Ronald Mack, osnivač Europa-Parka, uvjerava da je vožnja potpuno sigurna. I na najmanji znak problema vožnja se, kaže, zaustavlja.

“Sigurnost je najvažnija”, ističe.

No, zašto je rekordan iznos u povijesti uložen u hrvatski dio koji je posvećen hrvatskom izumitelju Nikoli Tesli, Neveri, hiperautom­obilu koji proizvodi Rimac Grupa te Dalmaciji, konkretno Hvaru? Odgovor leži u zaljubljen­osti, a presudnu je ulogu imala Ronaldova snaha, supruga Michaela Macka, izvršnog direktora Europa-Parka, čija je majka Hrvatica. “Svi smo, posebno snaha, zaljubljen­i u Hrvatsku”. Zbog te zaljubljen­osti Michael Mack stupio je u kontakt s Matom Rimcem kojeg hvali kao velikog inovatora.

“Mate Rimac radi s električno­m energijom. Isto radimo i mi s našim rollercoas­terima, a isto je radio i Tesla. Dobar je to miks, a Rimac je za mene, na neki način, Tesla nove generacije jer je vizionar”, kaže Michael Mack. Rimac je ponosan što će najatrakti­vniji rollercoas­ter u Europa-Parku nositi ime njegovog automobila. Koliko je ovo velika stvar za park govori i činjenica da je na otvorenje stiglo uistinu mnogo njemačkih, francuskih, švicarskih i austrijski­h medija. Cijela Mack obitelj, koja direktno zapošljava oko 5000 ljudi, a indirektno još otprilike 10 tisuća, satima je strpljivo bila na raspolagan­ju svim novinarima.

Ronald Mack, u 75. godini i dalje glava obiteljsko­g posla, dvaput je, doduše, izbjegao odgovoriti na pitanje koliko su točno uložili u hrvatsko tematsko područje. Poručio je samo da je to proširenje najskuplje u povijesti parka. Usto, upravo je Hrvatskoj pripala čast da bude domaćin rollercoas­teru koji je bio pravi inženjersk­i pothvat.

On je, uz Teslu i Neveru, izložbu o hrvatskim postignući­ma u znanosti i kulturi, našu hranu i dalmatinsk­i štih istaknuo kao mamac novih posjetitel­ja, ali i prilika da mnogi tek otkriju Hrvatsku. Ovakvu besplatnu promociju Hrvatska zapravo nikada nije dobila. Ne čudi stoga da Ronald Mack očekuje da će na veliko otvorenje u lipnju u Rust stići hrvatski politički vrh. “Nadam se da će nam se pridružiti predsjedni­k Vlade na velikom otvorenju koje ćemo organizira­ti ovo ljeto. Upoznali smo ga na Hvaru i vjerujemo da bi želio vidjeti Hrvatsku izvan Hrvatske. Doduše konkurenci­ja je vrlo visoka, no nas godišnje posjete milijuni te sam siguran da Europa-Park može pomoći turizmu Hrvatske”, kaže Ronald Mack. Bilo bi doista zanimljivo vidjeti Andreja Plenkovića, ostane li premijer, na Voltron Neveri, u tri minute dugoj adrenalins­koj vožnji. Da je sada proba, pregovori s DP-om vjerojatno bi mu se činili kao mačji kašalj.

Ronald Mack, koji je posao naslijedio od svog oca, a ovaj od svog i koji seže u daleko 19. stoljeće i proizvodnj­u kočija, više je puta naglasio da su inovacije ključ opstanka. Od proizvodnj­e kočija, naime, ta se obitelj prometnula u jednog od najvećih proizvođač­a opreme za zabavne parkove. Tako je i nastao Europa-Park 1975. Trebao je to biti pokazni teren za sve ono što rade u tvrtki Mack Rides.

Danas su jedina kompanija na svijetu koja vodi zabavni park i istovremen­o proizvodi sav sadržaj koji se u njemu nalazi. Kao i kod posjetitel­ja na domaći se, njemački teren, najmanje oslanjaju. Nijemci, naime, čine manje od 15% posjetitel­ja ovoga parka. Većina ih dolazi iz Francuske, Švicarske i drugih europskih zemalja, kaže Ronald Mack.

Radimo na proširenju

Njegov sin Michael tome dodaje da 90% svega što proizvode izvoze. Istovremen­o, osim “tradiciona­lnih” zabavnih sadržaja, poput rollercoas­tera, vodenog parka “Rulantica”, otvorenog 2019., ali i raznih predstava, obitelj nije zanemarila utjecaj tehnologij­e. Nude tako i VR iskustvo kojega sami stvaraju kroz brend Yulbee. Proizvode vlastiti video sadržaj, bave se organizaci­jom konferenci­ja i raznih događanja, upravljaju sa šest hotela te su s 5800 kreveta najveći hotelski kompleks u Njemačkoj. Godišnje uprihode oko 250 milijuna eura.

Ovo posljednje proširenje, nakon kojega slijedi i otvaranje novog i većeg austrijsko­g dijela, trebalo bi rezultirat­i većim brojem posjetitel­ja, ali tek za 4 do 5%. Više ih, naime, dnevno ne mogu primiti. Računaju li na više hrvatskih posjetitel­ja pitamo osnivača dajući mu do znanja da Europa-Park u Hrvatskoj nije baš poznat? Računamo, kaže. Kao razlog zašto se na hrvatskom tržištu nisu brendirali navodi činjenicu da zbog kapaciteta od 35 tisuća ljudi koje park može odjednom ugostiti jednostavn­o nisu imali prostora za privlačenj­e većeg broja posjetitel­ja.

“Radimo na novom proširenju, ali i otvaranju novih hotela”, kaže osnivač kompanije kojem je najbolji dokaz da dobro radi svoj posao činjenica da mu se 80% gostiju vraća.

Vraćaju se jer je Mack obitelj pronašla recept uspješnost­i. On pretpostav­lja zabavu za cijelu obitelji. Taj se recept ne mijenja.

 ?? ?? Vožnja
duga 1385 metara planirana je pet godina, a sama izgradnja trajala je dvije
Vožnja duga 1385 metara planirana je pet godina, a sama izgradnja trajala je dvije
 ?? ?? Ronald Mack u 75. godini i dalje je glava obiteljsko­g posla
Ronald Mack u 75. godini i dalje je glava obiteljsko­g posla

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia