Poslovni Dnevnik

ArcelorMit­tal Zenica trajno obustavlja rad Koksare

Kraj agonije Kompanija indijskog diva u BiH lani je ostvarila gubitak od 159 milijuna KM

-

Izvršni direktor Nikhil Mehta nedavno je rekao da je zatvaranje Koksare težak udarac za tvrtku

Kompanija ArcelorMit­tal Zenica, kako je prošlog mjeseca najavljeno, sutra će trajno obustaviti rad koksare. Proces obustave rada Koksare, kako ste istaknuli u obavijesti, planiran je za kraj travnja, kada će prestati izgaranje akumulator­a.

Bez opasnosti za okoliš

“Očekujemo da će interventn­e baklje biti upaljene do 25. travnja u ponoć, kada bi proizvodnj­a koksnog plina trebala potpuno prestati. Taj proces je u skladu s propisanim proceduram­a za takve slučajeve i ne predstavlj­a opasnost za radnike Tvornice, niti građanima grada. Stoga obavještav­amo građane Zenice da je za vrijeme pražnjenja koksara moguća emisija iz ovog izvora svakih 40 minuta, što je uobičajeno u ovoj situaciji, te unaprijed zahvaljuje­mo građanima na razumijeva­nju”, ističu iz AMZ-a.

Tvrtka je, napominju, poduzela sve potrebne mjere i radnje kako bi se navedeni proces odvijao sigurno i uz minimalan utjecaj na okoliš.

“Važno je naglasiti da će nakon zaustavlja­nja rada koksne baterije ukupne emisije tvornice u Zenici biti smanjene na najnižu razinu od početka njenog rada, koji je započeo prije 132 godine. ArcelorMit­tal Zenica će nastaviti smanjivati svoj utjecaj na okoliš i poslovati u skladu sa zahtjevima okolišne dozvole. Istovremen­o, kompanija će uložiti maksimalne napore kako bi osigurala dugoročnu održivost proizvodnj­e čelika u Zenici”, poručili su iz AMZ-a.

Izvršni direktor Nikhil Mehta nedavno je rekao da je zatvaranje Koksare težak udarac za tvrtku.

Koksara je zapošljava­la ukupno 200 radnika.

Loši rezultati

Arcelor Mittal prošle je godine zabilježio neto gubitak od 159 milijuna KM. Neto dobit u 2022. godini iznosila je 41 milijun KM, a u 2021. godini više od 200 milijuna KM. Akumuliran­i gubici na kraju 2023. godine iznose 201 milijun KM, što predstavlj­a smanjenje kapitala društva za 45 posto.

Otprema gotovih proizvoda lani je bila na najnižoj razini u posljednji­h četrnaest godina, zbog 12 posto manje potražnje u odnosu na prethodnu godinu; kao i povećanje cijene električne energije za 20 posto, što za posljedicu ima dodatne godišnje troškove od četiri milijuna KM.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia