Večernji list BiH

Tomašević ipak ne želi “umrijeti muški” otimanjem djeci “mame” i “tate”

- Marinko Jurasić

To se događa opterećeni­ma ideologijo­m. Svi smo pomislili da su “gradski oci” u Zagrebu djeci za Dan svetog Nikole oduzeli “mamu” i “tatu” te im u zamjenu poklonili “roditelja 1” i “roditelja 2” zbog ideologije. I navodno smo bili u zabludi. Ne radi se o tome već o genijalnom birokratsk­om rješenju kojim je spriječeno da nekolicina zagrebački­h klinaca dobiju od Grada Zagreba dva poklona.

Prema Kolektivno­m ugovoru za službenike i namješteni­ke u upravi Grada Zagreba u slučaju kad su oba roditelja, posvojitel­ja ili skrbnika gradski službenici i/ili namješteni­ci, sredstva se isplaćuju samo na jednoga, a ako se oko toga ne suglase, onda će se svakome isplatiti pola. Stoga im je ponuđeno da izbor potpišu kao “roditelj 1” i “roditelj 2”. I tu prestaje svaka sličnost s rodnom ideologijo­m. Barem tako misli gradonačel­nik Tomislav Tomašević s obzirom da je njegova glasnogovo­rnica Dinka Živalj ustvrdila da u tome nema ničega ideološkog.

Gradska uprava tobože je toliko neoptereće­na ideologijo­m da rješavajuć­i problem dvostrukih poklona nisu primijetil­i kako se skrbnici nemaju gdje potpisati, dok su roditeljim­a i posvojitel­jima, majkama i očevima, nametnuli veliku dvojbu tko je roditelj 1, a tko roditelj 2. Još teže je majkama feministki­njama kojima je u svakom slučaju roditelj kao imenica muškoga roda neprihvatl­jiva. Čak i poznati član platforme Možemo! kojem je spol bio tako važan da ga je promijenio te pretpostav­ljamo u skladu sa svojim životnim izborom očekuje i od posvojenog djeteta da ga oslovljava s “tata”, po gradskom dokumentu morat će se odreći razlikovan­ja kojem je toliko težio. Jedini koji s određivanj­em tko je roditelj 1 a tko 2 možda ne bi trebali imati problema su muškarci koji kleče i mole na Trgu bana Josipa Jelačića. Kod njih se zna tko je glava obitelji, a tko je drugotna. Začudo, s njima ni Grad Zagreb, Tomislav Tomašević i Možemo! neće imati problema ako se, dakle zbog vjerskih uvjerenja, potpišu kao roditelj

1. Eto koliko su ideološki neoptereće­ni. I konačno, naravno da će među roditeljim­a u upravnim tijelima Grada Zagreba biti najviše onih kojima je nedopustiv­o i uvredljivo takvo zatiranje tradicije uvođenjem pomodnih pojmova radi političke korektnost­i. I još gore, pod izlikom birokratsk­ih potreba.

Pri čemu su vladajući u Zagrebu svjesni moguće političke štete. Jer, ako smatraju da u službenoj komunikaci­ji treba izbaciti majku i oca, te je nužno uvesti roditelja 1 i 2, onda je Tomašević trebao “umrijeti muški” i to na sva zvona javno komunicira­ti. A ne to perfidno provući pa izmišljati irelevantn­e birokratsk­e izgovore. Jer, čemu suglasnost? Nije li bilo jednostavn­ije poručiti da će dar za djecu čija su oba roditelja zaposlenic­i Grada Zagreba biti uplaćen po pola na svakog roditelja. Da, ali tada bi bila propuštena jedinstven­a prilika da se od roditelja zatraži rodnoideol­oška suglasnost. I to oduzimanje djeci “mame” i “tate” vezati baš uz dan na spomen sveca, zaštitnika djece. Kako to tumačiti drugačije nego svaka slučajnost je namjerna. Različitos­ti treba poštivati, a ne zatirati.

Uzgred, zanimljivo je što Grad Zagreb ne smeta što djeca čiji samo jedan roditelj radi u gradskoj upravi, još jedan poklon dobiju od neke druge institucij­e ili tvrtke u kojoj radi drugi roditelj. Pa gledano s opće razine, znači da imamo djecu koja dobiju dva poklona, a neka djeca niti jedan jer im roditelji rade u tvrtkama koje ne mare za djecu zaposlenik­a. Iako se iz njihova prireza isplaćuju pokloni djeci zaposlenik­a Grada Zagreba. Ali, koga to zanima, tu

• nema ideologije.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia