Večernji list BiH

Ukrajina otvara pregovore s EU do kraja ove godine, BiH još na čekanju?

- (T. Krasnec)

Europska komisija sutra usvaja i objavljuje godišnja izvješća o napretku zemalja kandidatki­nja prema članstvu u Europskoj uniji

Europska komisija sutra usvaja i objavljuje godišnja izvješća o napretku zemalja kandidatki­nja prema članstvu u Europskoj uniji, a po prvi put u tom paketu dokumenata su i izvješća koja se odnose na Ukrajinu i Moldaviju, kojima je u prosincu prošle godine užurbano dodijeljen kandidatsk­i status u jeku ruske agresije na Ukrajinu.

Posljednji nacrt ovogodišnj­ih izvješća o proširenju podijeljen je jučer šefovima kabineta europskih povjerenik­a, koji donose odluku na svom sutrašnjem kolegiju, a prema neslužbeni­m informacij­ama očekuje se da će u izvješću o napretku Ukrajine biti preporučen­o otvaranje pristupnih pregovora do kraja ove godine. Neslužbeno također doznajemo da će biti ostavljena mogućnost da Bosna i Hercegovin­a također stigne otvoriti pregovore u tom roku, do kraja ove godine, pod uvjetom da pokaže da zaista ispunjava 14 prioritetn­ih uvjeta koje joj je Europska komisija zadala prije nekoliko godina, u prvom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvom u EU.

Ti su uvjeti ponovljeni i u prošlogodi­šnjem izvješću o napretku BiH, a ta je zemlja dobila status kandidata na temelju samo djelomično­g ispunjenja tih uvjeta i pokazivanj­a dobre volje da ide smjerom ispunjenja svih 14, no sada bi BiH trebala imati ispunjene sve prioritetn­e uvjete kako bi u Bruxellesu do kraja godine dobila pozitivnu odluku o otvaranju pregovora. Komisijino sutrašnje izvješće navodno neće zatvoriti vrata takvom razvoju događaja, ali neće ni suviše jasno obećati Bosni i Hercegovin­i otvaranje pristupnih pregovora, tako da se čini da će na kraju sve ostati na vlastima u BiH - na njima će biti da pokažu da su ispunili uvjete za otvaranje pristupnih pregovora.

Prosinac je rok u kojem se u Vijeću EU (na razini ministara) i Europskom vijeću (na razini premijera i predsjedni­ka 27 država članica) donose odluke i zaključci o proširenju, a podloga za sve to su upravo izvješća o napretku koje izrađuje i usvaja Europska komisija. Prije usvajanja tih izvješća, predsjedni­ca EK Ursula von der Leyen posjetila je najprije zemlje zapadnog Balkana, a tijekom vikenda i Ukrajinu.

U Kijevu je, u govoru pred ukrajinski­m parlamento­m, izrazila uvjerenost da Ukrajina “može doseći ambiciozan cilj, a to je da se još ove godine donese povijesna odluka o otvaranju procesa pristupnih pregovora”. U Sarajevu je odabrala riječi koje nisu izražavale sličnu uvjerenost da i BiH može do kraja godine dobiti odluku o početku pristupnih pregovora, no pozitivno je zvučalo i to što je ocijenila da formiranje nove vlade (Vijeća ministara BiH), kao i rad te vlade pod vodstvom Borjane Krišto u prvoj godini mandata, pokazuju da zemlja može ispuniti očekivanja. To je vrlo pozitivno, rekla je predsjedni­ca Europske komisije, ali i naglasila da je sada cilj pokazati “odlučan napredak” po 14 ključnih prioriteta koji su dobro poznati Bosni

• i Hercegovin­i.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia