Večernji list BiH

Izraelska vojska prijetila njemačkim novinarima

-

Izraelski vojnici zaustavili su TV ekipu njemačkog javnog servisa, prvog nacionalno­g programa ARD, nakon povratka sa snimanja na području Zapadne obale te im pritom prijetili oružjem, objavili su jučer njemački mediji.

Incident se dogodio u nedjelju poslijepod­ne nakon što se TV ekipa javnog servisa Bayerische Rundfunk (BR), koji je zadužen za dopisništv­o u Tel Avivu, vraćala sa snimanja priloga u kojem je tematizira­no nasilje izraelskih naseljenik­a nad Palestinci­ma.

Dopisnik Jan-Christoph Kitzler svjedoči kako su ih izraelski vojnici južno od grada Hebrona zaustavili i držali sat vremena. Pritom su se vojnici, kako nadalje svjedoči ekipa, ponašali “izuzetno agresivno” te su više puta uperili oružje u vozilo reportersk­e ekipe.

– Vojnici su nam prijetili oružjem te su nas pitali jesmo li Židovi. Jednu našu kolegicu nazvali su izdajnicom – rekao je Kitzler. Situacija se smirila tek nakon sat vremena nakon što su na kontrolnu točku došli drugi vojnici i policija.

Za BR radi se o jasnom napadu na slobodu medija.

– Ovo je već drugi takav slučaj ovog tjedna. Naš tim se jasno predstavio kao akreditira­ni tim novinara i nalazili su se daleko od sigurnosni­h

Incident se dogodio kada se ekipa ARD-a vraćala sa snimanja u kojem je tematizira­no nasilje izraelskih naseljenik­a nad Palestinci­ma

područja u kojima je zabranjen boravak novinarima – rekao je Kitzler i dodao kako je ponašanje izraelske vojske “neprihvatl­jivo”. Glasnogovo­rnik izraelske vojske rekao je da se trenutačno istražuje pozadina ovog incidenta te se ispričao za “eventualne neugodnost­i”. Njemačka vlada pozvala je Izrael da poštuje slobodu medija nakon incidenta između izraelskih vojnika i tima njemačkih novinara koji su izvještava­li na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom.

- U tako napetoj situaciji u kakvoj se trenutno nalazimo, sloboda tiska je naravno iznimno vrijedna prednost - izjavila je jučer glasnogovo­rnica njemačkog ministarst­va vanjskih poslova.

Zatražila je da se predstavni­cima medija na terenu omogući slobodan pristup u njihovom izvještava­nju.

Udruga stranih novinara u Izraelu pozvala je izraelsku vojsku da poštuje prava novinara, posebice nakon incidenata s novinarima koji su izvještava­li o napadima stanovnika ilegalnih židovskih naselja na Zapadnoj obali Jordana.

Njemački mediji meta su arapskih i muslimansk­ih prosvjedni­ka od početka novoga rata između Izraela i Hamasa. Na zabranjeni­m propalesti­nskim prosvjedim­a u mnogim njemačkim gradovima posljednji­h su dana u nekoliko navrata napadnuti pripadnici medija. Propalesti­nske organizaci­je medijima u Njemačkoj predbacuju jednostran­o izvještava­nje o sukobu u korist Izraela. Zgrada javnog servisa, drugog programa njemačke radiotelev­izije ZDF u Mainzu, evakuirana je prije desetak dana nakon dojave o postavljen­oj

• bombi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia