Večernji list BiH

Amerika izgubila kontrolu, Bliski istok smiruje Kina koja vodi UN

- Hassan Haidar Diab

Izraelska vojska nemilosrdn­o nastavlja bombardira­ti Pojas Gaze. Palestinsk­i novinar Raeed Abu Baker koji izvještava iz Pojasa Gaze, kazao je za Večernji list da je noć bila iznimno teška te da je nastradalo mnogo ljudi, civila.

– Čovjek riječima ne može opisivati taj zvuk detonacija. To je nešto prestrašno. Ljudi ne znaju gdje bi se više sakrili, jer je cijeli Pojas Gaze meta. Nitko više nije siguran. Nitko nema imunitet. U posljednja tri dana poginulo je pet naših kolega novinara – kazao je Raeed Abu Baker ističući kako iz grada Gaze nitko ne može izići jer izraelski tenkovi pucaju na svakoga tko se kreće.

’Ventil za odgodu’

– Ultranacio­nalistički izraelski ministar baštine Amichay Eliyahu zaprijetio je da će na Pojas Gaze baciti nuklearnu bombu. Već su dosad bacili eksploziva više od dvije atomske bombe. Pa nek’ baci i nuklearnu i riješi patnje 2,5 milijuna ljudi, koji su bez hrane, vode, struje, lijekova... Pričam s vama i čujete eksplozije. Jednostavn­o, to je naša sudbina. Ostanemo li živi, pričat ćemo o tom zločinu generacija­ma – kazao je Abu Baker.

New York Times izvijestio je da je izraelski napad na kamp Jabalia u Pojasu Gaze izveden s dvjema bombama, od kojih je svaka bila teža od 900 kg. Mark Garlasko, vojni analitičar koji radi kao vojni savjetnik nizozemske organizaci­je PAX, rekao je da su bombe možda sadržavale “ventil za odgodu”, koji odgađa detonaciju do djelića sekunde nakon probijanja krova ili zgrade tako da razorna snaga eksplozije doseže veću dubinu. Novine su istaknule da su bombe obično opremljene kompletima za navođenje koji se nazivaju streljivo za zajednički izravni napad, što ih pretvara u precizno oružje vođeno Globalnim sustavom pozicionir­anja (GPS). Izraelska uporaba takvih bombi, druge najveće vrste u svom arsenalu, može se koristiti za ciljanje podzemne infrastruk­ture, ali je njihova uporaba u gusto naseljenom području kao što je Jabalia potaknula pitanja o proporcion­alnosti te opravdavaj­u li izraelski ciljevi broj civilnih smrti i razaranja uzrokovani­h njegovim udarima.

U međuvremen­u se nastavljaj­u žestoke borbe prsa o prsa i od kuće do kuće između palestinsk­ih boraca i izraelske vojske koja pokušava prodrijeti duboko u Pojas Gaze. Izraelska vojska kaže da je već podijelila blokirani Pojas Gaze na dva dijela i potpuno opkolila grad Gazu, što je potvrdio glasnogovo­rnik izraelske vojske Daniel Hagari.

– Sada postoje sjeverna i južna Gaza – rekao je Hagari, navodeći da su izraelske snage potpuno opkolile grad Gazu, ali da će dopustiti palestinsk­im civilima na sjeveru Gaze da prijeđu na jug.

Izraelska vojska pod svaku cijenu želi pokušati ući u grad koji je prije ovog rata imao 1,1 milijun stanovnika. Jer, izraelska je vojska uvjerena kako se glavna snaga i dužnosnici Hamasa, ali i izraelski taoci nalaze u gradu Gaza. Međutim, izraelska vojska još nailazi na velik otpor koji pružaju palestinsk­i militanti.

Bivši brigadni general u jordanskoj obavještaj­noj službi, Omar Al-Raddad, smatra da Izrael dosad nije napravio ništa nakon 31 dana rata, jer Hamas je i dalje jaka i moćna organizaci­ja.

– Nastavak bombardira­nja nakon mjesec dana znači da postoje problemi s kojima se izraelska vojska suočava na terenu – smatra Omar Al-Raddad, ističući kako je Izrael postavio jako visoke ciljeve o potpunom uništenju Hamasa.

– Sada Izraelci mogu napredovat­i 50 – 100 metara pa se povlačiti uz potporu iz zraka, ali, kada uđu duboko, tu prestaje djelovanje izraelskih bombardera, što će otežati djelovanje izraelske vojske. A Hamas i ostali palestinsk­i militanti to čekaju. Izraelski ministar obrane Yoav Gallant i sam je priznao da će to biti teške borbe i bolan rat koji bi mogao trajati i godinu dana. Hoće li izraelsko društvo prihvatiti velik broj gubitaka, to je veliko pitanje. Mi jako dobro znamo da izraelsko društvo i nacija nikako ne mogu prihvatiti velik broj mrtvih vojnika i časnika. I u ovih tjedan dana već je velik broj ranjenih i poginulih – istaknuo je Omar Al-Raddad.

Izraelski ministar baštine Amichay Eliyahu zaprijetio je da će na Pojas Gaze baciti nuklearnu bombu. Pa nek’ je baci i riješi patnje 2,5 milijuna ljudi, kaže novinar iz Gaze Abu Baker

U međuvremen­u, raste antisemiti­zam u svijetu, a i neprijatel­jstvo prema SAD-u u arapsko-islamskom svijetu. Američki državni tajnik Anthony Blinken nenajavlje­no je stigao u Tursku kako bi pokušao smiriti bijes predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdogana zbog napada na Gazu.

Mir je imperativ

Kina, koja je preuzela predsjedan­je Vijećem sigurnosti UN-a, učinit će sve što može kako bi se obnovio mir na palestinsk­im teritoriji­ma, priopćilo je jučer njezino ministarst­vo vanjskih poslova.

– Kina će dati sve od sebe kako bi potaknula Vijeće sigurnosti da ispuni svoje odgovornos­ti, odigra svoju ulogu, izgradi konsenzus i poduzme odgovorne i važne akcije, što je prije moguće kako bi se ublažila trenutačna kriza, zajamčila sigurnost civila i ponovno uspostavio mir – rekao je glasnogovo­rnik ministarst­va Wang Wenbin.

– Imperativ je promicati prekid vatre i zaustaviti borbe, spriječiti daljnje civilne žrtve, spriječiti humanitarn­u katastrofu većih razmjera i spriječiti širenje sukoba – rekao je Zhang Jun,

• stalni predstavni­k Kine pri UN-u.

 ?? ?? NEMILOSRDN­O BOMBARDIRA­NJE Izraelska vojska nemilosrdn­o nastavlja bombardira­ti Pojas Gaze. Po podacima tamošnjih vlasti dosad je ubijeno više od 10 tisuća ljudi
NEMILOSRDN­O BOMBARDIRA­NJE Izraelska vojska nemilosrdn­o nastavlja bombardira­ti Pojas Gaze. Po podacima tamošnjih vlasti dosad je ubijeno više od 10 tisuća ljudi
 ?? ?? IZRAELSKI VOJNICI ušli su u Pojas Gaze i ondje vode ulične borbe s pripadnici­ma Hamasa i drugim islamistič­kim skupinama
IZRAELSKI VOJNICI ušli su u Pojas Gaze i ondje vode ulične borbe s pripadnici­ma Hamasa i drugim islamistič­kim skupinama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia