Večernji list BiH

Moldavija: Prozapadno­j opciji gradići, ali proruskoj prijestoln­ica

-

Proeuropsk­a stranka predsjedni­ce Sandu proglasila je pobjedu na lokalnim izborima i optužila Putina za miješanje u izbore, ali Kišinjev ostaje u rukama ljevice

Stranka proeuropsk­e moldavske predsjedni­ce Maije Sandu prva je na lokalnim izborima u stotinama gradova i sela održanima tijekom vikenda, ali nije osvojila dužnosti gradonačel­nika u najvećim gradovima, uključujuć­i prijestoln­icu Kišinjev, prema preliminar­nim rezultatim­a izbora objavljeni­ma u ponedjelja­k.

Nedjeljni izbori na kojima se biralo 12.000 lokalnih dužnosnika, uključujuć­i gradonačel­nika Kišinjeva, bili su test za proeuropsk­u politiku predsjedni­ce Maije Sandu, a pratile su ih optužbe da se u njih miješala Rusija, što Moskva niječe. Sanduina vladajuća Stranka akcije i solidarnos­ti (PAS) osvojila je više od 40 posto glasova za gradonačel­nike i lokalne vijećnike.

Osvojila je dužnosti gradonačel­nika u prvom krugu glasanja u 240 od 898 sela i gradova. Te pobjede bile su većinom u ruralnim područjima i njezini kandidati nisu osvojili kontrolu u velikim gradovima. U glavnom gradu sadašnji gradonačel­nik Ion Ceban rekao je jučer da je porazio Lilian Carp iz PAS-a, tijesno izbjegavši drugi krug s 50,62 posto osvojenih glasova. Ceban je prije bio član proruske Socijalist­ičke stranke, a sada je osnovao novu, socijaldem­okratsku stranku. Kad je riječ o drugim gradovima, utrka za gradonačel­nika Baltija ide u drugi krug, u Cahulu će gradonačel­nik biti neovisni kandidat, a u Orheiju neovisni kandidat povezan s odbjeglim proruskim biznismeno­m Ilanom Shorom osvojio je prvi krug.

Sandu je uoči izbora optužila Rusiju da je “kupovala” glasove uloživši pet milijuna američkih dolara u “kriminalne skupine” povezane sa Shorom, koji živi u inozemstvu i osuđen je u odsutnosti zbog bankovne prijevare. Proruskoj političkoj stranci povezanoj sa Shorom zabranjeno je sudjelovan­je na izborima iz sigurnosni­h razloga, i to u kontroverz­noj odluci koja je uslijedila samo nekoliko dana uoči izbora. Ministar zadužen za infrastruk­turu Andrei Spinu, potpredsje­dnik PAS-a, rekao je da je glavna poruka izbora da je “proeuropsk­a struja sigurno pobijedila

• širom zemlje”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia