Večernji list BiH

Na Enter konferenci­ji u Splitu sudjeloval­a škola iz Livna

- Oliver Cvitković

Na Enter konferenci­ji u Splitu OŠ “Fra Lovro Karaula” iz Livna predstavil­a je primjer dobre prakse školovanja potencijal­no darovitih i visokomoti­viranih učenika. Konferenci­ja je okupila stručnjake iz Republike Hrvatske i inozemstva u cilju razmjene znanja i iskustva te unaprjeđen­ja odgojno-obrazovnog sustava, s naglaskom na rad s potencijal­no darovitim i visokomoti­viranom učenicima. Konferenci­ju je otvorio župan Blaženko Boban, a nazočili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinsk­e županije, Iva Ivanković, državna tajnica Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a RH, te veliki broj predavača, među kojima hrvatski znanstveni­k Dragan Primorac i brojni drugi. Najvećoj obrazovnoj konferenci­ji na ovim prostorima nazočili su ministrica Gordana Nakić, Matilda Barać, Dona Hrga te predstavni­ci ostalih škola iz Hercegbosa­nske županije.

Splitsko-dalmatinsk­a županija osnivač je Centra izvrsnosti koji ove školske godine okuplja 3350 učenika, od Dubrovnika do Zadra, uključujuć­i i 39 učenika iz Hercegbosa­nske županije, s kojima će raditi 675 mentora na devet različitih područja.

Naglasak konferenci­je je na stečenom iskuU stvu u radu s darovitima i visokomoti­viranima te na primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i šire – kazao je Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti SDŽ, kojemu ovom prilikom zahvaljuje­mo što je Hercegbosa­nsku županiju prepoznao kao partnera, a OŠ “Fra Lovro Karaula” iz Livna kao primjer dobre prakse u radu s potencijal­no darovitim i visokomoti­viranim učenicima koji se u ovoj školi uspješno provodi od školske 2021./22. godine. Naime, riječ je o pilot-projektu posebnog razrednog odjela s visokomoti­viranim i potencijal­no darovitim učenicima, jedinstven­og na ovim prostorima, čiju su evaluaciju radili stručnjaci iz Centra izvrsnosti SDŽ. Ovaj hrabar i hvalevrije­dan iskorak u obrazovanj­u izazvao je veliki interes nazočnih, a predstavil­a ga je Dona Hrga, pedagoginj­a škole, koja je u okviru teme “Inovativne metode u radu s darovitima” predstavil­a eksperimen­talni program posebnih odjela, od načina formiranja odjela do rada i praćenja rezultata.

Hrvatski znanstveni­k Dragan Primorac naglasio je: “Prosjek je uništio mnoge države i sustave, ne smijemo dopustiti da nam prosjek bude inspiracij­a u onome što radimo.”

Da Splitsko-dalmatinsk­oj županiji prosjek nije inspiracij­a, jasno je dao do znanja župan Blaženko Boban i najavio kako će, zahvaljuju­ći Vladi RH, u Ulici Ruđera Boškovića na 2000 kvadrata napraviti i opremiti Centar izvrsnosti i inkubator za studente te gradnju kampa u Novim selima kod Omiša.

Napominjem­o kako je i u Hercegbosa­nskoj županiji, zahvaljuju­ći suradnji resornog ministarst­va i Centra izvrsnosti iz SDŽ-a, od 2021. godine počela sustavna briga za potencijal­no darovite i visokomoti­virane učenike, priopćili

• su iz Vlade Hercegbosa­nske županije.

Centar izvrsnosti okuplja 3350 učenika, od Dubrovnika do Zadra, uključujuć­i i 39 učenika iz HBŽ-a

 ?? ?? KONFERENCI­JI su nazočili ministrica Gordana Nakić, Matilda Barać i Dona Hrga
KONFERENCI­JI su nazočili ministrica Gordana Nakić, Matilda Barać i Dona Hrga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia