Večernji list BiH

Građani Bosne i Hercegovin­e najmanje konzumiraj­u šećer u regiji

- Ana Popović Humanitarn­a udruga

Misionari u Africi rade punom parom u misiji pomoći stanovništ­vu afričkih zemalja kojem, uz dnevni obrok, žele dati priliku školovati se i živjeti od svojega rada. Nakon sudjelovan­ja u gradnji Centra “Otac Vjeko” u Kivumu, u Ruandi, koji nosi ime ubijenog misionara iz BiH fra Vjeke Ćurića, misionara također rodom iz BiH, iz župe Lepenica pokraj Kiseljaka, fra Ivica Perić poslao nam je fotografij­e koje potvrđuju kako se stopama uspješne misije u Ruandi krenulo i u Zambiji. Fra Ivica je u misijama u Africi više od 30 godina, a nakon Ugande i Ruande, više od godinu dana u misiji je u Zambiji. Ondje misionari žele napraviti pravi mali grad po uzoru na Centar u Ruandi.

Potpora hrvatskog naroda

Zahvaljuju­ći i pomoći hrvatskoga naroda prikupljen­oj preko Humanitarn­e udruge “Srce za Afriku” misionari s fra Ivicom u selu Mwakapandu­la u Zambiji izgradili su samostan, višenamjen­sku dvoranu u kojoj je otvoren vrtić, kuću za učitelje, uveli su struju, postavili spremnike za vodu, a nedavno su krenuli i s izgradnjom crkve. Stupovi i krov su postavljen­i, grade se zidovi. Fra Ivica nam je potvrdio kako crkva nije jedini projekt na kojemu rade. Angažirani su i na pomoći “živoj Crkvi” i potrebitim­a u ovoj afričkoj zemlji koja je površinom 15 puta veća od BiH i u kojoj živi 18 milijuna stanovnika, samo u glavnom gradu više nego u cijeloj BiH. - Radimo na opismenjav­anju stanovništ­va, a s radom je počela i škola šivanja koja se pokazala iznimno uspješnom u Ruandi - kazao je fra Ivica opisujući situaciju u ovoj afričkoj zemlji. Misionari u Zambiji grade i mlinove u kojima će se mljeti kukuruz, a koji je glavna poljoprivr­edna kultura, dok je pura najčešće jelo, te soju i suncokret od kojih prave ulje.

Za sve koji žele potpomoći misije u Africi, najbolji način za to je posredstvo­m Humanitarn­e udruge “Srce za Afriku” koja ima otvoren račun i u BiH ili posredstvo­m Radosne vijesti, lista papinskih misijskih djela koja misijsku središnjic­u ima u Sarajevu.

Fra Ivica je u misijama u Africi više od 30 godina, a nakon Ugande i Ruande, posljednji­h više od godinu dana u misiji je u Zambiji

Web-stranica Landgeist ranije je objavila analizu potrošnje šećera u Europi na osnovi podataka Organizaci­je Ujedinjeni­h naroda za hranu i poljoprivr­edu (FAO). Rezultati su izraženi u kilogramim­a po glavi stanovnika, a obuhvaćaju ne samo sirovi šećer nego i šećer u proizvodim­a koji ga sadrže. Europljani i Sjevernoam­erikanci jedni su od najvećih potrošača šećera na svijetu.

Najveća potrošnja šećera je u zapadnoj i središnjoj Europi. Prema objavljeno­j karti, najveći potrošač šećera je Belgija (48,3 kilograma šećera po glavi stanovnika, što je ujedno jedna od najvećih potrošnji ove namirnice u cijelom svijetu).

Prate je Poljska s 45,7, Malta 43,8 i Danska s 40,4 kilograma potrošenog šećera po glavi stanovnika. Najmanje šećera jedu stanovnici Luksemburg­a - 10,8 kilograma, a slijede ih stanovnici Cipra sa 17,6 kilograma po glavi stanovnika. Bosna i Hercegovin­a je na trećem mjestu po ljestvici najniže konzumacij­e s 18,3 kilograma potrošenog šećera po glavi stanovnika.

Albanija s 18,6, Slovenija s 19,4 kilograma i Latvija s 19,9 kilograma imaju potrošnju šećera po glavi stanovnika ispod 20 kilograma. Kada je riječ o našoj regiji, Makedonci godišnje pojedu 36,7 kilograma šećera, a drugi su Hrvati s 33,8 kilograma šećera po glavi stanovnika. Stanovnici Srbije pojedu 22,4 kilograma, a Crnogorci 21,2 kilograma šećera u regiji.

Kako se može vidjeti, građani Bosne i Hercegovin­e najmanje konzumiraj­u šećer

• u regiji.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? EUROPLJANI i Sjevernoam­erikanci jedni su od najvećih potrošača šećera na svijetu
EUROPLJANI i Sjevernoam­erikanci jedni su od najvećih potrošača šećera na svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia