Večernji list BiH

Kako je Robbie Williams preživio slavu

- Milena Zajović

Mnogi vole Netflix zbog filmova i serija, a sve je više i onih koji mu se okreću zbog vrhunskih dokumentar­aca. A za studeni pripremio nam je novu poslasticu, film za koji je unaprijed jasno da će podići prašinu veću od one koja je pratila dokumentar­ac o slavnom Britancu Davidu Beckhamu, nakon kojeg su obožavatel­ji na društvenim mrežama raspravlja­li čak i o uređenju njegove kuhinje. Kako mi je nogomet najdosadni­ja stvar na svijetu, s mnogo većim nestrpljen­jem čekam dokumentar­ni serijal “Robbie Williams”. U središtu priče još je jedna britanska superzvije­zda, ovog puta glazbena. Publika će vidjeti njegov život od dana kada je kao 16-godišnjak postao članom grupe Take That pa sve do danas. Uzbudljivo samo po sebi te dodatno zanimljivo jer Williams bez ustezanja govori o velikim opterećenj­ima koje donosi svjetska slava, svojem mentalnom, ali i fizičkom zdravlju (već je iscurila priča o izgladnjiv­anju) te o borbi s ovisnošću. Pogledajte

• od 8. studenoga.

Velik uspjeh ostvarilo je malo kazalište Tvornica lutaka, koje vode Petra Radin i Mario Kovač, a koje upravo gostuje u New Yorku s predstavom “Nikola Tesla – puni krug” pod medijskim pokrovitel­jstvom Večernjeg lista. Predstava je to koja se u glavi redateljsk­og dvojca krčkala godinama, da bi svoju svjetsku premijeru imala baš u gradu u kojem je Tesla ostvario svoja najveća izumiteljs­ka postignuća.

To je onaj iz “Kumova”!

– Sve je ovo vrlo emotivno. Sjećam se kako sam prije pet godina došla u New York i pomislila da ću se ovamo vratiti s predstavom o Nikoli Tesli. Tek sada shvaćam da se to napokon dogodilo – rekla nam je doslovno kroza suze redateljic­a Petra Radin.

Emotivan trenutak dogodio se tijekom probe u Hrvatskoj katoličkoj misiji bl. Ivana Merza, čiju je veliku dvoranu u nedjelju napunio velik broj znatiželjn­e publike. Mnogi od njih prva su ili druga generacija hrvatskih doseljenik­a u New York, a ovo gostovanje bilo im je rijetka prilika da na pozornici gledaju hrvatske glumce. A da su o zbivanjima u domovini itekako dobro upućeni, otkrili smo kada je glumac Vladimir Tintor stao na pozornicu, a iz publike se čulo: “Gle, pa to je onaj iz ‘Kumova’!”

– Tintoru već deset godina govorim da će biti Tesla. Osim što je vrhunski glumac i umjetnik, on i fizički jako sliči na Teslu, njegova nutrina jednako je skromna, posvećen je životinjam­a i prirodi, čak je i Rak u horoskopu kao i Nikola Tesla, a isto je tako i Srbin i Hrvat. A kada već govorimo o toj nacionalno­sti oko koje su se toliko lomila koplja, ja bih samo rekla da je Nikola Tesla bio stanovnik svijeta – rekla nam je redateljic­a u dahu.

Gledajući glumčevu posvećenos­t ulozi i zaista nevjerojat­nu fizičku sličnost s velikim izumitelje­m, sasvim je jasno da je napravila pravi izbor.

– Čudno je samoga sebe uspoređiva­ti s Teslom, ali razumijem na što Petra cilja kada povlači te paralele. Meni je ovo velika odgovornos­t – em što nastupamo pred domaćim ljudima koji tu žive, em je to uloga Tesle od koje svi mnogo očekuju… To me i jako opterećiva­lo, ali Hana i ja vodili smo konstrukti­van razgovor noć prije premijere i nesigurnos­t je nakon

Sljedeće izvedbe bit će u restoranu Delmonico’s, u kojem je Tesla jeo, razmišljao o izumima i u kojem je dao svoj najpoznati­ji intervju, a potom i na ulici, na Tesla Corneru, nazvanom po njemu 1994.

Prije i nakon izvedbe maestro Fak posvetio se druženju s izrazito karizmatič­nim mladim velečasnim Sašom Ilijićem, koji je u svojoj župi u Astoriji ugostio predstavu o Tesli.

– Velečasni je dojmljiv čovjek, vrlo otvorena duha. Pokazao je jako puno razumijeva­nja za našu izvedbu, vidi se da je i sam umjetnik, a ima i doktorat iz muzikologi­je. Bio je velik užitak slušati njegova promišljan­ja. A nakon predstave vidjelo se da nas je i cijela zajednica dobro primila. Ja sam jako zadovoljan izvedbom, s muzičke strane pokazali smo širok dijapazon, od folklora do Gershwina, od Like do Amerike – rekao je Filip Fak, posebno hvaleći sopranisti­cu s kojom je nastupio.

Nakon izvedbe u Astoriji, glumcima i glazbenici­ma ostao je samo dan pauze, a potom će imati još jednu, mnogo manju izvedbu za odabranih tridesetak uzvanika.

– Htjeli smo u ovaj veliki, brzi New York donijeti malenost Smiljana, u kojem je Tesla rođen. Oduševljen­i smo kako su nas primili u Astoriji, a sada se selimo na Manhattan, gdje ćemo imati drugi dio nastupa. To će biti u restoranu Delmonico’s, koji vode Hrvati, a koji nije bio samo mjesto u kojem je Tesla jeo nego i mjesto u kojem je razmišljao o svojim izumima i u kojem je dao svoj najpoznati­ji intervju. Htjeli smo imati i izvedbu u hotelu New Yorker. To bi bio još jedan mali, intiman performans u sobi u kojoj je Tesla živio i umro, ali to, nažalost, nismo uspjeli. Zamijenit ćemo ga zato uličnom izvedbom na Tesla Corneru, raskrižju koje su gradske vlasti 1994. godine imenovale u čast našem najvećem izumitelju –

• najavila je Petra Radin.

 ?? ?? NIKOLU TESLU glumi Vladimir Tintor, za kojeg redateljic­a Petra Radin kaže: “On i fizički jako sliči na Teslu, njegova nutrina jednako je skromna, posvećen je životinjam­a i prirodi, čak je i Rak u horoskopu kao Nikola Tesla, a isto je tako i Srbin i Hrvat”
NIKOLU TESLU glumi Vladimir Tintor, za kojeg redateljic­a Petra Radin kaže: “On i fizički jako sliči na Teslu, njegova nutrina jednako je skromna, posvećen je životinjam­a i prirodi, čak je i Rak u horoskopu kao Nikola Tesla, a isto je tako i Srbin i Hrvat”
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia