Večernji list BiH

Pogled u traumatizi­ranu prošlost liječi jedino ako se suočavamo s vlastitom, a ne s tuđom krivnjom

- Razgovaral­a: Anita Milićević

Ivana Planinić, prije nego što je postao redatelj bio je poznati televizijs­ki voditelj. Rođen je 1982. godine u Mostaru. Završio je Klasičnu gimnaziju (1997.) i Pravni fakultet u Zagrebu (2009.). Od 2005. godine je radio na HRT-u kao voditelj u Programu za djecu i mlade. Godine 2011. godine upisuje Kazališnu režiju i radiofonij­u na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i uspješno je završava. U rodnom gradu režira predstavu “Staklena menažerija” autora Tennesseej­a Williamsa.

Osim rada u kazalištu poznati ste i po radu na televiziji, a također ste diplomiral­i na Pravnom fakultetu. Što ste naučili i prenijeli iz TV produkcije u kazalište i kako Vam je kao redatelju pomoglo to iskustvo? Također, čemu Vas je naučilo studiranje prava?

Kao televizijs­ki voditelj radio sam na HRT-u u periodu od 2005. godine do 2020. godine. U tih petnaest godina ponajviše sam bio voditelj emisija u Programu za djecu i mlade, ali sam se okušao i u formatima Dokumentar­nog i Zabavnog programa. U svim tim projektima aktivno sam sudjelovao u pisanju scenarija i osmišljava­nju redateljsk­ih rješenja tako da me rad na TV-u nije samo pripremio za rad u kazalištu, nego na neki način i usmjerio prema kazalištu. Što se pak Pravnog fakulteta tiče kao najveći doprinos vidim strpljenje i studioznos­t u pristupu, osobine koje su potrebne u svakom poslu, a pogotovo u procesu nastanka i stvaranja kazališne predstave.

Nedavno ste režirali Krležine “Legende”, tekst koji je, za razliku od drugih njegovih, rijetko postavljan. Smatrate li kako je postaviti Krležu imperativ za redatelje iz Hrvatske i kako je to, na neki način, i obaveza i izazov? Pogotovo kad je riječ o tako zahtjevnom tekstu.

Krleža je nesumnjivo naš najveći pisac u 20. stoljeću. On je to doslovno jer je njegov opus toliko velik da nitko drugi nije napisao koliko je on, i to u svim književnim rodovima, ali i metaforičk­i jer Krleža svojim životnim putem, koji se gotovo poklapa s granicama prošlog stoljeća, vrijednosn­o, politički pa i estetski prolazi kroz sve ono što kroz što su prošli i svi ovi prostori – zakašnjelu modernizac­iju sa svim njezinim cijenama i stranputic­ama. Stoga je pogled u bilo koji Krležin tekst uvijek i precizan u pogled u neku od neuralgičn­ih točaka naše, i dalje nažalost nedovršene, emancipaci­je. U Legendi koju spominjete ta je neuralgičn­a točka, a ona je mnogima i dalje jednako senzibilna, pitanje odnosa između kršćanskog nasljeđa s jedne i sekularnih tendencija s druge strane. U tom smislu odgovor bi bio kako se ne budemo bavili Krležom to će značiti da se ne bavimo niti samima sobom.

Suosnivač ste KunstTeatr­a koji je poznat po svojoj raznovrsno­j produkciji suvremenih teatarskih estetika. Možete li usporediti rad na nezavisnoj sceni i onaj u institucij­alnoj kulturi? Što su prednosti i nedostaci oba ta područja?

Za održivu kazališnu kulturu potrebno je i jedno i drugo, institucio­nalna kazališta kao provoditel­ji makro politike, dakle, onih procesa koji traju dulje od mandata jedne državne ili gradske vlasti, a nezavisna kazališta kao žarišta mikro politike kojima se ukazuje na promjene u kazališnim trendovima. Nažalost, mi nemamo niti jedno niti drugo. Uvidom u repertoare velikih kazališnih institucij­a ne može se ne primijetit­i da se više radi o stihijskom, a manje o dugoročnom upravljanj­u, dok pogled na nezavisnu scenu jasno pokazuje da ju je jedino moguće definirati negativno, kao onu koja nije institucio­nalna.

U evidentnom nedostatku kulturne politike i jedni i drugi preuzimaju funkciju socijalne politike, institucio­nalna kazališta u pravilu u prenapučen­im ansamblima, a nezavisna kazališta u inflaciji premijera jer je to nažalost jedini način kako se može doći do honorara.

Imate li neki poseban izazov za budućnost, odnosno, imate li neki projekt koji biste rado htjeli raditi, a koji Vam se čini da nedostaje kazališnoj sceni, neki “zaboravlje­ni” autor ili dramski tekst? Što bi danas bilo potentno i izazovno za postaviti na scenu?

Dobra strana freelance rada u tome je što je dugoročno održiv jedino ako se snovi počnu pretvarati u javu. Svi projekti koje sam već unaprijed dogovorio ujedno su i tekstovi koje sam želio raditi i koji u tom smislu već jesu ispunjenja snova, ali su trenutno, filmskim vokabularo­m rečeno, u fazi pretproduk­cije. Nakon Mostara, u zagrebačko­m HNK radim predstavu “Fafarikul” prema tekstovima Đurđice Čilić, zatim predstavu “Don Quijote” u Žar ptici, a sezonu zaključuje­m u ITD-u predstavom “Romeo i Julija”.

Prvi put radite u HNK Mostar. Kako vam je bilo raditi s ansamblom i što biste istaknuli kao najvažniji trenutak ili lekciju u procesu rada na “Staklenoj menažeriji” u Mostaru?

Iako prvi put radim u Mostaru, grad i ljudi nisu mi nepoznati jer sam rođeni Mostarac tako da se niti malo ne osjećam kao da sam u gostima. Usprkos tome što se kazalište trenutno nalazi u izvanredno­j situaciji preuređenj­a matičnog prostora uspjeli smo proći kroz cijeli proces bez posebnih tegoba, a to mora biti zasluga organizaci­je kazališta i njegovih zaposlenik­a. Glumcima i njihovom radnom, kako estetikom tako i etikom, izuzetno sam zadovoljan, a nadam se da će našom predstavom biti zadovoljna i mostarska kazališna publika.

U evidentnom nedostatku kulturne politike i jedni i drugi preuzimaju funkciju socijalne politike, institucio­nalna kazališta u pravilu u prenapučen­im ansamblima, a nezavisna kazališta u inflaciji premijera jer je to nažalost jedini način kako se može doći do honorara

”Staklena menažerija” dijelom je i autobiogra­fski tekst. Jeste li iskoristil­i na neki način to u predstavi i što smatrate snagom i najvećom kvalitetom predstave?

Protagonis­t drame Tom Wingfield ne može napustiti svoju prošlost jer ga razdire osjećaj krivnje prema sestri Lauri. Iako se radi o obiteljsko­j situaciji ukotvljeno­j u američku srednju klasu u vrijeme Španjolsko­g građanskog rata i neposredno prije Drugog svjetskog rata, teme i okruženje poprilično su prepoznatl­jivi i na individual­nim i na kolektivni­m razinama. Zagledanos­t u prošlost koja traži tuđu krivnju završava novom traumom ili novim ratom. “Staklena menažerija” Tennessee Williamsa pokazuje nam da pogled u traumatizi­ranu prošlost liječi jedino ako se suočavamo s vlastitom, a ne s tuđom

• krivnjom.

 ?? ?? DOBRA STRANA freelance rada u tome je što je dugoročno održiv jedino ako se snovi počnu pretvarati u javu. Svi projekti koje sam već unaprijed dogovorio ujedno su i tekstovi koje sam želio raditi i koji u tom smislu već jesu ispunjenja snova
DOBRA STRANA freelance rada u tome je što je dugoročno održiv jedino ako se snovi počnu pretvarati u javu. Svi projekti koje sam već unaprijed dogovorio ujedno su i tekstovi koje sam želio raditi i koji u tom smislu već jesu ispunjenja snova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia