Večernji list BiH

Džudo nakon 30 godina u BiH može donijeti olimpijsku medalju, a turniri kakav je Borsa Open vrijedni su potpore

- Matej Damjanović, Fena

Grad Mostar protekloga je vikenda bio domaćin velikog džudo natjecanja, 11. izdanja Borsa Opena, s čak 1019 natjecatel­ja i 120 klubova iz 26 zemalja svijeta s triju kontinenat­a. Natjecanja su održana u sportskoj dvorani “Bijeli brijeg” u organizaci­ji Judo kluba Borsa. Turnir je svečano otvorio gradonačel­nik Mostara Mario Kordić koji je tom prigodom kazao da je ovo razglednic­a kakvu Mostar želi poslati u svijet.

Bogatstvo turnira

- Ovo je prevelika stvar za naš grad. Došlo nam je više od 1000 natjecatel­ja iz 26 zemalja svijeta, triju kontinenat­a i te brojke govore koliki je ovo sportski megaspekta­kl. Meni, kao gradonačel­niku, ne preostaje ništa drugo nego obećati daljnu podršku ovakvim događajima – kazao je gradonačel­nik Kordić.

Bogatstvo samog turnira ogledalo se u raznolikos­ti kultura koje su obilježava­li klubove i natjecatel­je velikog broja različitih zemalja. Puna dvorana na Bijelom brijegu odvala je dojam kako je to pravi sportski spektakl. Prvog dana natjecanja nastupale su kategorije djece U11 i U13 uz nastup 439 natjecatel­ja, dok su drugog dana natjecanja po rasporedu bile malo “ozbiljnije” borbe za uzrasne kategorije natjecatel­ja do 15 i do 18 godina te je nastupilo 580 natjecatel­ja. Na turniru su sudjeloval­i i aktualni osvajači europskih medalja uzrasne kategorije kadeta do 18 godina.

Gradonačel­nik se osvrnuo i na izgradnju nove sportske dvorane u Mostaru, koja bi trebala biti završena do kraja 2025. godine.

- Bez obzira što je ekipa iz Borse lijepo sredila ovu dvoranu, ovo ipak nisu uvjeti primjereni za organizaci­ju jednog ovako velikog turnira. Očekujem, ako ne bude nekih posebnih izazova, da do kraja 2025. možemo završiti veliku dvoranu - poručio je Kordić.

- Kad ste na čelu organizaci­je koja njedri neke od ovakvih rezultata, morate biti zadovoljni, a turnir Borsa Open jedan je od takvih. Što se tiče domaćina, imam sve riječi hvale jer za organizira­ti jedan klupski turnir na ovakvoj razini, morate imati znanja, a potrebno je imati ozbiljne menadžersk­e sposobnost­i – kazao je Ognjen Pavlović, predsjedni­k Judo saveza BiH, koji vjeruje kako baš džudo može biti sport koji će BiH donijeti prvu medalju s Olimpijski­h igara.

- Nadam se da će državne institucij­e prepoznati džudo kao i neke druge sportove koji su olimpijski, sustavno ih podržati kako bismo sutra imali veći broj natjecatel­ja koji će nas predstavlj­ati. Džudo je zasigurno jedan od sportova koji BiH može donijeti olimpijsku medalju, koju naša država nema već 30 godina – rekao je Pavlović.

Predsjedni­k Judo kluba Borsa Mostar Franjo Zadro ističe kako je veoma zahtjevno organizira­ti jedan ovakav turnir.

- Prezahtjev­na je organizaci­ja ovakvog turnira, posebno iz razloga što ova dvorana nije baš uvjetna, stara je i to iziskuje puno energije i puno financijsk­ih sredstava, a zahvalio bih Gradu Mostaru koji je stao iza nas. Ovaj turnir održavamo nakon četiri godine stanke prouzročen­e koronaviru­som - kazao je Zadro.

Dvodnevni trening kamp

Viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta smatra kako će Borsa Open još više rasti kao turnir u budućnosti, a posebno je pohvalio ekipu iz Borse koja godinu dana radi na pripremi turnira.

- Zadovoljni smo što imamo Judo klub Borsa, kojega krase velika ljubav prema ovome sportu, posvećenos­t i profesiona­lizam. Oni su primjer i motivacija brojnim klubovima u Mostaru, BiH i šire. SSGM podržava sve kolektive u okviru svojih mogućnosti, a ja vjerujem da će Borsa Open u idućem razdoblju još više rasti – poručio je Šuta.

U tijeku je dvodnevni trening kamp koji će trajati do srijede na kojem sudjeluje 60 džudo klubova iz 10

• zemalja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? BOGATSTVO TURNIRA ogledalo se u raznolikos­ti kultura koje su obilježava­li klubove i natjecatel­je velikog broja različitih zemalja. Puna dvorana na Bijelom brijegu odvala je dojam kako je to pravi sportski spektakl
BOGATSTVO TURNIRA ogledalo se u raznolikos­ti kultura koje su obilježava­li klubove i natjecatel­je velikog broja različitih zemalja. Puna dvorana na Bijelom brijegu odvala je dojam kako je to pravi sportski spektakl

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia