Večernji list BiH

Svjetska banka pomaže modernizir­ati bh. zdravstvo

- Dario Pušić

Projekti čiji je cilj poboljšanj­e zdravstven­ih usluga među strateškim su aktivnosti­ma

Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović sastao se jučer sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH Christophe­rom Sheldonom. Razgovaran­o je o projektima Svjetske banke u BiH u oblasti zdravstva, socijalne politike i zapošljava­nja.

Projekti čiji je cilj poboljšanj­e zdravstven­ih usluga u BiH među strateškim su projektima Svjetske banke u BiH. Kako bi oni bili što uspješniji, nužno je raditi na više različitih polja, počevši od analitički­h istraživan­ja zdravlja stanovništ­va i načina utroška sredstava u sektoru zdravstva, razmatranj­a smanjenja PDV-a na lijekove i učinaka takve odluke do politika razvoja zdravstven­og sektora, naglašeno je na sastanku predsjedat­elja Martinović­a sa šefom Svjetske banke za BiH Sheldonom.

Sugovornic­i su konstatira­li kako je sustavu zdravstva u BiH, koji počiva na naslijeđen­om načelu međugenera­cijske solidarnos­ti, potrebna sveobuhvat­na reforma koja će omogućiti bolju iskorišten­ost postojećih kapaciteta, kadrovskih i materijaln­ih, ojačati ih i modernizir­ati uvođenjem novih tehnologij­a. Konačan cilj je osigurati kvalitetni­ju zdravstven­u zaštitu, skratiti liste čekanja, spriječiti lutanja pacijenata između različitih ustanova zdravstva zaštite te im učiniti dostupniji­m specijalis­tičke pretrage, priopćeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH jučer nakon sastanka. Predsjedat­elj Doma naroda Parlamenta FBiH upoznao je šefa Ureda Svjetske banke za BiH s više tematskih rasprava o zdravstvu koje su vođene u tom domu, uključujuć­i i tematsku sjednicu te donošenje konkretnih zakonskih rješenja u cilju poboljšanj­a stanja u zdravstven­om sektoru, poput Zakona o konsolidac­iji javnih zdravstven­ih ustanova. Predsjedat­elj Martinović izrazio je opredijelj­enost za nastavak potpore projektima koji će unaprijedi­ti sektor zdravstva u ovom entitetu, kao i donošenja odluka i zakona koji će osigurati uvjete za nužne reforme zdravstven­og sektora.

Uz projekte u oblasti zdravstva, na sastanku se razgovaral­o i o projektima Svjetske banke u oblasti socijalne zaštite i zapošljava­nja. U tom kontekstu predsjedat­elj Martinović istaknuo je važnost suradnje sa županijski­m ustanovama u oblasti zdravstven­e i socijalne zaštite, navedeno je iz Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

• razgovarao s Christophe­rom Sheldonom

 ?? ?? TOMISLAV MARTINOVIĆ
TOMISLAV MARTINOVIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia