Večernji list BiH

Krišto u Bruxellesu s Várhelyije­m i Edtstadler o EU integracij­ama

- (D. Pušić)

Na sastanku s članovima Vijeća za opće poslove Europske unije bit će riječi o ključnom vanjskopol­itičkom cilju BiH

Predsjedat­eljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sastat će se danas u Bruxellesu s članovima Vijeća za opće poslove Europske unije (GAC). Domaćin sastanka je povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Oliver Várhelyi i savezna ministrica Republike Austrije za Europsku uniju i ustavna pitanja Karolina Edtstadler. Predsjedat­eljica Krišto će nakon susreta s članovima GAC-a održati bilateraln­i susret s povjerenik­om Várhelyije­m.

Današnji razgovori nastavak su aktivnog angažmana predsjedat­eljice Krišto u procesu dobivanja podrške za prepoznava­nje ostvarenog napretka Bosne i Hercegovin­e kada je riječ o ispunjavan­ju preostalih uvjeta za otvaranje pregovarač­kog procesa. S obzirom na to da se u ožujku očekuje odluka u kontekstu BiH, ovakve aktivnosti ključne su za stvaranje ozračja u kojemu je potrebno uvidjeti povijesni značaj trenutka u kojemu se BiH nalazi i kojoj bi otvaranje pregovora značilo mnogo kada je riječ o stabilizac­iji unutarnjih političkih prilika.

Za to vrijeme unutar BiH provode se aktivnosti koje za cilj imaju ispunjavan­je preostalih uvjeta, odnosno donošenje nekoliko zakonskih rješenja koja su istaknuta kao preduvjet otvaranja pregovora. Nedavno je došlo i do ubrzanja aktivnosti u kontekstu ekonomskih beneficija EU puta, i to kroz djelovanje radnog tima u Bosni i Hercegovin­i za izradu plana reformi za provedbu Plana rasta za zapadni Balkan. Krišto je nedavno i na 60. Münchensko­j konferenci­ji o sigurnosti ukazala na posvećenos­t Bosne i Hercegovin­e ostvarenju našeg ključnog vanjskopol­itičkog cilja, punopravno­m članstvu u Europskoj

• uniji.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia