Večernji list BiH

Iako su ga svi otpisali, Vedad je preživio rak

Liječnici su prvobitno mislili da je riječ o neizlječiv­om raku koji je brzo rastao te su roditeljim­a rekli da se pripreme na najgore. Danas je izliječen i želi biti atletičar

- R. I.

Kada pogledate nasmijano lice malog Vedada, vjerojatno nikada ne biste pomislili da je taj mali dječak veliki borac kojem su prije četiri godine prognozira­li smrt. Vedad je uvijek bio veselo i zdravo dijete, kažu njegovi roditelji Eldin i Mersiha Ćamo, ali da boluje od raka, doznali su dan nakon što ga je zabolio trbuh. Tu je počela velika borba koja je trajala tijekom nemogućih iskušenja u koja je COVID-19 stavio cijeli svijet. Liječnici su prvobitno mislili da je riječ o neizlječiv­om raku koji je brzo rastao te su roditeljim­a rekli da se pripreme na najgore.

Tumor na bubregu

Četiri godine poslije Vedad je u studiju N1 ponovno s velikim osmijehom, izliječen, sretan i s velikim planovima. Roditelji zahvalni, sretni, uputili su snažne poruke svima koji se trenutačno bore s onim kroz što su oni prošli: “Ne gubite nadu i budite jaki!”

Majka Mersiha prisjetila se tih teških dana kada su saznali najgoru vijest u svom životu.

- Bilo je stvarno teško. Korona je nastupila. Dan do pred otkrivanje bio je zdravo dijete, nikada nismo ništa primijetil­i. Dva dana ga je bolio trbuh i nije mogao ići u vrtić. Mislili smo da se prehladio. Poslije ga je boljela glava, imao je temperatur­u, kada je ustao, presjeklo ga je i rekao je: - Mama, ne mogu na noge. Uputili su nas iz Doma zdravlja na Jezero. Kirurzi su ga pregledali i uputili na snimanje ultrazvuka. Vidjela sam da nešto nije uredu, ali nisam ni slutila što će nam reći. Liječnica nam je polako rekla da on ne čuje: - Žao mi je, vaše dijete ima tumor na lijevom bubregu. Odsjekle su mi se noge. Plakala sam. Suprug nije vjerovao, govorio je: - Nije mu ništa, on je veseo, on je zdrav - kazala je Mersiha Ćamo u Novom danu N1.

Vedad je tada imao 4 i pol godine. Prvu operaciju liječnici u Sarajevu pokušali su uraditi 15. listopada 2020. godine, ali su uspjeli uzeti samo isječke za patohistol­ošku analizu.

Borba u koroni

godine poslije Vedad je ponovno s velikim osmijehom, izliječen, sretan i s velikim planovima

- Rekli su nam da u životu nisu vidjeli tu masu. Sumnjali su na vrstu karcinoma za koji nema lijeka. Rekli su nam da za njega nema spasa - prisjetio se otac Eldin. Tada počinje borba za analizu uzoraka. U BiH nije bilo mogućnosti da se adekvatno analizira ta vrsta tumora na koju su sumnjali pa je plan bio da se uzorci pošalju u Italiju. No, njihovo je Ministarst­vo zdravstva zbog korone imalo komplicira­ne procedure i na dozvolu se čekalo mjesecima, a ovdje su bili u pitanju dani. Liječnici su im potom rekli da mogu uzorak poslati na Institut u Graz, ali da se moraju privatno snaći za to.

- Uz pomoć prijatelja došli smo do Instituta za patologiju u Grazu i odnijeli uzorke. Utvrđeno je da je rođen s tim tumorom i da nije onaj na koji se sumnjalo. Tumor je brzo rastao i došao do pluća, ali nije imao metastaze. Imao je četiri ciklusa kemoterapi­je i tumor se smanjio za 50 posto. Potom smo otišli u Tursku na operaciju prisjetili su se roditelji malog heroja Vedada.

Za sve roditelje koji se sada suočavaju s onim što su oni prošli Mersiha je imala riječi podrške, utjehe i nade.

- To je velika borba i nikada ne znate što će kontrola donijeti. Ali vjerujemo u dobro i imali smo nadu. Na početku je šok, ali morate razgovarat­i sa sobom i reći - nije smak svijeta i borit ćemo se. Ni jedan dan se nismo prestali boriti. Nakon svega smo ojačali još više kao obitelj. Sada, kada imate neki problem, to vam je ništa u odnosu na ono što smo prošli. Nemojte izgubiti nadu. Budite jaki jer ne znate koliko ste jaki dok se ne nađete u toj situaciji i jednog dana će sve to biti iza vas - poručila je majka.

A mali Vedad nasmijan, vedar i zdrav otkriva svoje velike planove: Želim

• biti atletičar!

“Liječnica nam je polako rekla da on ne čuje: ‘Žao mi je, vaše dijete ima tumor na lijevom bubregu’. Odsjekle su mi se noge. Plakala sam”, kazala je Mersiha Ćamo

 ?? ?? ČETIRI
ČETIRI

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia