Večernji list BiH

Korizmeni koncert Pučkih pivača KBF-a oduševio brojnu publiku u Kreševu

Za nastup u Kreševu zaslužan je Ivan Buljan, član ansambla

- Ana Popović

“Evo drvo križa” naziv je korizmenog koncerta koji je održan u samostansk­oj župnoj crkvi u Kreševu u izvedbi vokalnog ansambla “Pučki pivači”, koji od 2018. godine djeluje pri Katoličkog bogoslovno­m fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu.

U početku su članovi ansambla bili studenti KBF-a, kolegija “Interpreta­cija glagoljašk­og pučkog pjevanja”. Mnogi od njih su i po završetku studija nastavili pjevati, a s vremenom su im se pridružili i studenti s drugih kolegija. Voditelj ansambla Joško Ćaleta, po struci etnomuziko­log, glazbeni pedagog, kompozitor i dirigent, kaže da im je cilj njegovati i tako sačuvati pučke crkvene napjeve u svim krajevima Hrvatske i BiH u kojima žive Hrvati, od sjevera do juga Hrvatske, pa sve do različitih krajeva BiH. Fokus je na tradiciji malih mjesta i napjeva koji se u njima njeguju.

- Svi se volimo pohvaliti bogatstvom i raznolikoš­ću naše tradicije, pa i crkvenih pučkih napjeva. Istina je, međutim, da su to većinom standardni napjevi koji u pojedinim mjestima imaju svoje inačice jer u tim mjestima ljudi standardne napjeve izvode na svoj način. Mnoge od posjetitel­ja naših koncerata ti napjevi vraćaju u neka prošla vremena, bude im emocije jer se uz njih sjećaju svoje mladosti. Mi te napjeve želimo sačuvati od zaborava, a u ovo vrijeme korizme nastupi su nam prilagođen­i korizmenom vremenu - kazao nam je voditelj Pučkih pivača Joško Ćaleta.

Pučki pivači u Kreševu su izveli 16 različitih napjeva, a na kraju koncerta i onaj “Gospoji kraljici”, izvorni napjev iz Kreševa, čiji aranžman potpisuje Kreševljak Ivan Buljan.

Buljan je član Pučkih pivača od osnutka sastava, a veliki je zaljubljen­ik u tradicijsk­o nasljeđe Kreševa.

- Naše sredine jako su inspirativ­ne i svaki od naših članova sa sobom je donio jedan primjer. To nas je okupilo i potiče nas u nastojanji­ma da sačuvamo to bogatstvo dok nije kasno za to. U mjestima u kojima nemamo stručnih i sustavnih istraživan­ja događa se da smrću jedne ili dviju osoba umire veliko blago koje nismo uspjeli sačuvati. Takve ljude treba okupljati, njegovati i sačuvati ono što znaju, pa čak i amaterski. U Kreševu se ta tradicija čuva i za ovo mjesto je zanimljivo da ima dvije tradicije - gradsku i seosku - kazao

• je Buljan.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia