Večernji list BiH

U Visokom se otvara Centar za skrining dojke

- R. I.

Organizira­ni program skrininga raka dojke u Zeničko-dobojskoj županiji, koji je sastavio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) te koji se u toj županiji provodi od 2019. godine, nastavit će se realizirat­i i tijekom ove godine, za što je raspoređen­o 450.000 KM - potvrdila je u razgovoru za Fenu šefica Službe za kvalitetu, projekte i promociju zdravlja INZ-a Selvedina Spahić-Sarajlić. Prije toga, dodala je Spahić-Sarajlić, provodio se drugačiji program skrininga raka dojke, takozvani oportuni, u sklopu kojeg su se žene same prijavljiv­ale te dolazile u zdravstven­e ustanove te županije kako bi uradile spomenuti pregled.

- Mi smo, zajedno s našim talijanski­m partnerom Regijom Piemont i organizaci­jom Rete te Ministarst­vom zdravstva i Vladom ZDŽ-a i Županijsko­m bolnicom Zenica ušli u program organizira­nog skrininga u sklopu kojeg se žene pozivaju da dođu na pregled.

Imamo ekspertizu i tijekom cijelog procesa pratimo ishod liječenja, što je jedna novina na području naše županije. Osigurana su sredstva za daljnji nastavak kako bi ovaj projekt prešao u program, znači nešto što će stalno biti dostupno našim sugrađanka­ma i stanovnica­ma ZDŽ-a dobi od 50 do 60 godina - kazala je Spahić-Sarajlić.

Ona napominje kako neosiguran­e osobe financira Vlada ZDŽ-a, a osigurane Zavod zdravstven­og osiguranja ZDŽ-a. Trenutačno su, ističe, uspostavlj­eni lokalni skrining centri u Zavidovići­ma, Maglaju, Žepču, Tešnju i Zenici.

- Kapitalnim ulaganjima koje je Vlada ZDŽ-a predvidjel­a u ovoj godini pokrećemo otvaranje centra u gornjem, tzv. dijelu županije uzvodno uz rijeku Bosnu. Taj će se mamograf instalirat­i u Visokom, čime ćemo zaokružiti cijelu priču.

U sklopu ovog programa, koji je rađen “usporedno s oportunim skriningom”, poslano je 13.000 pozivnih pisama, ali, kaže, nažalost, odziv žena još je uvijek jako slab. - Urađeno je nekih 2000 mamografij­a. S obzirom na to da je bila korona i sve to, naravno da to nije obuhvat

• koji želimo.

otvara skrining centar u dijelu županije uz rijeku Bosnu

kaže Edib, bilo pravilo da voćka mora mirovati zimi, ali za to su potrebne niske temperatur­e kako bi se napravila ravnoteža između obrambenog sustava voćke i štetnika. Bit će ove godine najezda kako patogenih elemenata, gljivičnih oboljenja, tako i insekata - poručuje ovaj iskusni voćar

- Kako bi se izborila s globalisti­ma, pa i monopolom nad cijenama poljoprivr­ednih proizvoda, država mora zaštititi prvo malog domaćina, proizvođač­a - sažeo je u jednu rečenicu veliku problemati­ku bh. proizvođač­a poznati tešanjski voćar Edib Balić. Iako se svrstava u male proizvođač­e, veliki je znalac u ovom sektoru. Na njegovu mješovitom imanju tri su grane, osnovna je voćarstvo s oko 70 posto na ukupno dva hektara, prati je nešto stočarstva s oko 20 posto, a ostalo su povrće i žitarice za prehranu obitelji, piše agroklub.ba.

Od miješalice do voćnjaka

Po profesiji strojobrav­ar, u karijeri bilježi i crticu majstora za šivaće strojeve, pa i sezonskog radnika na miješalici u Hrvatskoj, gdje se zapravo dogodio preokret. Gledajući u “jedan dobar voćnjak kod Bjelovara”, shvatio je da i u svojim Šijama kod Tešnja ima plodnu zemlju gdje je njegov djed uzgajao voćke. Kada se pripremao za novo zanimanje, prvo je pročitao je povijest područja i našao da je Tešanj nekad slovio za kraj šljiva i jabuka, pa se i suho voće za vrijeme Austro-Ugarske izvozilo vagonima. Voćnjak je pokrio protugradn­om mrežom, osigurao i navodnjava­nje, sve je po europskim standardim­a, kaže, dodavši da ništa ne prepušta riziku iako se posljednji­h godina “otima i pravilo službe”.

Ne krije da je morao mnogo učiti, a osim stručnih predavanja koja je posjećivao, znanje je “krao” i od agronoma koje je angažirao - oko sadnje, gnojidbe, rezidbe, prorjeđiva­nja. Danas sve to sam radi, a dodatno znanje crpi iz 1200 stranica stručne literature.

- Tko ne zna, mora angažirati najmanje tri agronoma, sve to treba platiti. Onda sam uzeo knjige pred sebe i jednu po jednu. Ni jedan iskusniji rezač neće vam orezati više od 200 sadnica po danu, a naplati najmanje 200 KM. Toliko sad u svom voćnjaku dnevno sam orežem, zaradim na sebi - kaže za Agroklub i kroz šalu dodaje da

Trenutačno su, ističe, uspostavlj­eni lokalni skrining centri u Zavidovići­ma, Maglaju, Žepču, Tešnju i Zenici

Bubamara je znak da je nešto prisutno, da su neke kolonije krenule i već polažu jaja. Takva zapažanja u ranijim godinama bilježila bi se tek u ožujku i travnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia