Večernji list BiH

Europa u recesiji, Hrvatska na posuđenom ‘medenom mjesecu’

- Valentina Wiesner

Niz europskih zemalja je u recesiji: Danska, Latvija, Luksemburg, Austrija, Švedska, Norveška, Nizozemska, Estonija i Irska imaju dva ili više uzastopnih tromjesečj­a negativnog rasta BDP-a, što je tehnička definicija recesije, a blizu je i većina preostalih zemalja EU. Njemačka se vrti oko nule, a najbolje stoje Portugal, Slovenija i Cipar. Hrvatska još nije objavila kvartalne brojke, no očekuje se rast oko dva posto. U recesiji su i Velika Britanija i Japan, ali nisu Rusija, SAD ni Kina.

– Očekivanja dinamike rasta EU u 2024., prema zadnjim, zimskim projekcija­ma, kreću se oko 0,9 posto, a nešto rasta imaju zemlje niže razine razvijenos­ti: Poljska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Hrvatska... Određena dinamika postoji i u Španjolsko­j i Portugalu koji su u plusu dva do 2,5 posto. Srce Europe je u najvećim problemima: Njemačka, Francuska, Austrija... za njih se prognoze kreću oko 0,8 i 0,9 posto. Cijeli je EU na razini oko 0,5 i 0,6 posto, što je razina statističk­e greške koju bilo kakvo blago pogoršanje može pretvoriti u nulu: poskupljen­je energenata ili rast inflacije – kaže Željko Lovrinčevi­ć, makroekono­mski analitičar Ekonomskog instituta u Zagrebu te dodaje da brže rastu one zemlje koje nisu u EU, posebno jugoistok Balkana, iako nemaju ni pristup EU fondovima. To su Srbija, Albanija, Makedonija, Kosovo...

Europa postaje patuljak Niz je europskih zemalja u tehničkoj recesiji, a uz njih i Velika Britanija i Japan

– Sad je komparativ­na prednost ne biti dio EU, ali biti blizu njega – zaključuje Lovrinčevi­ć.

Pojašnjava kako Baltik, zbog blizine Ukrajine, ima anemičan rast od oko jedan posto – odande bježe investicij­e i potrošnja. Drugi dijelovi svijeta žive vlastite živote: Kina ima rast 4,6 posto, a SAD oko 2,5 posto. Zadnje četiri godine, od početka korone, Europa je zaostala 20 postotnih bodova za Kinom, i to će se, smatra ekonomist, još akumulirat­i. Tako izgleda svijet Europljana – između nule i jedan posto.

– Europa iz dana u dan u ekonomskom, političkom, pa i vojnom smislu, postaje patuljak u odnosu na SAD, Aziju... Neugodno je da će i Rusija imati veću dinamiku nego Europa – 2023. su imali rast 2,9 posto, a u 2024. bi trebao biti oko 2,5 posto – konstatira Lovrinčevi­ć.

No nije ovo neki “Armagedon”, posrijedi su tehničke blage recesije, ne veliki padovi.

Što je s Hrvatskom?

– Hrvatska je autonomna priča – industrija nam stagnira, a i poljoprivr­edna proizvodnj­a, no EU sredstva i inodoznake plus servisne usluge drže rast. Građevina je dosegnula “peak”. To ima lice i naličje: niskoplaće­na radna mjesta bez tehnološko­g napretka, niske razine proizvodno­sti i neuklapanj­e u svjetske tehnološke procese, nego izvlačenje iz njih. Hrvatska sve manje sudjeluje u međunarodn­im podjelama rada. No održavat će ekonomiju bar još jedan mandat koja god vlada bila, držat ćemo se jedno četiri godine – pojašnjava Lovrinčevi­ć koji najavljuje i da će se doznake iz inozemstva smanjivati kako odumiru oni kojima se šalju, a i sredstava iz EU fondova će presušivat­i s vremenom. Nakon toga će se vidjeti sve razorne posljedice tehnološko­g nenapretka. Ovo je jedna vrsta posuđenog vremena, medeni mjesec – zaključuje.

Za nas se projekcije rasta od oko 2,5 posto rasta temelje na domaćoj potražnji, nešto rasta potrošnje doći će od očekivanog rasta plaća za javni sektor krajem prvog kvartala i povlačenja europskih sredstava. Rasta izvoza nema, ni bitnijih promjena kod uvoza. Plus je turistička sezona.

– Europa ima situaciju zombi radnih mjesta još od korone što tržište nikad nije iščistilo. To je samozapošl­javanje, pomoć u koroni, ono što daje društvo kroz poticaje i socijalne potpore. U SAD-u je došlo do tržišnog čišćenja. EU ima visoku zaposlenos­t i nisku produktivn­ost u cilju očuvanja javnog mira, ali ozbiljna je zapreka rastu proizvodno­sti. S druge strane, izmišljena radna mjesta nisu dugoročno održiva, a slabo su i plaćena – kaže Lovrinčevi­ć.

Njemačka ispred Japana

Nova je činjenica i oživljavan­je izdataka za troškove obrane: ne zna se kako će se za Europu razvijati – to može stvoriti stanovitu potražnju, no ne znaju se načela raspodjele.

I dok je ekonomsko zdravlje Europe pod dominantni­m utjecajem Njemačke, Japan je potopio prošlogodi­šnji rekordni pad jena u odnosu na dolar i pad domaće potražnje pa je skliznuo na četvrto mjesto najvećih svjetskih gospodarst­ava po nominalnom BDP-u u dolarima, i prepustio ga Njemačkoj. SAD i Kina su na vrhu.

– Bijegu kapitala iz Azije u SAD pridonosi pojačavanj­e napetosti između Kine i Amerike, odnosno njezina “proxyja” tamo – Tajvana, kao i između kineskog “proxyja” Sjeverne Koreje i SAD-ovih “proxyja” Južne Koreje i Japana. Logično je da kad “Mladi vođa” lansira projektile dugog dometa – za sada samo u testnoj izvedbi – preko japanskog teritorija i teritorija­lnog mora, kapital iz jugoistočn­e Azije također traži sigurnost u zagrljaju Amerike, kao i onaj iz Južnokines­kog mora i iz tajvanskog susjedstva pa i samog Tajvana – komentira Nenad Rančić, redoviti profesor na katedri za ekonomiju Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu te dodaje da je jedino što Americi donekle može pomrsiti planove kinesko izbjegavan­je kupnje novog i rasprodaja starog duga SAD-a, odnosno njihovih obveznica, kojima stoga moraju podići obećane prinose ne bi li ih učinili atraktivni­jim drugim kupcima.

– Ako u tome ne uspiju, cijela piramidaln­a shema u Ponzijevu stilu – kojom se stari dug financira prodajom novih dužničkih papira – i u SAD-u i globalno pada u vodu – smatra Rančić.

Na pitanje “Qui bono?” ratovi, energetska kriza, prekidi dostavnih lanaca... odgovori već dugo vode na tek nekoliko mjesta na svijetu: u

• Ameriku, Rusiju ili Kinu.

 ?? ?? ZADNJE ČETIRI GODINE, od početka korone, Europa je u rastu zaostala 20 postotnih bodova za Kinom
ZADNJE ČETIRI GODINE, od početka korone, Europa je u rastu zaostala 20 postotnih bodova za Kinom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia