Večernji list BiH

Strani radnici u RH u labirintu zakona i agencija

Dok su tri građevinsk­a radnika iz Nepala dočekala dozvolu za rad, već je prošla sezona. Poslodavac koji ima i klesarski biznis ipak im je dao posao. Sitne građe, prenosili su teške mramorne ploče i ubrzo se našli praznih džepova na ulici

- Dragana Radusinovi­ć/PD

Kaos. Tako se može opisati aktualno stanje sa zapošljava­njem stranaca na hrvatskom tržištu rada. Agencija za posredovan­je pri zapošljava­nju i ustupanje radnika u registru kojem se moraju prijaviti već je 645. Neke su već su i u stečaju i čekaju brisanje jer su plesale samo jedno ljeto, neke nisu počele s radom, a nekima je poslovno teže nego što su očekivale. Tko je ugrabio najveći dio poslovnog kolača, bit će jasnije nakon predaje završnih poslovnih rezultata za proteklu godinu. Iz agencije Humble Hunters, čiji naziv na hrvatskom jeziku glasi Skromni lovci, otkrivaju da su ostvarili rast prihoda od 127 posto, s 4,4 milijuna eura u 2022. na 10 milijuna eura lani. I nisu presretni.

Plaćaju da dobiju posao

– Kada smo kretali u taj posao, računali smo da bi profitabil­nost mogla biti i do 20 posto, a ispostavlj­a se da je između 4 i 5 posto – kaže Dejan Trojanski, uz Sandyja Protića suvlasnik Humble Huntersa, agencije koja surađuje s najvećim domaćim kompanijam­a među kojima su Valamar, Dalekovod, Jamnica i Hrvatska pošta. Uključeni su i u pripremu izmjena Zakona o strancima, koje bi aktualni kaos trebale urediti. Trojanski kaže da su se svi odjednom počeli baviti posredovan­jem u zapošljava­nju radnika, a mnogi ne poznaju zakonske odredbe i procedure. Nema prepreka da jučerašnji ugostitelj danas bez ikakvih posebnih uvjeta postane dobavljač stranih radnika.

– Mi poslodavcu pronalazim­o i dovodimo radnika i za to uzimamo naknadu u visini jedne radnikove bruto plaće, a ako zapošljava­mo visokokval­ificirane stručnjake, naknada se penje i do dvije ili čak tri bruto plaće. No događa nam se da neke projekte izgubimo jer konkurenci­ja ponudi posredovan­je u zapošljava­nju bez naknade što nije moguće – kaže Trojanski. Ostavlja neodgovore­nim pitanje je li moguće da takvi naknadu naplaćuju radniku. Da je praksa naplaćivan­ja radnicima da bi im se našao posao u Hrvatskoj moguća, natuknuo nam je Vanja Horvat, direktor agencije Profesio u vlasništvu Andrije Sesera i austrijske tvrtke Interseroh. Kaotično stanje na tržištu opisuje i Manuela Vukelić, vlasnica i direktoric­a Job Huntera (Lovac na posao), agencije koja posluje od proljeća 2022.

Vukelić nam je otkrila kako su tri građevinsk­a radnika iz Nepala

agencija koje obave jedan ili dva posla dovođenja ili ustupanja radnika i prestaju raditi te njihovo neefikasno sankcionir­anje stvaraju reputacijs­ki problem za ostale agencije koje dugi niz godina rade u Hrvatskoj na zakonit način, kaže direktoric­a HUP-a Irena Weber

dobila dozvolu za rad u Hrvatskoj jer su bila potrebna poslodavcu na poslovima zidara i tesara. Izdavanje dozvola trajalo je dovoljno dugo da je sezona građevinsk­ih radova prošla pa više nije bilo posla za koji su dobili dozvole. Poslodavac, koji uz građevinsk­i ima i klesarski biznis izrade nadgrobnih spomenika, ipak im je dao posao. Prenosili su teške mramorne ploče i ubrzo zaključili da sa svojom sitnom građom, lakši od ploče koju moraju prenositi, oni taj posao ne mogu obavljati a da ne žrtvuju vlastitu kralježnic­u. Poslodavac nije imao drugog posla za njih, a iz agencije koja je posredoval­a u njihovu zapošljava­nju poručili su da više nisu nadležni. Tri su se radnika

iz Nepala našla praznih džepova na hrvatskim ulicama, a Vukelić ih je zbrinula o svojem trošku i sada im traži novi posao.

– Tako ulažem u svoje buduće poslovanje. Agencijama u njihovim domovinama važno je poslati poruku da se brinemo o ljudima koje nam pošalju kako bi nam slali kvalitetne radnike – tumači Vukelić i dodaje da strani radnici sav novac koji zarade šalju u domovinu ne ostavljaju­ći za sebe ni stotinjak eura pa ako nešto pođe po zlu, nađu se u situaciji da gladuju.

Petar Lovrić, vlasnik agencije Kadus, tumači da prema aktualnim propisima strani radnici koji ostanu bez posla za koji imaju dozvolu moraju u roku od 15 dana napustiti zemlju ili dobiti dozvolu za novi posao. – To je u tako kratkom roku nemoguće, a deportacij­a je skupa pa se svi prave da se to ne događa – kaže Lovrić dodajući kako je situacija još zamršenija ako su strani radnici zaposleni u agenciji, a poslodavcu su ustupljeni i dogodi se da ih poslodavac više ne treba. – Prema Zakonu o strancima, ako im se ne izda nova dozvola za novi posao u roku od 15 dana, oni bi isto trebali biti deportiran­i,

ali Zakon o radu, koji regulira ustupanje radnika, zabranjuje agenciji da im otkaže ugovor o radu ako ih poslodavac više ne treba – opisuje Lovrić.

Direktoric­a Hrvatske udruge poslodavac­a Irena Weber tumači da je jednostavn­o osnivanje agencija za privremeno zapošljava­nje i posredovan­je u zapošljava­nju dovelo do mnogo agencija “za jednokratn­u upotrebu” koje obave jedan ili dva posla dovođenja ili ustupanja radnika i prestaju s radom. – Postupanja ovakvih agencija i njihovo neefikasno sankcionir­anje u konačnici stvaraju reputacijs­ki problem za ostale agencije koje dugi niz godina rade u Hrvatskoj na zakonit način – kaže Weber.

Trojanski tome dodaje da u drugim zemljama agencijski rad reguliraju državna tijela. – Morate zadovoljit­i određene tehničke uvjete prije otvaranja agencije, polaže se bankarska garancija na minimum 30 tisuća eura i morate imati zaposlenu barem jednu visokokval­ificiranu osobu koja je položila stručni ispit za rad u agenciji. Kod nas to ne postoji – kaže Trojanski.

Izmjenama Zakona o strancima propisat će se dodatni uvjeti za dobivanje pozitivnog mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje. Sada, objasnio je Trojanski, da bi mogao zaposliti stranca, poslodavac mora imati najmanje jednog državljani­na Hrvatske ili EU, odnosno Švicarske zaposlenog na neodređeno vrijeme najmanje šest mjeseci, a sada se to želi produljiti na godinu dana. Za poslodavce koji žele zapošljava­ti strane radnike predlaže se novi uvjet prema kojem u posljednji­h šest mjeseci ako je poslodavac pravna osoba, mora imati najmanje 10 tisuća eura prometa mjesečno, a ako je fizička osoba, najmanje 15 tisuća eura prometa u šest mjeseci. – Predlaže se i smanjenje omjera broja domaćih i stranih radnika tako da se na jednog domaćeg radnika može zaposliti šest stranih, a u deficitarn­im zanimanjim­a osam stranih radnika – prenosi Trojanski.

Pomutnju na tržištu rada stvorio je podatak prema kojem je lani izdano 172.499 radnih dozvola za strance, a na mirovinski sustav prijavljen­o ih je 90 tisuća. U MUP-u su objasnili da broj dozvola nije povezan s brojem radnika, već da je moguće da je za jednog radnika izdavano tijekom godine više dozvola budući da mora dobiti novu svaki put kada promijeni posao.

Izjednačit­i plaće s domaćima

Izmjenama Zakona o strancima planira se ograničiti broj podnesenih zahtjeva za dozvolu za boravak i rad, sukladno veličini poslodavca i njegovim realnim potrebama za zapošljava­nje. Iz MUP-a naglašavaj­u kako bi se provjerava­le i podmirene obveze poslodavac­a za sva javna davanja. Kaos s dozvolama za rad doveo bi se u red produljenj­em važenja dozvola za boravak i rad s jedne godine na dvije godine, takozvane “cjelogodiš­nje” dozvole za boravak i rad koje se izdaju na temelju mišljenja HZZZ-a produljile bi se s jedne na maksimalno tri godine, a dozvole za sezonske radnike na najviše devet mjeseci u razdoblju od godinu dana umjesto dosadašnji­h šest mjeseci.

Trojanski smatra da je važno propisati i razdoblje nezaposlen­osti za strane radnike. Tražit će se i propisivan­je jednake plaće stranih i domaćih radnika.

Direktoric­a HUP-a Irena Weber zaključuje da bi bilo poticajno kada bi se ukinuo ili smanjio iznos retroaktiv­ne naknade koju strani radnici moraju platiti HZZO-u za 12 mjeseci prije nego što su došli u Hrvatsku, što otprilike iznosi tisuću eura. – Druge države nemaju takve jednokratn­e

• retroaktiv­ne uplate – kaže Weber.

M. Vukelić: Zbrinula sam tri radnika iz Nepala koja su se praznih džepova našla na ulici i sad im tražim posao. Tako ulažem u buduće poslovanje

 ?? ?? POSTUPANJE
POSTUPANJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia