Večernji list BiH

Užas u Austriji: Petero umrlih zbog kajmaka koji je pravio Srbin, zaražena i beba

- R. I.

Nekadašnji generalni direktor mljekare (39) iz Donje Austrije, podrijetlo­m Srbin, osuđen je pred sudom u Bečkom Novom Mjestu na 13 mjeseci zatvora zbog ubojstva iz nehaja i nanošenja tjelesnih ozljeda nakon što je u kajmaku koji je proizvodio pronađena bakterija listerija, što je dovelo do smrti petero ljudi, prenose hrvatski mediji.

Ove su klice pet osoba koštale života, a šest ih se razboljelo.

Naime, bivši generalni direktor mljekare Gloggnitz suočio se s teškim optužbama na suđenju u Bečkom Novom Mjestu, uključujuć­i i ubojstvo iz nehaja. Između 2020. i 2022. smrtonosna listerija navodno se pojavila u optuženiko­voj sirani.

Među zaraženima je bila i beba, koja je bolovala od listerioze kada je rođena 2022. godine, sedam tjedana prerano. Djevojčica je preživjela za život opasnu sepsu.

Suđenje je počelo u rujnu 2023. godine izjavama svjedoka koji su ukazivali na užasne uvjete u sirani - štakore, plijesan, neugodan miris i slično.

Osim niza propusta u održavanju, utvrđeno je i da zaposlenic­i nisu prošli odgovaraju­ću obuku te da dostavna vozila nisu bila adekvatno hlađena.

Kod pacijenata je pronađen isti soj bakterija kao i u mliječnom stroju.

Kako su stručnjaci otkrili tijekom istrage, moralo je biti više oboljelih, ali nisu identifici­rani zbog blagih simptoma.

Bivši generalni direktor u završnoj riječi je rekao kako mu je žao zbog svega.

- Najtragičn­ija stvar u ovom slučaju su ljudi koji više nisu s nama. Bez obzira na to jesam li kriv, to je najgore što se moglo dogoditi. Jako mi je žao - rekao je.

Tijekom istrage proširene su optužbe protiv direktora mljekare. Naime, državni tužitelj ga je optužio da je napao ženu u svom uredu.

- Ozlijedio ju je tako što ju je grubo uhvatio za vrat i šamarao - navodi tužiteljst­vo. Tada je objavljena snimka incidenta na kojoj se vidi kako žena glasno vrišti, a direktor je odguruje, pišu austrijski mediji.

- Nisam je udario, stisnuo sam je i možda malo jače uhvatio - branio se optuženi pred sudom, piše kosmo. at.

Također, u postupku je optužen i za krađu gotovine iz blagajne ove tvrtke, ali je ročište po tim optužbama zakazano za 14. ožujka.

Uz 13-mjesečnu zatvorsku kaznu, bivši generalni direktor osuđen je i na plaćanje odštete od 25.000 eura za tri oboljele osobe.

Inače, listerija je bakterija koja se pojavljuje u mliječnim proizvodim­a i uzrokuje listeriozu, bakterijsk­u crijevnu infekciju koja se može završiti

• fatalno.

Naime, bivši generalni direktor mljekare Gloggnitz (39) suočio se s teškim optužbama na suđenju u Bečkom Novom Mjestu, uključujuć­i i ubojstvo iz nehaja

Tijekom istrage proširene su optužbe protiv direktora mljekare. Naime, državni tužitelj ga je optužio da je napao ženu u svom uredu. - Ozlijedio ju je tako što ju je grubo uhvatio za vrat i šamarao - navodi tužiteljst­vo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia