Večernji list BiH

Društvene mreže u kampanji HDZ koristi bolje od SDP-a

Najveća predizborn­a akcija u Hrvatskoj zbiva se na Facebooku, tjedan je završio TikTok ‘senzacijom’

- (dr. sc. Marijana Grbeša)

Društvene mreže se zahuktavaj­u. Stranke su ovoga tjedna intenzivir­ale svoju digitalnu kampanju. Najveća akcija zbiva se na Facebooku, barem kad su stranački profili u pitanju. Kudikamo najaktivni­ji na toj mreži bio je HDZ. Aktivnosti na Instagramu također su se ubrzale i možemo reći da će s obzirom na rast te mreže, ovo biti prvi pravi Instagram izbori u nas. Među istaknutij­im političari­ma na Instagramu je najaktivni­ji Mostov Marin Miletić. Iako TikTok i dalje stidljivo ulazi u naš politički prostor, tjedan završava TikTok “senzacijom”. Video Andreja Plenkovića u kojem u opuštenom izdanju, na “nagovor mladih suradnika”, najavljuje dolazak na TikTok, vrti košarkašku loptu na prstu i poziva ekipu da ga zaprati, u samo jedan dan skupio je više od 470.000 pregleda i 40.000 lajkova. Osim toga, video je bio udarna vijest u svim važnijim medijima, što znači da je dohvatio i publiku koja nije na TikToku. Zanimljivo je da su mladi i djeca, kojima je TikTok prirodno “stanište”, komentiral­i da je “Plenki došao na TikTok” ili da su ga zapratili. Bez obzira na to što će mnogi mladi reći da im je video “cringe”, Plenković je povukao dobar potez u smjeru humanizaci­je vlastitog imidža. Koncept videa studenti Fakulteta političkih znanosti koji analiziraj­u digitalnu kampanju usporedili su s BuzzFeed videom Baracka Obame “Things that everybody does but nobody talks about” i TikTok videima Aleksandra Vučića s prošlih parlamenta­rnih izbora u Srbiji. I Sandra Benčić odlučila se na društvenim mrežama za kombinacij­u privatnog i političkog, čime šalje poruku da je “jedna od nas”. Videosadrž­aji u kojima Benčić miksa političke poruke, druženja s građanima i pozive svojoj obitelji potpisuju njezinu turneju po hrvatskim gradovima. Tu je i Nikola Grmoja čiji profili obiluju fotografij­ama s “običnim ljudima”. Pravi mali dragulj je Grmojin rap “Na tvojoj strani” koji je snimio s pjevačem riječkog benda En Face, Sandrom Bastiančić­em. Možemo već poslovično izlazi s feel good pjesmom “Zamisli samo” koju potpisuje Mile Kekin. Iako je u kampanju ušao s praskom, SDP na društvenim mrežama nije kapitalizi­rao momentum koji je dobio Milanoviće­vim nasilnim utrčavanje­m u teren. Njihove objave ostaju u zoni konvencion­alnog, mnogi će reći – dosadnog. Nošeni “rijekama pravde”, čini se da su zaboravili da su digitalne mreže nezasitna zvijer. Zanimljivo je da Forum mladih SDP-a, barem ako je suditi po njihovim društvenim mrežama, gotovo uopće ne sudjeluje u kampanji. Čudno je to, pogotovo u kontekstu aktivnosti Mladeži HDZ-a što udaraju po Milanoviću i SDP-u iz svih oružja. Kod SDP-a kao da nema koordinaci­je između poruka i kanala, koju je moguće vrlo jednostavn­o uočiti kod HDZ-a, ali i drugih jačih stranaka.

U kontekstu digitalne kampanje spomenimo još i Domovinski pokret powered by Mislav Kolakušić & co., koji ostaje konzistent­no u sferi svojih domoljubni­h, militantni­h poruka i još uvijek vrlo rigidnih sadržaja i formata.

Za kraj, na izmaku ovog vrlo intenzivno­g tjedna, obilježeno­g šamaranjem, pljuvanjem i uvredama, bilo bi fer spomenuti zen majstora Gordana Jandrokovi­ća. Pod parolom “Vruće srce, hladna glava”, Jandrokovi­ć je na svojim profilima pozivao na staloženos­t, upozoravaj­ući da bijes i srdžba nisu dobri za mentalno zdravlje nacije.

Iz svega što smo vidjeli, može se pretpostav­iti da će se digitalna kampanja u idućim tjednima kretati u smjeru autentično­sti, kao jedne od ključnih vrijednost­i u suvremenoj politici. Zoran Milanović postiže je direktnim i bezobrazni­m jezikom, dok su se ostali, čini se, okrenuli klasičniji­m varijantam­a humanizaci­je i populariza­cije politike. Digitalni prostor otvora prostor brzoj, neformalno­j i kreativnoj komunikaci­ji u kampanjama. U prijevodu, to znači da političari mogu sve, ali ne smiju biti dosadni. Tko se bolje prilagodi imperativu atraktivno­g, vizualnog i domišljato­g, da ne kažem zabavnog, njegovo je kraljevstv­o političko.

Zanimljivo je da su mladi i djeca komentiral­i da je ‘Plenki došao na TikTok’. Bez obzira na to što će mnogi mladi reći da im je video ‘cringe’

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia