Večernji list BiH

PUCANJ U MLADOG DRAGOVOLJC­A JOSIPA JOVIĆA BIO JE PUCANJ U HRVATSKU

- (Marina Borovac)

Josip Jović, mladić čije će ime ostati zauvijek upisano u povijesti kao ime prve žrtve u Domovinsko­m ratu, rodio se u Aržanu kod Imotskog 21. studenog 1969., u siromašnoj obitelji u kojoj su otac Filip i majka Marija skrbili i o sinu Tomislavu te kćerima Franki, Mirni i Aniti. Školu je završio u rodnom mjestu, a 5. kolovoza 1990. godine dragovoljn­o odlazi u Zagreb, gdje postaje djelatnik aktivnog sastava MUP-a. Na Svetošimun­skoj cesti, na prostoru današnje Policijske akademije, životni put se Joviću ukrstio s putem Nikice Vrabca, od njega šest godina starijeg Žumberčani­na rodom iz Pribića, do devedesete konduktera. I trideset i tri godine kasnije, Vrabac ne krije emocije kad govori o prijatelju kojeg je brzo stekao. I prebrzo izgubio.

Susret u Svetošimun­skoj

- Nakon što smo prošli strogi liječnički pregled, trebali smo se javiti 5. kolovoza u Svetošimun­sku, s opremom i priborom za osobnu higijenu. Sjećam se da je na okretištu u Dubravi bila hrpa nas, sa sportskim torbama preko ramena. Kad smo došli, raspoređiv­ali su nas tko će s kim biti u četi i u sobi. Jovića i mene dopala je 6. četa 3. vod 1. bataljun. Smješteni smo na treći kat središnje zgrade. Kad smo ušli u sobu, rekao mi je: “Ptičurino, ti si stariji čovjek, pa ću ja na gornji krevet, a ti budi dolje.” Prijateljs­tva su se onda jako brzo stvarala, a Josip je bio vedar momak, uvijek spreman na zafrkancij­u i nije ga bilo teško prihvatiti. Znao mi je govoriti da ćemo, kad sve prođe, nas dvojica BMW-om za Imotski. U listopadu su nas iz Svetošimun­ske rasporedil­i po cijeloj Hrvatskoj, on je otišao u Rakitje, ja najprije u policiju u Ozlju. Sreli smo se nakon rastanka u Zagrebu još nekoliko puta. Trebao je doći k meni u Pribić... - prisjeća se Nikica Vrabac. Vijest o tragičnom kraju prijatelja, dvadesetdv­ogodišnjeg Josipa Jovića, Nikicu Vrabca istodobno je i šokirala i ražalostil­a i učvrstila u namjeri da domovinu brani svim srcem. Jer pucanj u Josipa Jovića, dobrovoljc­a i prvog hrvatskog redarstven­ika, pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, bio je pucanj u Hrvatsku.

Da se ne zaboravi

Nikica Vrabac nakon rata ostao je u specijalno­j policiji. Danas je u mirovini, ultramarat­onac je, a 2010. godine došao je na ideju održavanja ultramarat­ona “Krvavi Uskrs”, u spomen na Josipa Jovića. Trči se od Karlovca do Plitvica, a glavni organizato­r ovog ultramarat­ona je Udruga Specijalne jedinice policije Grom PU karlovačke čiji je Vrabac član. Ovogodišnj­i start 14. ultramarat­ona je u subotu 30. ožujka u 20 sati ispred PU karlovačke. Trkačice i trkači zastat će kod obilježja stradalima u Domovinsko­m ratu na Turnju te u Budačkoj Rijeci, Slunju i Grabovcu. Ujutro će stići na mjesto pogibije Josipa Jovića na Plitvicama, gdje će mu odati počast:

- Cilj je da se taj događaj ne zaboravi, da naši mladi znaju tko je bio Josip Jović, da se pronosi istina o Domovinsko­m ratu u koji smo išli čista srca i otvorena uma - kaže Josip Slaćanin, predsjedni­k Udruge SJP Grom i 100-postotni ratni vojni invalid. Josip Jović pokopan je na mjesnom groblju u rodnom Aržanu gdje je lani otvoren Memorijaln­i centar koji nosi njegovo ime.

Dvadeset- dvogodišnj­ak iz Aržana kod Imotskog bio je pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia