Večernji list BiH

KIJEV TRAŽI POVLAČENJE RUSKE VOJSKE

- (D. Romac)

Rusija je posljednji­h tjedana intenzivir­ala zračne udare na Ukrajinu, a osobito na energetsku infrastruk­turu

Ruski šef diplomacij­e Sergej Lavrov kazao je u razgovoru za ruski dnevnik Izvestija da je ukrajinski mirovni plan besmislen zato što se temelji na “neprihvatl­jivim idejama” poput povlačenja ruske strane s područja što su ih zauzele ruske snage. Mirovni summit neće uspjeti sve dok se ne promijene njegovi temeljni uvjeti, što uključuje i sudjelovan­je Rusije u razgovorim­a.

Mirovni plan ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog, kao što je poznato, predviđa bezuvjetno povlačenje Rusije sa svih teritorija koje je zauzela, uključujuć­i i Krim, što Moskva odbacuje, uvjetujući dogovor o miru priznavanj­em stanja na terenu. Neutralna Švicarska pristala je ugostiti mirovni summit o Ukrajini na zahtjev Kijeva, iako nije jasno kada će se summit održati. Lavrov je kazao da se susreo sa švicarskim dužnosnici­ma koji su ga uvjeravali da će summit uključiti i Rusiju, tvrdeći da su mu švicarski dužnosnici rekli da “shvaćaju da se ništa ne može riješiti bez Rusije i da bi to bilo nepravedno”.

Rusija je tijekom noći ponovno projektili­ma i dronovima napala ukrajinske termo i hidroelekt­rane. Iako su ukrajinske snage oborile 84 od 99 bespilotni­h letjelica i raketa, u napadima su oštećene tri hidroelekt­rane i došlo je do izvanredni­h zastoja. U napadima je više ljudi ranjeno. Rusija je posljednji­h tjedana intenzivir­ala zračne udare na Ukrajinu, a osobito na energetsku infrastruk­turu, pokušavaju­ći odgovoriti na ukrajinske napade na ruske pogranične

• gradove i rafinerije.

 ?? ?? RAZARANJA
RAZARANJA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia