Večernji list BiH

Iz FIFA-e stigle dobre vijesti za BiH

Bh. reprezenta­cija ipak neće pasti u četvrti šešir pred ždrijeb kvalifikac­ija za Svjetsko prvenstvo 2026.

-

Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. godine igrat će se u Kanadi, Meksiku i SAD-u, a iz FIFA-e stižu dobre vijesti za reprezenta­ciju Bosne i Hercegovin­e. Naime, nakon loših rezultata u posljednje vrijeme te teškoga rasporeda u ovoj godini, bh. reprezenta­tivci vjerojatno će napraviti dodatni pad na rang-ljestvici, piše reprezenta­cija.ba. To bi značilo da će BiH pasti u četvrti šešir pred ždrijeb kvalifikac­ija za SP 2026., ali to se ipak neće dogoditi.

FIFA je, naime, donijela odluku da će na ovom prvenstvu sudjelovat­i 48 reprezenta­cija. Do sada je Europa davala 13 izabranih vrsta, a ovaj put će na Mundijalu imati 16 država.

Zbog toga je promijenje­n i format natjecanja zbog kojega BiH neće pasti u četvrti šešir.

U glavnome dijelu kvalifikac­ija bit će 12 skupina od po četiri ili pet reprezenta­cija i svatko će sa svakim igrati kod kuće i na strani. Izravan plasman izborit će samo pobjednici.

U drugoj fazi kvalifikac­ija, svojevrsno­m doigravanj­u, naći će se 16 reprezenta­cija, 12 drugoplasi­ranih iz skupina i četiri pobjednika skupina Lige nacija. Ždrijebom ćemo dobiti četiri staze doigravanj­a, igrat će se polufinala i finala, a pobjednik svake staze plasirat će se na Mundijal 2026. Reprezenta­cija BiH bit će u trećem šeširu, a šeširi trenutačno izgledaju ovako: prvi šešir: Francuska, Engleska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Španjolska, Italija, Hrvatska, Njemačka, Švicarska, Danska, Ukrajina; drugi šešir: Austrija, Švedska, Mađarska, Wales, Poljska, Srbija, Škotska, Turska, Rusija (?), Češka, Rumunjska, Norveška; treći šešir: Slovačka, Grčka, Slovenija, Finska, Irska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovin­a, Crna Gora, Island, Sjeverna Irska, Izrael; četvrti šešir: Gruzija, Bugarska, Luksemburg, Armenija, Bjelorusij­a, Kazahstan, Kosovo, Azerbajdža­n, Estonija, Cipar, Farski otoci, Latvija te peti šešir: Litva, Moldavija, Andora, Malta, Gibraltar, Lihtenštaj­n, San Marino.

Inače, kvalifikac­ije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. igraju se od ožujka do studenoga 2025. godine.

 ?? ?? Loši rezultati u posljednje vrijeme te težak raspored u ovoj godini za bh. reprezenta­tivce
Loši rezultati u posljednje vrijeme te težak raspored u ovoj godini za bh. reprezenta­tivce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia