Večernji list BiH

Da su išli u koaliciju, SDP, Fokus, RF, IDS i Možemo osvojili bi 10 mandata više, a HDZ pet manje

Sve bi bilo drugačije da je na izbore izašao lijevo-liberalni savez dogovaran u ožujku

-

RF-a SDP-u ne bi donio ništa novo, no zato bi dodatna 11.133 glasa koja je dobio Možemo toj velikoj koaliciji donijela jedan novi mandat, a HDZ-u uzela jedan unatoč tome što bi HDZ i dalje bio lista s najviše glasova.

U petoj izbornoj jedinici HDZ je uvjerljivo prva lista sa sedam mandata, a HDZ ima tri. Možemo nema nijedan jer nije prešao prag. Ako se SDP-u pribroji 2500 glasova Fokusa i RF-a, ništa se ne mijenja, ali dodatnih 6385 glasova Možemo SDP-ovoj takvoj koaliciji dodaje još jedan mandat, koji uzima od DP-a, a HDZ ostaje na 7.

Po izbornim jedinicama...

U šestoj izbornoj jedinici HDZ je vodeća lista s 4 mandata, a toliko ih ima i SDP, dok Možemo ima 3, a Fokus jedan. Kad bismo SDP-u pripojili Fokus i Radničku frontu, prestigli bi HDZ po broju glasova i bili prva lista, ali njihov zajednički broj mandata ne bi rastao, i dalje bi ih imali pet, dok HDZ ostaje na 4 i Možemo na 3. Ništa se ne bi promijenil­o ni da s njima ide i Možemo – zajedno bi osvojili osam mandata, a HDZ i dalje 4.

U 7. izbornoj jedinici HDZ kao uvjerljivo prva lista po broju glasova osvojio je 7, SDP 4, a Možemo jedan mandat. Dodatni glasovi RF-a i Fokusa ništa ne bi promijenil­i, a spajanje s glasovima Možemo ipak bi im donijelo ukupno šest mandata – jedan više nego sada, a HDZ bi imao jedan manje – također 6.

U 8. izbornoj jedinici SDP ima 6, HDZ 4, IDS 2 i Možemo jedan mandat kao i Most. Kad bismo SDP-u pribrojili glasove IDS-a, Fokusa i RF-a, osvojili bi zajedno jedan mandat više – 9 umjesto 8, a HDZ jedan manje – tri. Da se tome pribroje i glasovi Možemo, osvojili bi zajedno 11 mandata, a HDZ tri te bi Most ostao bez mandata zbog vrlo jake prve liste. Dakle, koalicija bi osvojila jedan ili dva mandata više, a HDZ jedan manje.

U 9. izbornoj jedinici HDZ je uvjerljivo najjača lista i ima sedam mandata, a idući SDP ima 3. Možemo je tu bez mandata. 3000 glasova Fokusa i RF ništa ne mijenja kad se zbroji sa SDP-ovima, no dodatnih 9015 “propalih” glasova Možemo donosi takvoj koaliciji jedan mandat koji SDP uzima DP-u. HDZ i dalje ostaje na sedam.

I konačno u 10. izbornoj jedinici HDZ je osvojio 6, a SDP 4 mandata, dok je Možemo prošao prag (5,27%), ali je ostao bez mandata zbog D’Hondtove metode. Dodatnih 2000 glasova Fokusa i RF-a ni tu ništa ne mijenja, ali dodatnih 11.407 glasova Možemo takvoj koaliciji donosi pet mandata, jer

• jedan uzimaju DP-u. HDZ ostaje na 6.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia