Večernji list BiH

Branko Ivanković ne dvoji: Luka, ne odustaj, pucaj i dalje s bijele točke!

Trener kod kojega je Modrić izveo prvi jedanaeste­rac

- Tomislav Dasović

U službenim je utakmicama postigao 26 pogodaka iz penala, a zapucao ih ukupno sedam

Ovo je očito grozan tjedan uglednih hrvatskih izvođača penala: najprije se bijela točka zacrnila Anti Budimiru, pa onda u istoj večeri Luki Modriću i najvećemu tragičaru Mateu Kovačiću. Pa ipak, Luka Modrić nekako je – zahvaljuju­ći svome vrataru Luninu – sretno isplivao iz svoje nevolje i plasirao se s Real Madridom u polufinale Lige prvaka.

A kad smo već kod stresa jedanaeste­raca, pokušajmo odgovoriti kakav je uopće Luka Modrić (38) izvođač. Statistika kaže kako je naš najbolji igrač svih vremena s bijele točke – uključujuć­i i raspucavan­ja nakon produžetak­a – u službenim utakmicama postigao 26 pogodaka za svoje klubove i reprezenta­cije, a zapucao ih ukupno sedam.

Tako je, primjerice, Luka u raspucavan­jima za Hrvatsku realizirao penale protiv Danske (2018.), Rusije (2018.), Brazila (2022.) i Španjolske (2023.), a kiksao protiv Turske (2008.); prvi penal u seniorskoj karijeri zabio je protiv Islanda u Reykjaviku u dresu mlade reprezenta­cije, još 2005. godine, a prve klupske penale u pogotke je pretvarao u dresu Dinama. U to doba sezone 2007./2008. bio je nepogrešiv zabivši sedam od sedam.

Slavici zabio dva

Prvi vratar koji ga je pročitao pri izvođenju kaznenoga bio je Koldo Álvarez iz Andore, 15. listopada 2008. godine, u utakmici kvalifikac­ija za SP, a jedini vratar kojemu je Luka zabio dva penala Šibenčanin je Hrvoje Slavica. Zanimljivo, u sedam Lukinih kikseva s bijele točke, samo jednom mu se dogodilo da promaši okvir vrata: protiv Turaka u Beču. Dakle, zabio je 26 od 33 ili 78 posto: procijenit­e sami zaslužuje li i dalje pucati.

Branko Ivanković, današnji izbornik reprezenta­cije Kine, bio je prvi trener kod kojega je Luka Modrić počeo izvoditi kaznene udarce. Taj je posao Luka 2007. godine u Dinamu naslijedio od Eduarda da Silve, a Ivanković će se prisjetiti kako nije imao dvojbe oko novoga izvođača.

– Da, nama je tada iz Zagreba tek bio došao Mandžukić, drugi napadač bio je Tadić, a ja sam se bio odlučio za Modrića. On je tada već bio kapetan, imao sam najviše povjerenje u njega, naravno imajući u vidu da bi mu se mogao i dogoditi promašaj, iako – kod mene mu se to nije dogodilo. Luki sam tada povjerio i izvođenje slobodnih udaraca, pa je i tu nekoliko puta bio uspješan i počeo se usavršavat­i – kazao je Ivanković, a potom nastavio o Lukinu trenutku slabosti protiv Manchester Cityja:

– Ma svakome se to može dogoditi; pa moj Iranac Beiranvand obranio je penal Ronaldu na Svjetskom prvenstvu, Ivković je obranio Maradoni...! To je trenutak nadmudriva­nja pucača i vratara, u kojemu odlučuje trenutačno psihičko stanje. Utakmica Manchester City – Real bila je psihološki jako zahtjevna, odlučivalo se o plasmanu u polufinale Lige prvaka. Pa iako je Modrić bio svjež i odmoran pri izvođenju penala, ništa čudnoga nema u tome što mu je vratar Ederson – koji u toj situaciji nema izgubiti – obranio udarac.

U reprezenta­ciji je Luka Modrić i dalje prvi izvođač penala. Treba li tako i ostati?

– Pa nema razloga da ne puca i dalje ako je sada promašio kazneni udarac. Ne vidim nikakav problem.

Diktira ritam utakmice

Kako gledate na jednu još intrigantn­iju činjenicu kako je Modrić u Real Madridu postao igrač za zadnjih pola sata?

– Ja bih mu davao veću minutažu, osobito kad su u pitanju utakmice sa suparnikom kao što je Manchester City, momčadi koja se nadigrava, koja ima izuzetno dobru reakciju kada izgubi loptu, a Modrić je taj koji svojom mirnoćom i klasom vrlo kvalitetno izlazi iz kritičnih situacija, te pronalazi rješenja. On je igrač koji svojom kvalitetom može diktirati ritam utakmice i lomiti agresiju takvoga suparnika, a možda će takav biti i Bayern.

Biste li na Dalićevu mjestu – s obzirom na Modrićevu formu i stanje – nagovarali kapetana da ostane u reprezenta­ciji i nakon Eura?

– Impresivno je kod Modrića koliko je motiviran igrati, koliko želi igrati, koliko ne razmišlja o prekidu karijere. Stvar je izbornika Dalića i Modrića kako će dalje izgledati njihova suradnja, a nije sporno da je Modrić potreban reprezenta­ciji, ne samo kao igrač nego kao onaj koji posjeduje sve osobine vođe momčadi: i to pozitivni vođa, onaj kojega igrači slijede, a ne celebrity vođa! A može li i dalje pomoći reprezenta­ciji? Pa sjetite se samo kada je Modrić zadnji put bio ozbiljnije ozlijeđen i dulje pauzirao; time sam vam dao odgovor – dodao je Branko Ivanković.

Na kraju još jedan podatak: otkad je Modrić u Realu, od 2012. godine, taj klub se deset puta plasirao u polufinale Lige prvaka. U 12 godina prije Lukina dolaska Real je u polufinalu

• bio – pet puta.

Otkad je Modrić u Realu, od 2012., taj klub se deset puta plasirao u polufinale Lige prvaka. U 12 godina prije Lukina dolaska Real je u polufinalu bio – pet puta

 ?? ?? LUKA MODRIĆ
LUKA MODRIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia