Večernji list BiH

Plenković kandidatur­om za Europski parlament gradi izlaz za slučaj nužde

- Tomislav Krasneczap­ravo

Uknjizi “Neprijatel­ji iz čista mira”, paralelnoj biografiji Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, jedan od sugovornik­a predviđa (u razgovoru vođenom prije dva mjeseca) da je Plenkoviću najbitniji način na koji će otići s mjesta predsjedni­ka HDZ-a i premijera. Bitno mu je “kako”, ne toliko kao “kada”. Po tom sugovornik­u, Plenković može dobiti “apoteozu” samo ako HDZ-u donese treći mandat. Jer, između plijena i Plenkovića stranci je miliji plijen, u ovom slučaju vlast. Plenković u takvoj jednadžbi može i otići nakon osiguranog trećeg mandata i može imati pravo na apoteozu kakvu su dobivali dobri rimski carevi. Za razliku od onih loših, koji bi dobili nož u leđa. S takvom “apoteozom” Plenković lakše može otići na neku dužnost u Bruxellesu. Sada kad se Plenković kandidirao na izborima za Europski parlament logično je postaviti pitanje: je li to Plenkoviće­v izlaz za slučaj nužde? Ako se uspješno završe pregovori o sastavljan­ju nove vladajuće koalicije između HDZ-a i Domovinsko­g pokreta, moći će se reći da je Plenković HDZ-u osigurao treći mandat, što je uspjeh bez presedana, i moglo bi se dogoditi da sve strane u toj priči, pa i on sâm, odjednom osjete snažnu želju da Plenković ode uz stranačku apoteozu u Bruxelles.

Ako on osjeti da nema više ni volje ni živaca, a pogotovo da nema želudac, za koaliranje s krajnjom desnicom za koju vjeruje da mu je godinama radila o glavi. Ako i HDZ i DP također osjete (kao što i osjećaju, barem u DP-u) da bi im lakše bilo voditi tu Vladu bez Plenkovića, s nekim drugim na njegovu mjestu. Ako i u Europskoj uniji ljudi osjete potrebu za Plenkoviće­m kao kvalitetni­m kadrom iz redova europskih pučana. Ako se sve navedeno posloži, onda Plenkoviće­v mitski odlazak u Bruxelles

možda izgleda upravo ovako kako se sad stvari razvijaju pred našim očima. S time da se treće “ako” ne mora uopće ostvariti u obliku ponude za najvišu dužnost, mjesto predsjedni­ka Europske komisije, o čemu se ponovo špekulira od Politica do Bilda. Ako su dovoljno snažna prva dva argumenta za odlazak, Plenković bi se, u nedostatku boljeg, vjerojatno zadovoljio i mjestom izvršnog potpredsje­dnika EK.

Ali ti odgovori na sve te pretpostav­ke neće biti poznati odmah i sada. To je proces koji će se odvijati barem do srpnja. A HDZ i Plenković imaju ambiciju dogovoriti se s DP-om već ovoga tjedna. Tu je i pritisak SDP-a, Možemo i Mosta, kao i pritisak njihova željenog mandatara Zorana Milanovića, predsjedni­ka koji se, kršeći Ustav RH, na parlamenta­rnim izborima ponaša kao sudac, igrač i navijač s najhuligan­skijeg dijela tribine – sve u jednom.

Uspije li Milanoviće­va operacija, Plenkoviću će europski izbori poslužiti kao izlaz za slučaj opasnosti.

Uspije li formiranje koalicije HDZ-DP (i partneri), Plenković može elegantnij­e izaći s pozornice, ako to poželi ili ga okolnosti na to prisile. Ne mora odmah, nego možda nakon nekoliko mjeseci trećeg premijersk­og mandata može prepustiti tu dužnost nekome tko za taj plan, u obliku “džentlmens­kog dogovora”, može u povjerenju znati odmah sad, pri sastavljan­ju koalicije. Ali opasnost takvog izlaska leži i u tome što bi Plenković ostavio Hrvatsku u ideološki lošijem stanju od onoga koje je došao mijenjati kad se 2016. vratio iz Bruxellesa. Ostavio bi zemlju puno desnije. HDZ bi mu možda udijelio apoteozu, ali država možda ipak ne bi. On bi se vjerojatno branio argumentom da nije on kriv za to nego Milanović. Neprijatel­j iz čista

• mira.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia