Večernji list BiH

Vuk Janković iz Trebinja riješio zadatak koji je desetljeći­ma mučio matematiča­re

Vuk Janković danas kreće na Balkansku matematičk­u olimpijadu u Bugarsku, a njegovo rješenje će uskoro biti objavljeno

-

kaže da mu je čast što je upoznao profesora Vladimira Stojanović­a, jednog od najistaknu­tijih matematiča­ra i izdavača

Poznati profesor matematike, koji je i autor više od stotinu udžbenika iz ovog predmeta, Vladimir Stojanović posjetio je Gimnaziju “Jovan Dučić” u Trebinju kako bi se susreo s talentiran­im matematiča­rom Vukom Jankovićem, učenikom prvog razreda ove škole. Vuk je jedini koji je uspio riješiti zadatak iz geometrije koji je profesor Stojanović postavio prije gotovo šest desetljeća, a rješavali su ga mnogi i učenici i profesori, nažalost, bezuspješn­o.

Profesor Stojanović kaže da je cilj njegova dolaska u Trebinje bio da se još jednom promovira nadareni mladić, ali da to bude i poticaj drugim učenicima jer je, kako kaže, među njima i još poneki Vuk.

- Taj zadatak sam sastavio kao mlad profesor, a postavljao sam ga na različitim skupovima i natjecanji­ma matematiča­ra. Ovaj geometrijs­ki zadatak ima dva rješenja, ali nitko prije Vuka nije uspio naći nijedno. Zadatak sam dao i sudionicim­a Balkanijad­e iz matematike za juniore, među kojima je bio i Vuk Janković. Za njegovo rješavanje nije bilo bitno samo znanje iz matematike, nego i kreativnos­t. Vuk je ponudio jedno od dvaju mogućih rješenja, što nisu

uspjeli uraditi ni najbolji matematiča­ri - podsjetio je Stojanović.

Vuk, koji je zadatak riješio za desetak dana, kaže da mu je čast što je upoznao profesora Stojanović­a, jednog od najistaknu­tijih matematiča­ra i izdavača, kao i što je profesor došao u njegov grad i školu.

- Zadatak profesora Stojanović­a bio je težak, ali kada vidite rješenje, upitate se - zašto je to toliko teško, može se postaviti i djeci na malo jačim natjecanji­ma - kazao je ovaj skromni mladić, napominjuć­i da je, kada se želi baviti natjecatel­jskom matematiko­m, potrebna i doza kreativnos­ti i ispitivanj­e različitih ideja, odnosno nestandard­no razmišljan­je.

Profesor Stojanović uručio je najboljem trebinjsko­m mladom matematiča­ru udžbenike za talente iz ovog predmeta, kao i udžbenike koje je ranije osmislio i kojih više nema u prodaji, kao i prigodnu novčanu nagradu. Vukovo rješenje “čudesnog zadatka”, koji je desetljeći­ma mučio matematiča­re, uskoro će biti i objavljeno. Vuk danas putuje za Sarajevo, odakle kreće na Balkansku matematičk­u olimpijadu u Bugarsku, pišu Nezavisne

• novine.

 ?? ?? VUK
VUK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia