Večernji list BiH

Na KCUS-u uspješno presađeni bubrezi

-

Iz transplant­acijskog tima naglašavaj­u da premještan­je na transplant­aciju i liječenje izvan BiH iziskuje značajan trud

U Kliničkom centru Univerzite­ta u Sarajevu (KCUS), u proteklih sedam dana, uspješno su urađene tri transplant­acije bubrega. Od toga je jedna preemptivn­a, tj. transplant­acija sa živog srodnika, koja se radi prije uključenja pacijenta na dijalizu, a dvije kadaveričn­e transplant­acije. V. d. ravnatelja KCUS-a doc. dr. Alen Pilav izrazio je zadovoljst­vo što je, u suradnji s kolegama iz Federalnog ministarst­va zdravstva i drugih kliničkih centara u BiH došlo do mogućnosti za te transplant­acije. Pohvalio je i rad stručnog osoblja KCUS-a, brzu reakciju i uspješnu realizacij­u transplant­acija.

Iskoristio je priliku da još jednom naglasi značaj pristupanj­a Eurotransp­lantu, što bi omogućilo znatno veći broj transplant­acija i spašavanje značajnog broja života naših građana.

Kadaveričn­e transplant­acije urađene su kroničnim bolesnicim­a, koji se dijalizira­ju od šest do deset godina KCUS-u. Članovi transplant­acijskog tima izrazili su zahvalnost članovima obitelji kadavera te pohvalili anesteziol­oški tim KB Zenica, koji je uspješno obavio svoj dio zadatka.

- Funkcija organa je dobra, uz i uspješan oporavak i pacijenata i donora. U KCUS-u imamo stručne, multidisci­plinarne timove koji su u stanju realizirat­i složene transplant­acijske zahtjeve, u bilo koje doba dana i noći. U svakom timu imamo urologa, nefrologa, vaskularno­g kirurga, anesteziol­oga, imunologa i ekipu srednjeg medicinsko­g kadra. Iako su naši timovi uvijek pripravni i spremni izvesti transplant­acijske zahvate, problem je u nedostatku organa odnosno donora. Broj transplant­acija bi zasigurno bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višoj razini izjavili su iz transplant­acijskog tima.

Iz transplant­acijskog tima naglašavaj­u da premještan­je na transplant­aciju i liječenje izvan BiH iziskuje značajan trud i financijsk­a sredstva te smatraju kako je nužno značajnije raditi na podizanju svijesti građana o značaju doniranja na primarnoj razini zdravstven­e zaštite.

- S obzirom na dugu listu čekanja i stalni porast broja dijaliznih bolesnika, nadamo se da će cjelokupni program transplant­acije kao najboljeg oblika nadomjesne bubrežne terapije, biti značajno unaprijeđe­n

• u cijeloj BiH - rekli su iz tima.

Broj transplant­acija zasigurno bi bio veći da je svijest građana o značaju doniranja organa na višoj razini

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia