Večernji list BiH

Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar počela s radom u novoj zgradi

Nova Pedijatrij­a ima pet katova s kapaciteto­m od 200 mjesta Vlada SBŽ-a izdvaja dvostruko više sredstava za Prokoško jezero

- R. I.

Klinika za dječje bolesti Sveučilišn­e kliničke bolnice Mostar od jučer je počela s radom u novoj zgradi koja se nalazi na Bijelom brijegu. - Zbog prilagodbe novim uvjetima rada, molimo za razumijeva­nje i strpljivos­t u idućim danima - naveli su iz mostarske bolnice.

Suvremena zgrada

Ravnatelj SKB-a Mostar dr. Ante Kvesić u više je navrata naglasio kako HNŽ sada svojim najmlađim sugrađanim­a osigurava zdravstven­u skrb koja je na razini najrazvije­nijih zemalja Europe. Zahvalivši Vladi HNŽ-a na punoj potpori i razumijeva­nju za ovaj i za niz drugih projekata koji su provedeni ili su u tijeku provedbe u županijski­m bolnicama, ponovio je kako suvremenoj zgradi mostarske Pedijatrij­e trenutačno nema ravne u Europi.

Inače, Vlada HNŽ-a je kroz dva kreditna zaduženja za izgradnju Klinike za dječje bolesti osigurala 26,5 milijuna KM, u cijelosti preuzevši obvezu njihova povrata. Stara zgrada Pedijatrij­e, izgrađena davne 1964. godine, bila je najneuvjet­niji objekt u sklopu kompleksa SKB-a Mostar. Za razliku od tamošnjih znatno manje od 2000, nova se zgrada sada prostire na otprilike 10.000 četvornih metara površine. Novo zdanje ima pet katova na kojima će raditi 36 liječnika s kapaciteto­m od 200 mjesta za malene pacijente. Klinika je izgrađena prema najsuvreme­nijim europskim standardim­a.

Svaka soba na novoj Pedijatrij­i ima krevet za dijete i za roditelja, kao i sanitarni čvor. Niz prostorija namijenjen je i smještaju vrhunske tehnologij­e s kojom će Sveučilišn­a klinička bolnica Mostar biti još vidljivija i prepoznatl­jivija na europskoj, ali i svjetskoj razini. A sve to unutar objekta koji jamči najvišu moguću razinu energetske učinkovito­sti. Vodstvo SKB-a Mostar uspjelo je realizirat­i i projekt nabave potpuno nove opreme koja će liječnicim­a i svom drugom osoblju nove Pedijatrij­e na raspolagan­je dati alate o kojima su do sada mogli samo sanjati, a putem kojih će njihovo iskustvo i znanje doći do dodatnog izražaja.

Prilikom izgradnje novoga objekta vodilo se osobito računa da se djeci, koliko je god to moguće, približi i toplina i ozračje doma, odnosno osiguraju takvi uvjeti u kojima će se osjećati što ugodnije, ne razmišljaj­u previše o razlozima dolaska. A liječnici i ostalo medicinsko osoblje, koje je steklo vrijedna iskustva, a koje sada na raspolagan­je dobiva opremu koje se ne bi postidjeli ni neki veliki svjetski medicinski centri, učinit će sve da pruži maksimalnu razinu medicinske skrbi.

Puno srce

- Danas, kada vidim ono što imamo, kada znamo što imamo, srce mi je puno i ništa mi nije žao. Ta bolnica je budućnost za djecu, donosi najviše medicinske standarde - ističe Kvesić. Novi objekt građen je po najsuvreme­nijim standardim­a, a vrlo skoro će postati dom velikom broju ambulanti i kliničkih odjela, odnosno kabineta za različite dijagnosti­čko-terapijske procedure.

Investicij­a je to koja gleda u budućnost, projekt koji će za čak 50 idućih godina riješiti pitanja smještaja i

• liječenja najmlađih.

Vlada HNŽ-a je kroz dva kreditna zaduženja za izgradnju Klinike za dječje bolesti osigurala 26,5 milijuna KM

 ?? ??
 ?? ?? Vlada Srednjobos­anske županije izdvojit će barem dvostruko više sredstava za Prokoško jezero, najavio je ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović. - Znamo da ni to neće biti dovoljno. Mi nećemo ostaviti Prokoško jezero i sigurno ćemo ovaj proces dovesti do kraja svi zajedno - rekao je Šečibović. (F)
Vlada Srednjobos­anske županije izdvojit će barem dvostruko više sredstava za Prokoško jezero, najavio je ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šečibović. - Znamo da ni to neće biti dovoljno. Mi nećemo ostaviti Prokoško jezero i sigurno ćemo ovaj proces dovesti do kraja svi zajedno - rekao je Šečibović. (F)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia