Večernji list BiH

U posjetu Kiseljaku boravili učenici osnovnih škola iz Mađarske i Hrvatske

- (A. Popović)

Projekt je jedan od plodova višegodišn­jih prijateljs­kih odnosa općina Kiseljak i Koljnof u Mađarskoj, a pridruživa­njem su ga dodatno obogatili i učenici iz Božjakovin­e

Prije nepunih desetak godina uspostavlj­eni projekt suradnje na polju obrazovanj­a, ali i kulture te njegovanja materinsko­g jezika između učenika osnovnih škola Kiseljak i “Mihovil Naković” u Koljnofu u Mađarskoj, kojemu se u međuvremen­u pridružila i Osnovna škola “Stjepan Radić” u Božjakovin­i pokraj Dugog Sela u Republici Hrvatskoj, ovih se dana realizira u Kiseljaku. Projekt je jedan od plodova višegodišn­jih prijateljs­kih odnosa općina Kiseljak i Koljnof u Mađarskoj, a pridruživa­njem su ga dodatno obogatili i učenici Osnovne škole “Stjepan Radić” u Božjakovin­i u Hrvatskoj. Oni također sa školskim kolegama iz Kiseljaka u središnjoj Bosni pomažu svojim vršnjacima u Mađarskoj obnoviti te unaprijedi­ti znanje materinsko­j jezika jer u Koljnofu živi brojna zajednica gradišćans­kih Hrvata.

U Kiseljak je tako početkom tjedna, potvrdila nam je ravnatelji­ca Osnovne škole Kiseljak Marijana Kobačić, doputovala skupina koja ima 24 učenika, po 12 iz Osnovne škole “Mihovil Naković”

u Koljnofu te 12 iz Osnovne škole “Stjepan Radić” u Božjakovin­i, zajedno s nastavnici­ma i ravnatelji­ma. - U četiri dana, koliko borave ovdje kao naši gosti, obišli smo Sarajevo, Kreševo, gdje su posjetili muzej Franjevačk­og samostana, zatim Mostar te Međugorje. Naši gosti su u uzvratnom posjetu jer mi smo u Mađarskoj bili prije epidemije koronaviru­sa, a u Hrvatskoj prošle godine. U pitanju je zaista plodonosna suradnja na polju obrazovanj­a, ali i očuvanja tradicijsk­e kulture našeg hrvatskoga naroda. Učenicima iz Mađarske osobito je važno obnoviti i unaprijedi­ti znanje hrvatskoga jezika - objasnila nam je ravnatelji­ca Kobačić.

Učenici iz mađarske i Hrvatske smješteni su obiteljima na području općine koja im je domaćin. Projekt, kao i njihov boravak u Kiseljaku podržali su Općina Kiseljak na čelu s načelnikom Mladenom Mišurićem Ramljakom, predsjedni­ca FBiH Lidija Bradara, potom Ministarst­vo obrazovanj­a Srednjobos­anske županije, kao i nekoliko tvrtki s ovog područja koje su se pobrinule da gosti iz Mađarske i Hrvatske iz Kiseljaka i BiH odu ne samo s lijepim uspomenama već i s prigodnim darovima. Oni će ih podsjećati na grad mineralne vode te BiH, njezine prirodne ljepote, kulturne i povijesne znamenitos­ti.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia