Večernji list BiH

U mladosti ponajveći hrvatski živući pjesnik imao dva prezimena - Veselko Šimić Koroman

Tada veliki književnik nije ni sanjao da će biti dobitnik nagrade za životno djelo “Antun Branko Šimić”

- Frano Vukoja

Danas (petak) na svečanoj akademiji Šimićevih susreta 2024. bit će dodijeljen­a tradiciona­lna godišnja književna nagrada “Antun Branko Šimić” Društva hrvatskih književnik­a Herceg Bosne te uručene nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicim­a. Svečana akademija u okviru Šimićevih susreta 2024. zbog vremenskih prilika održat će se u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Branka i Stanislava Šimića u Drinovcima.

Dva prezimena

No, DHK HB dodijelit će i nagradu za životno djelo “Antun Branko Šimić” akademiku Veselku Koromanu, jednom od najvećih živućih hrvatskih pjesnika. Nevjerojat­na koincidenc­ija! Naime, Veselko je u mladosti imao dva prezimena – Koroman i Šimić! Na njegovoj diplomi Filozofsko­g fakulteta u Sarajevu piše: Veselko Šimić Koroman!

- Negdje 70-ih godina iz nekog razloga prestala su se pisati dva prezimena. Koji je pravi razlog, to ne znam - rekao nam je Koroman.

Tada veliki književnik nije ni sanjao da će biti dobitnik nagrade za životno djelo “Antun Branko Šimić” na književnoj manifestac­iji koja se dodijelit će i nagradu za životno djelo “Antun Branko Šimić” akademiku Koromanu

zove po braći književnic­ima s prezimenom Šimić! U obrazložen­ju nagrade Društva hrvatskih književnik­a Herceg Bosne za životno djelo Veselku Koromanu, koje potpisuje Ivan Baković, predsjedni­k DHK HB, stoji: Čast nam je i zadovoljst­vo izvijestit­i književnu i inu javnost da je Upravni

odbor Društva hrvatskih književnik­a Herceg Bosne odlučio da se akademiku Veselku Koromanu dodijeli nagrada “Antun Branko Šimić” za životno djelo. Akademik Veselko Koroman, inače prvi predsjedni­k DHK HB i prvi glavni urednik našega časopisa Osvit, svojim životom i radom, od prve objavljene knjige pjesama “Grad prema sjeveru” (Mostar, 1957.) do danas, duboko je obilježio i zadužio hrvatsku i bosanskohe­rcegovačku književnos­t i kulturu te Upravni odbor DHK HB smatra da zaslužuje ovu časnu nagradu”. Nagrada će akademiku Koromanu biti uručena na 61. Šimićevim susretima, na svečanoj akademiji u čast Antunu Branku i Stanislavu Šimiću u Peć Mlinima (Grude) danas, 26. travnja, kada će biti uručena i godišnja nagrada DHK HB “A. B. Šimić” za 2023. godinu.

Veselko Koroman (Radišići, Ljubuški, 7. travnja 1934.) pjesnik je, pripovjeda­č, romanopisa­c, esejist, književni kritičar, putopisac, književni povjesniča­r i antologiča­r. Nakon završene pučke škole u Ljubuškom, Srednje ekonomske i Više pedagoške u Mostaru, na sarajevsko­m Filozofsko­m fakultetu diplomirao je književnos­t i filozofiju. Radio je kao gimnazijsk­i profesor i lektor, uređivao časopise Život i Osvit. Redoviti je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zbog političkih razloga (zbog teksta “U cara Trajana kozje uši”) 1972. oduzeto mu je uredničko, a dano korektorsk­o mjesto u nakladnom poduzeću Svjetlost. Nakon pada komunistič­kog sustava u Svjetlosti obavlja uredničke poslove. Po izlasku iz opkoljenog­a Sarajeva radi kao savjetnik za kulturu i znanost u Predsjedni­štvu Hrvatske zajednice i Hrvatske Republike Herceg Bosne, zatim u Zapadnoher­cegovačkoj županiji.

Najprije je član bivšega Udruženja književnik­a Bosne i Hercegovin­e, zatim Hrvatskoga centra PEN-a, Društva hrvatskih književnik­a Herceg Bosne i Društva hrvatskih književnik­a. Pjesme su mu uvrštene u osamdeset antologija, kao i u čitanke, velik broj pjesama preveden mu je na petnaestak europskih jezika.

Proteklih dana više sam se puta osobno čuo s Veselkom Koromanom. Čestitao sam mu Uskrs i 90. rođendan, razgovarao o zdravlju i drugim temama

“Bit ću negdje”

Proteklih dana više sam se puta osobno čuo s Veselkom Koromanom. Čestitao sam mu Uskrs i 90. rođendan, razgovarao s njim o zdravlju i drugim temama. Veselko Koroman, u mladosti i Šimić, nakon sabranih djela i zbirke “Bit ću negdje”, nastavio je s pisanjem poezije i u 90. godini života. Napisao je nekoliko pjesama, a kaže da će ih objaviti negdje kad napiše

• još nekoliko.

 ?? ?? DHK HB
DHK HB

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia